Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) |
|
Wysokość | do 8 m |
Kwitnienie | VI, VII, VII |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | wilgotna |
Ozdobność | liście, kwiaty |
Pokrój | pnący, płożący się |
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus) jest wieloletnim pnączem ogrodowym. Bylina ta należy do rodziny konopiowatych. Często można go spotkać rosnącego dziko w zaroślach i lasach. Uprawiany przede wszystkim ze względu na szyszki (kotkowate kwiatostany) wykorzystywane w produkcji piwa jako dodatek smakowy. Traktowany głównie jako roślina przemysłowa, rzadko jest sadzony dla ozdoby. Spotykany w naturze w południowej Europie, na Bliskim Wschodzie i w Ameryce Północnej, obecnie zdziczały porasta tereny klimatu umiarkowanego w całej Eurazji, w tym w Polsce.
Chmiel zwyczajny – jak wygląda
Chmiel zwyczajny to piękne, szybko rosnące pnącze o dużych walorach dekoracyjnych, ale również roślina płożąca się, która osłoni wszystko co niezbyt urodziwe, jak choćby stare mury. Należy jednak uważać z wysiewaniem go w małych ogrodach, gdyż należy do roślin bardzo ekspansywnych i łatwo jest nad nim stracić kontrolę. W ciągu roku dorasta do nawet 8 m wysokości i 3 m rozpiętości. Chmiel ma szerokie pędy, które gęsto porastają duże, trój- lub pięcioklapowate liście barwy ciemnozielonej. Zimą całkowicie zamierają, ale wiosną bujnie wyrastają z kłączy, zwanych karpami. Korzenie chmielu bardzo mocno się rozrastają i sięgają bardzo głęboko, więc pnącza są trudne do wyplenienia. Ozdobą są nie tylko duże, ciemnozielone liście, ale również kwiaty, zwane szyszkami, które latem gęsto obsypują rośliny.
Chmiel zwyczajny, autor: RitaE/pixabay.com
Oprócz chmielu zwyczajnego można u nas również uprawiać chmiel japoński (Humulus japonicus), który jest jednak rośliną jednoroczną. Pnącze to również szybko rośnie pokrywając się w drugiej połowie lata ładnymi szyszkami. U nas najczęściej uprawiana jest odmiana ‘Variegatus’. która ma białe i seledynowo centkowane liście.
Uprawa chmielu zwyczajnego
Chmiel zwyczajny wymaga stanowiska mocno nasłonecznionego i osłoniętego od wiatru. Podłoże powinno być żyzne, zasobne w składniki pokarmowe, lekkie i przepuszczalne. Odczyn gleby idealny dla chmielu powinien być obojętny do lekko zasadowego. Przy tym ziemia musi być wciąż wilgotna, dlatego w czasie upałów wymaga częstego podlewania. Uprawiając chmiel należy zapewnić mu silne podpory, inaczej będzie się płożył po ziemi tworząc gęste dywany.
Chmiel zwyczajny, autor: 5892437/pixabay.com
Chmiel można zacząć uprawiać albo kupując gotowe sadzonki albo wysiewając go z nasion. Nasiona można bez problemu kupić w sklepach ogrodniczych. Sieje się go do doniczek pod koniec zimy, a w drugiej połowie maja sadzi w miejscu docelowym. Nie wcześniej, bo przymrozki zniszczą liście i roślina może nie odbić.
Gdy mamy już chmiel w ogrodzie, wystarczy podzielić wiosną podziemną karpę. W miejscu, w którym już rośnie będzie się rozmnażał i zagęszczał już sam, bez naszej pomocy. Raczej trzeba go poskramiać niż wspomagać rozrastanie się. Mając ochotę na zasadzenie chmielu w ogrodzie zawsze trzeba mieć z tyłu głowy, że jest to roślina inwazyjna, którą później ciężko jest poskromić, a jeszcze ciężej wyplenić z ogrodu.
Chmiel zwyczajny, autor: mario599930/pixabay.com
Chmiel zwyczajny doskonale nadaje się do ogrodów naturalistycznych, w których rośliny puszczone są na żywioł. Na pewno z latami będzie potrafił stworzyć mroczne zakątki w ogrodzie.
Pielęgnacja chmielu zwyczajnego
O podlewaniu już było, ale warto zaznaczyć że jest to kluczowy zabieg pielęgnacyjny, roślina bowiem potrzebuje dużo wody. Warto powierzchnię ziemi wkoło niej wyściółkować grubą warstwą zrębków lub kory z drzew liściastych (z iglastych zakwaszają podłoże), wówczas wilgoć będzie się wiele dłużej utrzymywać w podłożu. Oprócz tego bardzo ważne jest nawożenie chmielu, gdyż ma duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe. Dlatego dobrze jest co 2 tygodnie zasilić go nawozem wieloskładnikowym.
Chmiel zwyczajny, autor: 5892437/pixabay.com
Roślina często atakowana przez szkodniki – mszyce i przędziorki, ale również choroby grzybowe, zwłaszcza mączniaka rzekomego i mączniaka prawdziwego.
O domowych sposobach na mączniaka można przeczytać tutaj:
Chmiel zwyczajny, choć zyskuje na popularności jako roślina ozdobna, to jest przede wszystkim uprawiany jako roślina browarnicza, a na bazie jej szyszek powstaje piwo.
Fot. główna: RitaE/pixabay.com