Rzodkiew arbuzowa (mylnie zwala też rzepa arbuzowa) to najciekawsze pod względem wizualnym odmiana rzodkwi japońskiej Daikon (Raphanus sativus), a przy tym bardzo smaczna i zdrowa. Wyróżnia ją wygląd wnętrza, jest ono bowiem różowe i po przekrojeniu wygląda jak jak mini arbuz. Chińska nazwa rośliny to „ShinRi-Mei”, która w dosłownym tłumaczeniu znaczy „piękno w sercu”. Tak jak wszystkie inne rodzaje rzodkwi należy do rodziny warzyw kapustnych, a w tej rodzinie do grupy warzyw rzepowatych.
Jak wygląda rzodkiew arbuzowa
Rzodkiewka arbuzowa jest mieszańcem odmian różnych odmian rzodkwi japońskiej. Bulwy mają około 7-8 cm średnicy, są okrągłe, biało-zielonkawe z zewnątrz i różowe w środku. Zdarza się, że miąższ jest barw fioletowej lub jasnoczerwonej.
Korzenie rzodkiewki arbuzowej nie są tak soczyste jak te naszej, ale są niezwykle aromatyczne o ciekawym smaku, nieco goryczkowym wewnątrz i słodkim bliżej skórki. Natomiast sama skórka jest dość gorzka, zawiera bowiem olej musztardowy, ten sam, który zawarty jest w gorczycy, głównego składnika musztardy.
Uprawa rzodkwi arbuzowej
Rzodkiew arbuzowa, tak samo jak nasza rodzima rzodkiewka lepiej rośnie, gdy nie ma upałów. Również jest warzywem krótkiego dnia. Dlatego najlepiej jest wysiewać ją w kwietniu do początków maja, a następnie w sierpniu do połowy września. Jeśli będzie zbyt ciepło i zbyt sucho korzenie stają się włókniste i średnio nadają się do jedzenia.
Rzodkiewka arbuzowa powinna być uprawiana w miejscu nasłonecznionym, doskonale też sprawdza się w uprawie tunelowej. Ziemia powinna być żyzna, najlepiej piaszczysto gliniasta, wzbogacona kompostem.
Nasiona można wysiewać, gdy ziemia odmarznie i prognozy nie przewidują powrotu silnych mrozów. Wystarczy kilka stopni powyżej zera i można siać. Najlepiej na głębokości 1 cm w rzędach oddalonych od siebie na 15 cm. Jeśli wysiejemy zbyt gęsto, trzeba rzodkiew arbuzową przerwać. Uprawa powinna być systematycznie podlewana jeśli nie pada, bo rzodkiew ta źle znosi przesuszone podłoże i parcieje. Nie ma konieczności jej nawożenia jeśli zapewniliśmy uprawie wystarczająco żyzną ziemię. Jeśli jest słabej jakości, dobrze jest od czasu do czasu podlać ją wodą z dodatkiem biohumusu. Rzodkiew arbuzowa jest gotowa do zbiorów średnio po 60-65 dniach. W optymalnych warunkach można uzyskać bardzo obfite plony, bo z metra kwadratowego uprawy potrafi wyrosnąć aż 10 kg pysznych korzeni.
Właściwości rzodkwi arbuzowej
Rzodkiew arbuzowa jest warzywem o bogatym składzie, a przy tym ma niewiele kalorii. Zawiera dużo witaminy C, większość z grupy B, a także witaminy A i K. To również bogactwo mikro i makroelementów: potasu, sodu, fosforu, fluoru, miedzi, wapnia, żelaza i magnezu. Rzodkiewka arbuzowa ma w sobie również błonnik, węglowodany oraz cukry, a także luteinę, beta-karoten, zeaksantynę oraz antyoksydanty.
Wszystko to sprawia, ze arbuzowa rzodkiew:
- wzmacnia odporność
- działa ochronnie na oczy
- przyspiesza przemianę materii wspierając jednocześnie jelita
- spowalnia procesy starzenia
- odżywia skórę, włosy i paznokcie
- ma właściwości moczopędne
- oczyszcza organizm z toksyn
- wykazują działanie antyrakowe
Zastosowanie rzodkwi arbuzowej
Rzodkiew arbuzowa jest warzywem jadalnym w całości, tzn. można jeść zarówno korzeń jak i liście, najsmaczniejsze są te młode. I można je jeść na surowo, duszone i smażone.
Zarówno z korzenia jak i liści można robić sałatkę, używając tylko rzodkwi albo mieszając je z innymi świeżymi warzywami. Z gotowanych korzeni można zrobić purée, a liście przygotować tak jak robi się szpinak albo dodać do jajecznicy.
Rzodkiewka jest słodko-ostra i chrupka, idealna do przegryzania na surowo bez żadnych dodatków, można ją również kłaść na kanapki.
Fot. główna: depositphotos.com