Strona Główna Dom i Balkon Domowe przetwory z malin

Domowe przetwory z malin

autor Ogarnij Ogród

Poniżej przepisy na:

  1. Dżem malinowy
  2. Sok z malin w sokowniku
  3. Wino z resztek malin po zrobieniu soku w sokowniku
  4. Dżem z resztek malin po soku z sokownika
  5. Ocet z malin po zrobieniu soku w sokowniku
  6. Domowa nalewka z malin
  7. Domowy likier z malin
  8. Syrop z liści malin

Maliny w swoim składzie posiadają:

  • kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy
  • cukry
  • pektyny
  • lotne związki zapachowe
  • witaminy: C, E, B1, B2, B6
  • pierwiastki: magnez, potas, wapń, żelazo

Liście malin zawierają:

  • flawonoidy
  • garbniki
  • kwasy organiczne
  • soki mineralne

Działania prozdrowotne malin:

  • przeciwbakteryjne, ściągające i przeciwzapalne
  • uspokajające
  • przeciwgorączkowe i napotne
  • obniżające ciśnienie krwi, wzmacniające cerce i przeciwmiażdżycowe
  • hamujące rozwój bakterii jelitowych, przeciwbiegunkowe
  • wzmacniające układ odpornościowy
  • łagodzące ból miesiączkowy, powodując rozkurcz mięśni gładkich
  • wspomagające leczenie anemii

1. Dżem malinowy

dżem malinowy przetowry z malinfot. poppet with a camera / flickr.com

Składniki:

  • maliny: co najmniej jeden kilogram
  • cukier – do smaku (opcjonalnie 1,5 szklanki)
  • sok z cytryny – opcjonalnie (0,5-1 szt.)
  • laska wanilii – opcjonalnie

Przygotowanie:

Są różne szkoły robienia dżemu. Można wszystkie składniki włożyć do garnka i gotować do uzyskania gęstej konsystencji (ok. 3 godziny), często mieszając. Można zrezygnować z wanilii, jeśli nie przepada się za tym aromatem. Cytryna też jest kwestią dowolną, wszystko zależy, czy preferujemy smaki bardziej kwaskowe, wyraziste, czy raczej bardziej stonowane.

I kwestia gotowania dżemu z cukrem. Jeśli gotuje się dżem bez cukru, na pewno mniejsze jest prawdopodobieństwo, że zacznie się przypalać. Gdy chcemy się pozbyć pestek, też łatwiej jest przecierać mus bez cukru, a cukier dodać do przetartych malin i znów zagotować. Ilość cukru, to również sprawa indywidualna. Można cukier zastąpić miodem. Co prawda miód wysokiej temperaturze straci swoje właściwości, ale cukry złożone zastępujemy cukrem prostym, co jest zdrowsze. By nie było konieczności dodawania wspomagaczy (żelów, fiksów itd.) maliny powinno się gotować wraz z pestkami, gdyż to w nich znajduje się pektyna, czyli naturalna substancja żelująca.

Gotowy, gorący dżem (w wybranej wersji) wkładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy do 15 minut.

2. Sok z malin w sokowniku

sok z malin przetworyfot. shutterstock.com

Składniki:

  • maliny (taka ilość jaką mamy)
  • cukier – 60 dkg na każdy litr powstałego soku

Przygotowanie:

Maliny do sokownika i robimy sok. Gdy jest już gotowy to na każdy litr powstałego soku dodajemy 60 dkg cukru, całość na małym ogniu podgrzewamy do zagotowania, na bieżąco zbieramy szumowiny. Gorący sok do słoiczków, zakręcić i do góry dnem. Bez pasteryzowania zanosimy w ciemne i chodne miejsce. Wytrzyma nawet 2 lata. Można dodawać mniej cukru a niektórzy nie dodają wcale. Ale wówczas słoiczki koniecznie trzeba pasteryzować do 15 minut. Są również zwolennicy kilograma cukru na 1l soku. Cukier lepiej dodawać do gotowego soku, mieszać i sprawdzać czy taki poziom słodkości nam odpowiada.

3. Wino z malin po zrobieniu soku w sokowniku

przetwory z malin - winofot. needpix.com

Składniki:

  • maliny pozostałe po zrobieniu soku
  • tyle samo gram cukru, ile gram musu
  • 2x tyle przegotowanej wody
  • drożdże winne

Przygotowanie:

Wszystko do gąsiora i założyć rurkę. Powinno „chodzić” 4 do 6 tygodni. Po tym czasie zlewamy całość przez sitko lub gazę. Jeśli wino jest dla nas zbyt mało słodkie, dodajemy cukier i wino znów do butli i znów zakładamy rurkę. Gdy przestanie „chodzić” można próbować, jeśli smaczne to przelewamy do butelek i do piwnicy.

