Strona Główna OgródWarzywnik Rzodkiew oleista – uprawa i zastosowanie

Rzodkiew oleista – uprawa i zastosowanie

autor Ogarnij Ogród

Rzodkiew oleista (Raphanus sativus), dokładnie tak samo jak rzepa pastewna (czyli po prostu rzepa) jest w przydomowych ogrodach uprawiana rzadko i to nie po to, żeby ją jeść, ale by spełniała rolę przedplonu lub poplonu. A, że roślin poplonowych jest naprawdę sporo, to rzodkiew ta rzadko jest wybierana do roli warzywa poplonowego na nawóz zielony na skalę ogrodową. Wykorzystywana jest na dużą skalę w rolnictwie jako nawóz zielony ale również jako pasza dla zwierząt, zwłaszcza krów mlecznych.

Rzodkiew oleista należy do rodziny warzyw kapustnych, a w tej rodzinie do grupy warzyw rzepowatych.

Ze względu na zdolność tworzenia naprawdę dużej masy zielonej, warto kupić nieco jej nasion i potraktować w ogrodzie jako poplon, który wzbogaci glebę o cenne składniki pokarmowe i dostarczy pokaźną ilość materii organicznej.

Rzodkiew oleista

Rzodkiew oleista, autor: KENPEI, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Rzodkiew oleista – zastosowanie

Dawniej ten rodzaj rzodkwi był uprawiany dla nasion, z których tłoczono olej, jednak z nastaniem ery rzepaku zaprzestano tego. Nasiona są do dziś wykorzystywane do tworzenia mieszanek dla ptaków. Rzodkiew oleistą można uprawiać w przydomowym warzywniku w roli przedplonu lub poplonu. A to dlatego, że masa zielona, czyli liście wytwarza w dużej ilości i będą one bardzo wartościowym nawozem wzbogacającym glebę w składniki pokarmowe. Kompostowanie rzodkwi oleistej wraz z facelią, wyką i gorczycą pozwala stworzyć kompost wręcz doskonały pod względem zawartości i różnorodności składników pokarmowych.

Ale to nie jedyna korzyść z wysiewu rzodkwi oleistej w roli przedplonu. Korzeń palowy wytwarzany przez roślinę sięga nawet 150 cm głębokości, a towarzyszy mu wiele korzeni bocznych. Sprawia to, że warzywo to jest doskonałym spulchniaczem i napowietrzaczem gleby.

Rzodkiew oleista

Rzodkiew oleista, autor: Ramsch, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Rzodkiew oleista wysiana pod koniec lata jako poplon i pozostawiona do wiosny będzie nie tylko doskonałym nawozem zielonym, ale będzie również spełniała rolę mulczu. A to dzięki temu, że wytwarza bujne rozety liści, którymi osłania ziemię i chroni przed jej degradacją. Rzodkiew ta ma również właściwości fitosanitarne, dzięki nim redukuje liczbę nicieni w glebie, m.in. mątwika buraczanego.

Rzodkiew oleista bujnie kwitnie, przez co jest również doskonałym pożytkiem dla pszczół i innych zapylaczy.

Rzodkiew oleista

Rzodkiew oleista, autor: KENPEI, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Uprawa rzodkwi oleistej

Rzodkiew oleista jest rośliną jednoroczna, która należy do rodziny warzyw kapustowatych. Potrzebuje gleb dość żyznych i niezakwaszonych. Natomiast w przeciwieństwie do innych rodzajów rzodkwi nie trzeba jej systematycznie podlewać, gdyż ma głęboko sięgający korzeń palowy. Nie wymaga również nawożenia.

Nasiona rzepy oleistej wysiewa się na głębokości 2-3 cm. Najbardziej przydatna jest wówczas, gdy zostawia się ją do wiosny i wtedy jej liście można skosić kosiarką (która przy okazji je poszatkuje), a korzenie wykopać i zasilić nimi kompostownik.

Fot. główna: Volker Prasuhn, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz