Cebula zwyczajnaAllium cepa |
|
---|---|
Wysokość | do 40 cm |
Kwitnienie | IV, V |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | |
Pokrój | wyprostowany, wzniesiony |
Kategorie |

Allium cepa, autor: حسین رونقی, commons.wikimedia.org
Cebula zwyczajna (Allium cepa) vel cebula ogrodowa vel dymka, a prawidłowa nazwa botaniczna brzmi – czosnek cebula. Roślina ta należy do rodziny amarylkowatych. Prawdopodobnie pochodzi z terenów dzisiejszej Turcji, Afganistanu lub Iranu. Zalicza się ją do warzyw cebulowych. Znana i ceniona była już w starożytności.
Cebula zwyczajna jest rośliną dwuletnią, w drugim roku po posadzeniu wypuszcza pęd kwiatostanowy, co powoduje jednoczesną utratę wartości cebuli, która traci na masie i zaczyna więdnąć.
Liście cebuli są długie, smukłe i puste w środku, nazywane są szczypiorem. Dorastają do 30-40 cm wysokości. Natomiast pod ziemią cebula wypuszcza wiązkowe, drobne korzenie kolory białego. Sama bulwa cebulowa znajduje się pod ziemią wraz ze skróconą łodygą (piętką). Bulwa składa się z mięsistych pochew liściowych, które są jadalne. W zależności od odmiany mamy cebulę białą, żółtą lub czerwoną.
Uprawa cebuli zwyczajnej
Cebula zwyczajna ma spore wymagania glebowe. Siana bądź sadzona powinna być w miejscach, gdzie ziemia jest żyzna, wciąż lekko wilgotna i dobrze napowietrzona. Na tym samym miejscu można ją sadzić co 4 lata i nigdy zaraz po zasileniu podłoża obornikiem, można to zrobić w drugim roku.
O uprawę cebuli trzeba dbać na bieżąco, usuwać chwasty i spulchniać glebę w międzyrzędziach. Rośliny ze względu na płytki system korzeniowy trzeba systematycznie nawadniać.
Cebulę można siać bezpośrednio do gruntu, ale również sadzić z rozsady lub z dymki.
Trzeba pamiętać o płodozmianie. Cebulę można sadzić po grochu, fasoli, pomidorach, pietruszce, marchwi, bobie czy roślinach kapustnych.