4. Dżem z malin po soku z sokownika

dżem malinowy przetwory malinowefot. jules / flickr.com

Składniki:

  • maliny pozostałe po zrobieniu soku
  • cukier
  • odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Gdy z pozostałości po soku mamy zamiar zrobić jeszcze dżem, dobrze jest nie pozyskiwać z malin soku do ostatniej kropli. Jeżeli nie przeszkadzają pestki, wystarczy do pulpy dodać cukier (tyle by dżem miał odpowiedni dla nas poziom słodkości), całość gotować często mieszając aż będzie miał gęstą konsystencję. Gorący dżem wkładamy do słoików i pasteryzujemy do 15 minut. Jeśli ktoś nie lubi pestek w dżemie, wystarczy pulpę z sokownika przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak.

5. Ocet z malin po zrobieniu soku w sokowniku

ocet z malinfot. shutterstock.com

Składniki:

  • 500 g malinowych resztek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki przegotowanej, chłodnej wody

Przygotowanie:

Maliny wkładamy do wyparzonego słoja i zalewamy wodą wymieszaną z cukrem. Słój trzeba przykryć gazą i przewiązać sznurkiem albo gumką i postawić na talerzyku, żeby w razie czego przygotowywany ocet miał gdzie wykipieć. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce, może to być kuchenna szafka. W pierwszym tygodniu zawartość słoja mieszamy raz dziennie, po tym czasie gazę wymieniamy na czystą i zostawiamy słój już w spokoju na ok. 3 tygodnie. Gdy daje się już wyraźnie wyczuć zapach octu gazę zdejmujemy i ściągamy delikatnie kożuch z bakterii (galaretowata warstwa) a całą resztę przelewamy przez gęste sito, na które kładziemy dodatkowo złożoną, grubą warstwę gazy. Maliny powinny tak obciekać z godzinkę, nie dociskamy ich. Ocet gotowy. Powinno wyjść około półtorej szklanki. Najlepiej jest przelać go do kilku małych buteleczek i wstawić do lodówki. Dlaczego do małych? Bo ten w butelce, którą na bieżąco, ciągle otwieramy traci swoje właściwości, a ten w szczelnej utrzymuje je na tym samym poziomie nawet rok.

6. Domowa nalewka z malin

domowa nalewka z malinfot. shutterstock.com

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 kg cukru

Przygotowanie:

Maliny delikatnie myjemy (jeśli są nasze lub z pewnego źródła i wiemy, że nie są zakurzone nie ma potrzeby ich myć), wsypujemy do słoika i zalewamy alkoholem. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 6 dni. Codziennie energicznie mieszamy owoce w słoiku. Po tym czasie zlewamy alkohol do innego słoika a maliny zasypujemy cukrem. Obydwa słoiki zakręcamy i czekamy aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny z cukrem przekładamy na gęste sito, odcedzony sok wlewamy do drugiego słoja z alkoholem i delikatnie mieszamy. Po dwóch dniach nalewkę przelewamy do butelek. Po 3 miesiącach nalewka jest gotowa. Owoce można włożyć do słoiczków i pasteryzować. Idealne zimą jako dodatek do ciast.

7. Domowy likier z malin

likier z malin domowe przetworyfot. Zeke Franco / flickr.com

Składniki:

  • 1,5 kg malin
  • 1 l wódki
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:

Maliny, cukier i wodę zagotowujemy w garnku, następnie odstawiamy do wystygnięcia. Gdy są już zimne przelewamy całość do słoja, zalewamy wódką i odstawiamy na miesiąc. Po miesiącu przecedzamy przez gazę lub gęste sito i rozlewamy do butelek. Po miesiącu likier jest gotowy. Mus malinowy możemy przełożyć do słoiczków i pasteryzować. Doskonały dodatek do tortów, lodów czy deserów.

8. Syrop z liści malin

syrop z liści malinfot. pxfuel.com

Znakomity do herbaty, lodów czy innych deserów o niezwykle aksamitnym smaku.

Składniki:

  • 1l wody
  • 3 szklanki cukru
  • 1 mała, płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 3 garści zdrowych i ładnych liści malin
  • 20 szt. dużych owoców malin lub 3 łyżki soku z malin

Przygotowanie:

Liście malin dokładnie umyć, zalać gorącą wodą, dodać maliny lub sok i gotować ok. 10 minut. Pozostawić na 12 godzin. Odcedzić, dodać kwasek cytrynowy, cukier i sok z malin (jeśli nie było owoców) i gotować kilka minut. Gorący syrop rozlać do słoiczków lub butelek i odwrócić do góry dnem. Jeśli słoiczki trafią do chłodnej i ciemnej piwnicy nie ma konieczności ich pasteryzowania, wytrzymają kilka miesięcy. Gdy takiego miejsca nie ma, można je 10 minut pasteryzować.

 

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz