Strona Główna Ogród Czerwona kapusta głowiasta – uprawa i pielęgnacja

Czerwona kapusta głowiasta – uprawa i pielęgnacja

autor Ogarnij Ogród

Czerwona kapusta głowiasta ( Brassica oleracea var. capitata f. alba) to jedna z najczęściej spotykanych w uprawie kapust. Jej popularność jest nieco mniejsza, aniżeli jej białej odpowiedniczki, jednak jej liczne walory czynią ją rozwiązaniem wartym uwagi. Liście kapusty czerwonej bogate są w antocyjany, którym zawdzięczają swoją niezwykłą ciemnoczerwoną barwę. Intensywność ich zabarwienia uzależniona jest od odmiany, wielkości głów, jak i nawożenia. 

Uprawa czerwonej kapusty głowiastej

Uprawa czerwonej kapusty głowiastej i uprawa kapusty białej są bliźniaczo podobne. Mają one podobne wymagania, jednak kapusta czerwona jest bardziej wytrzymała na niskie temperatury oraz niedobory wilgoci. Najlepszym podłożem dla niej są gleby niezbyt ciężkie, najlepiej czarnoziemy, żyzne, nawożone rok wcześniej obornikiem oraz wilgotne, o odczynie pH obojętnym. Dobrym stanowiskiem do uprawy kapusty czerwonej jest to optymalnie nasłonecznione, gdyż w przeciwnym wypadku główki słabo rosną.

Uprawa czerwonej kapusty

Uprawa czerwonej kapusty, autor: Luís Estrela/flickr.com

Roślina ta nieźle znosi przymrozki do ok. -5°C, jednak preferuje podłoże cieplejsze – szczególnie jej odmiany wczesne. Ponieważ warzywa te są dosyć żarłoczne, wymagać mogą nawożenia mineralnego, najlepiej z dużą zawartością potasu, który jest jej niezbędny do czerwonego wybarwiania liści – zbyt dużo azotu może niekorzystnie wpływać na kolor główek. 

Uprawa czerwonej kapusty

Uprawa czerwonej kapusty, autor: Washington State Department of Agriculture/flickr.com

Kluczowe w uprawie roślin kapustowatych, jak czerwona kapusta głowiasta jest zmianowanie, a na tym samym miejscu można zasadzić ją dopiero po 3-4 latach, co pozwoli uniknąć wielu groźnych chorób lub szkodników. Najlepszym przedplonem kapusty są rośliny z rodziny motylkowych, a w odmianach późnych np. sałata czy szpinak.

Produkcja rozsady i wysiew

Kapustę głowiastą czerwoną odmian średnio późnych i późnych najlepiej uprawiać z rozsady na rozsadniku. Najlepiej wykonać ją w ciepłym i osłoniętym miejscy. Nasiona wysiewać należy w marcu lub maju (w zależności od odmiany), a młode sadzonki pojawiają się po około miesiącu.

Uprawa czerwonej kapusty

Uprawa czerwonej kapusty, źródło: depositphotos.com

Rozsadę należy wysadzać od połowy maja do połowy czerwca, najlepiej w rozstawie 50×50 cm. Młode sadzonki wymagają regularnego podlewania i odchwaszczania. Czasami kapustę tę można siać wprost do gruntu. 

Pielęgnacja czerwonej kapusty głowiastej

Uprawa kapusty nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy. Zaleca się jej nawożenie organiczne na rok przed rozpoczęciem uprawy, a nawozy mineralne należy stosować na podstawie wyników analizy chemicznej gleby. Rośliny dobrze jest regularnie odchwaszczać i spulchniać glebę w międzyrzędziach. Warto również zadbać o solidne nawodnienie, szczególnie w okresach upałów od lipca do połowy sierpnia. 

Uprawa czerwonej kapusty

Uprawa czerwonej kapusty, autor: manfredrichte/pixabay.com

Choroby i szkodniki

Największym zagrożeniem upraw kapusty czerwonej są choroby takie jak kiła kapusty, czarna zgnilizna kapustnych, mokra zgnilizna bakteryjna, czerń krzyżowa, szara pleść lub zgorzel siewek. Wśród szkodników wymienić warto bielinki, mszyce, piętnówki, śmietki kapuściane, chowacze oraz mątwiki. 

Zbiór i przechowywanie kapusty czerwonej 

Zbiór odmian średnio późnych przypada z reguły na początek sierpnia do połowy października. Dla odmian późnych termin ten wypada od końca października po połowę listopada. Kapusty przeznaczone do przechowywania należy dobrze obejrzeć, powinny być czyste, posiadać 4-6 liści zewnętrznych, być wolne od uszkodzeń czy skłonności do przedwczesnego pękania. Najlepsze będą okazy z wyrównanej i jednolitej odmiany.

Uprawa czerwonej kapusty

Uprawa czerwonej kapusty, autor: AppleBerryBlues/pixabay.com

Przechowywanie najlepiej wychodzi w pomieszczeniach o temperaturze ok. 0-1°C oraz wilgotności powietrza na poziomie ok. 95%. Średnio późne odmiany kapusty czerwonej najczęściej przeznaczone są do spożycia w okresie letnim, z kolei odmiany późne lepiej sprawdzają się w przechowywaniu i przetwórstwie – są również doskonałe do spożycia bezpośredniego. 

Odmiany czerwonej kapusty głowiastej

Wśród odmian głowiastej kapusty czerwonej możemy znaleźć warianty o różnych kształtach główek, terminie zbioru czy plenności. Najczęściej uprawiane to:

  • Odmiany wczesne – stożkowaty „Kalibos”, mocno woskowana „Haco”, „Koda”, „Primero” czy „Red Pearl F1”;
  • Odmiany średnio wczesne np. „Integro”, „Red Jewel”, „Rodeo”;
  • Odmiany późne jak „Storoxa F1”, „Langedijker”, „Holenderska”.

Zastosowanie kapusty czerwonej

Głowiasta kapusta czerwona to bogactwo składników odżywczych, w tym między innymi antocyjanów, czyli niezwykle cennych przeciwutleniaczy. Dodatkowo oferuje spory wachlarz witamin – C, z grupy B, A oraz E, jak i składników mineralnych – sodu, potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza oraz flawonoidów, kwasu foliowego czy innych cennych dla człowieka składników odżywczych i związków. Podobnie jak odmiana biała, jest ona niskokaloryczna, pomaga zatem w dietach odchudzających.

Uprawa czerwonej kapusty

Uprawa czerwonej kapusty, autor: congerdesign/pixabay.com

Jej walory pozwalają wzmocnić organizm i poprawić jego odporność, dodatkowo oferuje działanie przeciwzapalne, łagodzi obrzęki i potłuczenia, a także usuwa nadmiar wody z organizmu. Jej zastosowanie jest niezwykle wszechstronne, bowiem doskonale nadaje się do gotowania, przyrządzania sałatek i surówek, produkcji soków, kiszonek i przetworów

Fot główna: Pashi/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz