Porzeczkoagrest vel Agrestoporzeczka (łac. Ribes × nidigrolaria) jest mieszańcem agrestu i porzeczki czarnej. Czasami owoce rośliny określane są jako czarny agrest. Odmiana ta jako mieszaniec gatunkowy posiada najlepsze cechy roślin matecznych, a co za tym idzie jest wyraźnie odporniejszy na zmienne warunki atmosferyczne oraz choroby. Ta ciekawa roślina to interesujący wybór do przydomowych ogródków z racji na wyborne owoce i piękny pokrój.
Co warto wiedzieć o porzeczkoagreście (agrestoporzeczce)
Agrestoporzeczka jest rozłożystym krzewem jagodowym, który charakteryzuje się wyjątkowo intensywnym wzrostem. Ciekawa cechą jest również to, że w przeciwieństwie do agrestu nie ma ona kolców na pędach, co czyni zbiory owoców o wiele przyjemniejszymi. Agrestoporzeczka osiąga do 2 metrów wysokości i zachwyca obfitością plonów. Kwitnienie rośliny przypada na kwiecień, a w lipcu, można rozkoszować się już jej pierwszymi owocami. Ich wygląd przypomina agrest, jednak tworzą one grona formując się w stylu porzeczki. Posiadają ciemny fioletowy, a często nawet czarny odcień oraz delikatnie pokrytą meszkiem skórkę. Owoce smakiem przypominają agrest, jednak ich wartości odżywcze są niezwykle zbliżone do super zdrowej porzeczki czarnej.
Porzeczkoagrest – Agrestoporzeczka, źródło: depositphotos.com
Walory i zastosowanie porzeczkoagrestu (agrestoporzeczki)
Agrestoporzeczka oferuje to co najlepsze od swoich „rodziców”. Jej owoce są niezwykłym źródłem składników odżywczych, a przy tym posiadają rozliczne walory lecznicze. Obfitują w witaminę C oraz A, liczne kwasy organiczne, mnóstwo soli mineralnych i antocyjanów – flawonoidów o zbawiennym wpływie na nasz organizm. Dzięki tak skomponowanemu składowi, agrestoporzeczkę można spożywać celem wsparcia wzroku, pamięci oraz krążenia. Co więcej, jest ona nieocenionym źródłem składników o działaniu przeciwnowotworowym.
Istnieje również przekonanie, że owoce porzeczkoagrestu działają kojąco na leczenie dolegliwości trawiennych, pozytywnie wpływając na wydzielanie żółci, łagodzenie bóli brzucha oraz neutralizację zgagi i niestrawności. Picie soku z porzeczkoagrestu wspomaga leczenie stanów reumatycznych oraz dny moczanowej. Owoce agrestoporzeczki niezwykle sprawdzają się w przetworach, ale można je zjadać także na surowo lub w formie deserów, jak również przeznaczać do produkcji wybornego wina, które smakiem przywodzi na myśl to wykonane z czarnej porzeczki.
Uprawa porzeczkoagrestu (agrestoporzeczki)
Agrestoporzeczka podobnie jak agrest nie należy do wymagających w uprawie roślin. Jej krzewy z powodzeniem aklimatyzują się w przydomowych ogródkach, jednak warto zadbać o ich odpowiednie podłoże. Najlepsze plony zyskać można na ziemi żyznej, próchniczej i o umiarkowanej wilgotności. Najlepszym pH podłoża będzie to lekko kwaśne, dlatego dobrze jest pod sadzonki wykorzystać odrobinę wysokiego torfu lub zakupić specjalne, gotowe podłoże.
Najlepszym stanowiskiem dla uprawy agrestoporzeczki jest miejsce pełne słońca i dobrze naświetlone, gdyż pozwala to uzyskać najsmaczniejsze owoce. Jak wspomniano powyżej, krzewy rośliny rosną nawet do 2 metrów, dlatego warto zapewnić im nieco przestrzeni. Pomiędzy sadzonkami najlepiej jest zachować ok. 1,5 metra odstępu. Jako rośliny samopylne nie wymagają jednak towarzystwa, dlatego dla potrzeb gospodarstwa domowego wystarczy nam jeden krzew, który zachwyca plennością. Aby uprawa agrestoporzeczki była udana, warto wykorzystać do niej sadzonki ze sprawdzonego źródła, można rozmnażać je również poprzez odkłady. Jako roślina mieszaniec, nie pozwala na uprawę z nasion.
Rozmnażanie przez odkłady pojedyncze – Ogarnij Ogród
Porzeczkoagrest (agrestoporzeczka) – pielęgnacja
Jedynym zabiegiem pielęgnacyjnym, o który warto szczególnie zadbać w uprawie agrestoporzeczki jest przycinanie. Pierwsze cięcie najlepiej wykonać zaraz po posadzeniu, skracając roślinę nad drugim lub trzecim oczkiem. Za sprawą tego zabiegu roślina w kolejnym roku pięknie się zagęści i zaoferuje pierwsze zawiązki owoców na pędach jednorocznych.
Kolejne lata nie wymagają aż tak ostrego cięcia, należy wykonywać jedynie cięcie odmładzające co 5 lat. Usunąć warto wówczas pędy pięcioletnie, ale i te skierowane do środka korony bądź spróchniałe. Jeżeli wymaga tego sytuacja, należy przeprowadzać również regularne cięcia interwencyjne – na wiosnę dobrze jest przyciąć wszystkie zauważone pędy uszkodzone, przemarznięte lub połamane, co pozwoli zachować dobry stan całego krzaczka.
Agrestoporzeczka – porzeczkoagrest – najciekawsze odmiany
Wśród dostępnych w Polsce odmian porzeczkoagrestu (agrestoporzeczki) wymienić możemy dwie:
- ‘Josta’ jest odmianą najczęściej spotykaną o bardzo dużych owocach, które potrafią być nawet trzy razy większej od owoców porzeczki. Charakteryzuje je intensywny czarny kolor oraz woskowy nalot, a przy tym mają kwaskowaty smak, przez co idealnie nadają się na przetwory lub do produkcji wina.
- ‘Croma’ to z kolei odmiana agrestoporzeczki o słodkich, dużych (mniejszych od tych u ‘Josty’) owocach – idealnych do spożycia prosto z krzaczka lub do deserów. Roślina oferuje silny wzrost.
Każda z odmian posiada wysoką odporność na mróz, a przy tym pięknie prezentuje się w ogrodzie. Krzewiaste formy agrestoporzeczki rosną swobodnie i naturalnie, z kolei formy szczepione na pniu mają bardziej uporządkowany pokrój. Te drugie są łatwiejsze w zbieraniu owoców, podobnie ma to miejsce w kwestii przycinania, sprawia to jednak, że ich sadzonki są po prostu droższe.
Fot. główna: depositphotos.com