Strona Główna Ogród Warzywa kapustne – uprawa w przydomowym ogródku

Warzywa kapustne – uprawa w przydomowym ogródku

autor Ogarnij Ogród

Do grona warzyw kapustnych zaliczamy 9 roślin z rodzin krzyżowych, a wśród nich najczęściej uprawiane w przydomowych ogródkach to kapusta biała głowiasta oraz kalafior. Warzywa te uprawiane są nie tylko dlatego, że świetnie smakują, ale również ze względu na właściwości warzyw kapustnych. Jak należy uprawiać warzywa kapustne, aby móc cieszyć się zdrowym pokarmem z własnej grządki? Poniżej skrócony opis uprawy każdej z tych niezwykle smacznych roślin. 

Uprawa kapustnych w ogrodzie obejmuje warzywa:

  • kapusta głowiasta biała (Brassica oleracea var. capitata f. alba),
  • kapusta głowiasta czerwona (Brassica oleracea var. capitata f. rubra),
  • kapusta włoska (Brassica oleracea var. sabauda),
  • kapusta pekińska (Brassica pekinensis),
  • brukselka (Brassica oleracea var. gemmifera),
  • kalafior (Brassica oleracea var. botrytis),
  • brokuł (Brassica oleracea var. botrytis italica),
  • kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes),
  • jarmuż (Brassica oleracea convar. acephala var. sabellica).

Ogólne wymagania uprawowe warzyw kapustnych

Podstawą w uprawie warzyw kapustnych jest żyzna, próchnicza gleba o odczynie obojętnym lub zbliżonym do obojętnego. Najlepiej sadzić warzywa w drugim roku po oborniku. Poza tym lubią one nawozy mineralne, stanowiska słoneczne i być osłonięte od wiatru. Większość gatunków preferuje temperatury 15-20°C. Nieźle znoszą okresy chłodów, jednak zbyt długie przymrozki mogą przyspieszać wybijanie się ich pędów kwiatostanowych. Ze względu na duże wymagania trzeba wiedzieć np., dlaczego  kapusta nie zawiązuje główek, żeby wysiłek włożony w uprawę nie poszedł na marne.

Warzywa kapustne

Warzywa kapustne, autor: Charles Smith/pixabay.com

Rozmieszczenie kapustnych  w warzywniaku wymaga zmianowania, dlatego należy zachować pomiędzy ich uprawami w danym podłożu 3-4 letnie przerwy. Warzywa kapustne uprawiane są z rozsady – najczęściej jej produkcja trwa od 6-8 tygodni. U niektórych odmian można rozpocząć jej produkcję już w lutym. Rośliny te cenią odpowiedną wilgotność gleby, dlatego ważne jest regularne podlewanie

Warzywa kapustne – uprawa poszczególnych gatunków

  • Brokuł jest warzywem o krótkim okresie wegetacji, dlatego najlepiej uprawiać go jako poplon. Uprawa brokuła nie jest skomplikowana, roślina wymaga jednak stałej wilgotności podłoża. Wysiewać można go z początkiem czerwca, a sadzonki wysadzać do gleby w połowie lipca. W nawożeniu ceni on nawozy o wysokiej zawartości mikroelementów – szczególnie molibdenu i boru. Różyczki brokułów wspaniale smakują surowe, nadają się także do mrożenia. 
Warzywa kapustne – brokuł

Warzywa kapustne – brokuł, autor jsbaw7160/pixabay.com

  • Kalafior można wysiewać w rozsadniku w lutym, marcu lub czerwcu – w zależności od odmiany. Uprawa kalafiora nie jest prosta, choć roślina ma stosunkowo niskie wymagania, jednak jest wrażliwa na zmiany temperatur. Jego rozsadę należy sadzić bardzo ostrożnie, gdy ma bardzo delikatne korzenie. W okresie dojrzewania kalafiora warto załamywać liście, aby ochronić jego jadalne części przed światłem. 
Warzywa kapustne – kalafio

