Cukinia (Cucurbita pepo ) lub inaczej kabaczek to warzywo, które ostatnimi laty zyskało niezwykłą popularność, a uprawa cukinii stała się powszechna. Wszystko za sprawą smaku, niskiej kaloryczności i niezwykle obszernego zastosowania w kuchni. Podobnie jak pomidory, cukinia w znacznej większości składa się z wody, dlatego należy do dietetycznych warzyw. Poza niewątpliwą lekkością, oferuje ona jednak cały wachlarz składników odżywczych w tym soli mineralnych: magnezu, wapnia, potasu, żelaza, ale i witamin: tych z grupy B, PP, C oraz K. Jest ona również cennym źródłem karotenu. Warzywo to jest cenione w diecie osób z nadwagą oraz problemami układu pokarmowego – ma ona działanie odkwaszające. Co warto wiedzieć o cukinii i jej uprawie?
Uprawa cukinii, autor: congerdesign/pixabay.com
Zastosowanie cukinii
Spożywanie cukinii możliwe jest zarówno na surowo, jak i po krótkiej obróbce cieplnej – ta druga opcja jest zdecydowanie popularniejsza. Warzywo to świetnie sprawdza się w potrawach grillowanych, zapiekanych, duszonych, gotowanych, a nawet w deserach (dżemy, ciasta). Doskonale nadaje się także do przetworów.
Uprawa cukinii, autor: MootikaLLC/pixabay.com
Młode cukinie można jeść ze skórką, gdyż jest ona wyjątkowo delikatna i smaczna. Smak cukinii nie jest zbyt wyrazisty, dlatego należy doprawiać ją z umiarem. W kulinariach rewelacyjnie sprawdzają się również kwiaty cukinii.
Cukinia czy kabaczek?
Bardzo często cukinia określana jest jako kabaczek, jednak nie jest to do końca zgodne z prawdą. Oba warzywa należą co prawda do dyniowatych, jednak ich pokrój jest odmienny. Kabaczki są roślinami o formie płożącej, która szeroko rozpościera swoje pędy, natomiast cukinie tworzą wzniesione i zwarte krzaczki, które posiadają duże, pokryte włoskami liście.
Uprawa cukinii, autor: Alexey_Hulsov/pixabay.com
W niewielkich uprawach najlepszym wyborem są cukinie. Ale w różnych regionach Polski różnie się te warzywa nazywa, dlatego co dla jednych jest kabaczkiem, dla innych cukinią i odwrotnie. Będziemy zatem stosować te nazwy zamiennie.
Uprawa cukinii
Cukinia należy do warzyw ciepłolubnych i ceniących słoneczne i osłonięte od wiatru stanowiska – najlepszą temperaturą jej uprawy jest 20-25 °C. Najlepiej uprawiać ją z rozsady lub siewu po 15 maja, gdy poranne przymrozki zelżeją. Jest to roślina podatna na choroby grzybowe, dlatego najlepszym sposobem na sukces w uzyskaniu rozsady jest zakup gotowych sadzonek. Łatwiejszy jest jednak siew cukinii do gruntu, gdzie nasiona zyskują wszelkie niezbędne do wzrostu warunki. Najlepiej podczas siewu w jednym dołku wrzucać po 2-4 nasiona, a w razie wzrostu wszystkich, młode rośliny po wschodach należy przesadzić. Optymalna rozstawa to 80×80 cm.
Uprawa cukinii, autor: Pascvii/pixabay.com
Ciepło i słońce to nie jedyne wymagania tych roślin, bowiem cenią one również stałą wilgotność podłoża. Nie lubią jednak podmokłych i ciężkich gleb, ani też tych nazbyt przesuszonych. Dobrze jest wykorzystać w ich uprawie przepuszczalną folię ogrodniczą lub agrowłókninę, która pomaga utrzymać stałą wilgotność podłoża, a przy tym ogrzewa je i zapobiega wzrostowi chwastów.
Uprawa cukinii, autor: gregroose/pixabay.com
Stanowisko do uprawy cukinii dobrze jest nawieźć obornikiem lub zastosować kompost, bowiem rośliny te rosną szybko i wymagają sporych zasobów składników odżywczych. Cukinia w zależności od odmiana dojrzewa na przełomie czerwca i lipca, a jej owoce dobrze jest zbierać na bieżąco – szybki wzrost może powodować ich przejrzenie. Rośliny te można z powodzeniem uprawiać w tunelach lub szklarniach. Cukinie to warzywa niezwykle plenne, dlatego z jednego krzaczka mogą dać nawet kilkanaście pięknych owoców.
Pielęgnacja cukinii w ogrodzie
Cukinia jest stosunkowo łatwą w uprawie rośliną, jeżeli ma zapewnione optymalne warunki. Warto zadbać o jej regularne nawadnianie i odchwaszczanie. Pomimo, że same w sobie chwasty nie są dla roślin szkodliwe, mogą być nosicielami chorób grzybowych, których lepiej unikać. Jeżeli tylko na owocach, liściach lub zalążkach pojawią się plamki, warto od razu zastosować środki o działaniu grzybobójczym.
Uprawa cukinii, autor: Bna55/pixabay.com
Odmiany cukinii
Cukinia oferuje szeroki wachlarz pięknych odmian, wśród których na szczególną uwagę zasługują:
- zielone i ciemnozielone – Astra Polka, Greta, Nimba, Soraya, Tapir, Nefryt czy Black Beauty;
- żółte – Atena Polka, Goldena, Golden Delight i żółto-zielona Zephyr;
- kremowo białe – Opal,
- w paski – Lajkonik.
Uprawa cukinii, autor: MonikaP/pixabay.com
Fot. główna: ajcespedes/pixabay.com