Strona Główna Ogród Groszek cukrowy – uprawa, pielęgnacja, zastosowanie, najpopularniejsze odmiany

Groszek cukrowy – uprawa, pielęgnacja, zastosowanie, najpopularniejsze odmiany

autor Ogarnij Ogród

Groszek cukrowy (Pisum sativum) należy do czołówki najsmaczniejszych i najchętniej spożywanych warzyw. Za dawnych czasów był on przysmakiem królów, a obecnie znaleźć można go na stołach większości z nas. Roślina ta nie należy do trudnych w uprawie, dlatego z powodzeniem można ją wykorzystać we własnym, przydomowym ogródku. Jak powinna przebiegać jego uprawa i pielęgnacja? Jakie są jego najciekawsze odmiany?

Zastosowanie groszku cukrowego

Groszek cukrowy nie należy do zbyt dekoracyjnych roślin, bowiem jest to odmiana typowo użytkowa. Jako cenny gatunek jadalny obfituje on w duże ilości białka i węglowodany. Jego skład wzbogacają również witaminy takie jak A, E, C, K oraz witaminy z grupy B, dobroczynne antyoksydanty i sole mineralne, w tym żelazo, magnez, potas, fosfor, mangan, molibden oraz selen. Jego spożywanie jest prozdrowotne, a unikać go w diecie powinni jedynie cukrzycy.

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy, autor: Alpha/flickr.com

Jako składnik potraw, świetnie sprawdza się w zupach, kremach, ale i jako dodatek do sosów czy sałatek. Świetnie smakuje również w farszach czy nadzieniach. Kuchnia japońska wykorzystuje go w formie prażonej jako dodatek do chrzanu. Warzywo to można spożywać na surowo i w całości, dlatego może być dodatkiem do potraw lub szybką, zdrową przekąską. 

Wymagania i uprawa grochu cukrowego

Jako roślina o niewygórowanych wymaganiach, groszek cukrowy świetnie sprawdza się w uprawie w naszym klimacie. Najlepsza temperatura dla jego rozwoju to 13-18°C, a przy tym niezbyt dobrze znosi on przymrozki. Najlepiej siew przeprowadzić dosyć wcześnie, gdy na wiosnę ziemia rozmarznie – najczęściej przypada to na marzec, ostatecznie w pierwszej połowie kwietnia. W tym czasie, roślinie najlepiej służy temperatura w granicach 7°C.

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy, autor: Doug Beckers/flickr.com

Nasiona groszku cukrowego dobrze jest wysiewać punktowo w rzędach co 4-5 cm. Odległość pomiędzy nimi powinna wynosić około 20-30 cm – w zależności od odmiany. W przypadku gleb cięższych, nasiona najlepiej sadzić na około 2-3 cm – przy lżejszych może być głębiej do 4 cm. Groszek cukrowy w zależności od warunków pogodowych wschodzi z reguły po około 10 dniach

Najlepszym stanowiskiem dla groszku cukrowego jest to słoneczne, gdyż roślina ta potrzebuje dużo światła do pięknego wzrostu. Ponieważ nie przepada za wiatrem, warto poszukać dla niej osłoniętego przed mocniejszymi podmuchami zakątka. Podłoże pod groszek cukrowy powinno być średnio żyzne, ale w miarę lekkie i przepuszczalne. Optymalne pH gleby to 6- 7,5. Najlepiej sadzić go w trzecim roku po oborniku. Przed sadzeniem dobrze jest podłoże wzbogacić o kompost i zadbać o odpowiednie nawodnienie – szczególnie od chwili wykształcenia kwiatów. 

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy, autor: Anna/flickr.com

Pielęgnacja i zbiory grochu cukrowego

Wśród najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych groszku cukrowego wymienić należy wspomniane wcześniej nawadnianie oraz odchwaszczanie. Niepożądane rośliny należy regularnie usuwać, a w okresach suszy – zadbać o częste podlewanie. Przesuszenie uprawy może mieć bowiem poważne skutki jak opóźnienie wzrostu, słaby rozwój, a przy tym łykowatość i gorszy smak groszku. Szczególny czas, w którym należy zadbać o podlewanie to faza zawiązywania się strączków. 

Najlepszym sposobem nawożenia groszku cukrowego jest wykorzystanie nawozów organicznych. Ponieważ jako roślina strączkowa groch cukrowy potrafi pobierać azot z otoczenia z pomocą bakterii korzeniowych, nie trzeba mu go dodatkowo dostarczać w nawozie. Niektóre odmiany grochu – wysoko pnące się, wymagają podpórek, a w uprawie balkonowej należy zapewnić roślinom pojemne skrzynie lub donice. Minimalna ich objętość powinna wynosić 10 litrów. 

Groszek cukrowy

Groszek cukrowy, autor Forest and Kim Starr flickr.com

Zbiór groszku najczęściej następuje po 60-80 dniach od wysiewu, jednak u późnych odmian może być on możliwy dopiero po 100 dniach. Warto sprawdzić dojrzałość strączków po około dwóch tygodniach od pojawienia się kwiatostanów. Najlepiej zbierać strąki nabrzmiałe, idealnie jeżeli są aktualnie w intensywnym kolorze. Im później zbierane, tym gorzej smakują i są twardsze. 

Popularne odmiany groszku cukrowego:

Groszek cukrowy oferuje wiele smakowitych odmian, wśród których wymienić warto:

  • Groszek cukrowy Hrabia będący odmianą polską o obfitym plonie.
  • Premium należącą do odmian bardzo wczesnych i o krótkim ok. 60-cio dniowym okresie wegetacji. Oferuje przy tym duże strąki. 
  • Groszek cukrowy Bajka to odmiana o słodkim i delikatnym smaku oraz obfitym plonie. 
  • Oregon Sugar Pod to słabiej wyrastająca roślina, której strąki mają słodkawy posmak.
  • Iłówiecki groszek cukrowy jest odmianą o drobnych strączkach, dosyć słabo wyrastającą. 
  • Baron to odmiana groszku cukrowego dosyć wczesna i sięgająca do 50 cm wysokości. 
Groszek cukrowy

Groszek cukrowy, autor: Forest and Kim Starr/flickr.com

Fot. główna: 370eis/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!