Warzywa kapustne – kalafior, autor: CarlosLopez/pixabay.com

  • Jarmuż to roślina o najmniejszych wymaganiach w rodzinie kapustnych a uprawa jarmużu jest niezwykle prosta. Najlepiej uprawiać ją jako poplon jesienią i zimą. Może z powodzeniem zimować w gruncie, a podczas zbiorów najlepiej obrywać jej liście od dołu. 
Warzywa kapustne – jarmuż

Warzywa kapustne – jarmuż, autor: 127071/pixabay.com

  • Kalarepa to warzywo kapustne o krótkim okresie wegetacji – około 40 dniowym. Jest świetnym przedplonem lub poplonem. W uprawie wiosennej warto wysiać ją w połowie lub końcem lutego. Podobnie jak jarmuż nie ma wysokich wymagań. Jest bardzo dobrym warzywem do przechowywania. Warto sadzić ją w sąsiedztwie sałaty, fasoli oraz grochu.
Warzywa kapustne – kalarepa

Warzywa kapustne – kalarepa, autor: Pezibear/pixabay.com

  • Brukselka – znana jako kapusta brukselska jest rośliną najczęściej wysiewaną na rozsadniku w okolicach kwietnia. Rozsadę wysadzamy do gruntu końcem maja lub w czerwcu. Uprawa brukselki nie jest prosta, gdyż roślina ta ma wysokie wymagania w kwestii nawadniania w okresie tworzenia i wzrostu główek. W drugiej połowie września, warto na jej uprawie zastosować ogławianie. Warzywo to podobnie jak jarmuż, może zimować w gruncie i dostarczać pokarmu na bieżąco. 
Warzywa kapustne – brukselka

Warzywa kapustne – brukselka, autor 127071 pixabay.com

  • Kapusta głowiasta oferuje dwie odmiany – białą oraz czerwoną. Ta pierwsza uprawiana jest na ogół wcześnie, a jej zbiory wypadają wówczas w czerwcu, z kolei czerwona sadzona jest później na zbiór letni lub jesienny. Kapusta ta wymaga intensywnego nawożenia, szczególnie czerwona ma wysokie zapotrzebowanie na potas, który wpływa na jej zabarwienie. Późne odmiany tego warzywa doskonale sprawdzają się w przechowywaniu. Uprawa kapusty białej i uprawa kapusty czerwonej nie należą do trudnych.
Warzywa kapustne – kapusta czerwona

Warzywa kapustne – kapusta czerwona, autor: Pashi/pixabay.com

  • Kapusta pekińska to odmiana o owalnych, żyłkowatych i lekko falistych liściach formujących się w podłużne główki. Najlepiej rośnie sadzona z rozsady i świetnie sprawdza się w uprawie wiosennej, jak i jesiennej. Jest to roślina, która źle znosi pikowanie, dlatego warto zadbać o pojedynczy wysiew nasion do doniczek. W okresie tworzenia się główek, kapusta pekińska ma duże zapotrzebowanie na wodę, a przy tym warto ją regularnie odchwaszczać. 
Warzywa kapustne – kapusta pekińska

Warzywa kapustne – kapusta pekińska, autor: Nayuta/pixabay.com

  • Kapusta włoska to znacznie bardziej wartościowa odżywczo – w porównaniu z kapustą głowiastą odmiana. Ma długi okres wegetacji, stąd jej nasiona należy wysiewać w rozsadniku wczesną wiosną. Nie należy jednak do wymagających, dlatego nieźle znosi gorsze warunki klimatyczne i glebowe.
Warzywa kapustne – kapusta włoska

Warzywa kapustne – kapusta włoska, autor: barskefranck/pixabay.com

Fot. główna, źródło: depositphotos.com

close

Cześć! 👋

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego i otrzymuj najważniejsze informacje ogrodnicze raz w tygodniu

Nie wysyłamy SPAMu!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Skip to content