Jednym z warzyw, w które warto wzbogacić swój przydomowy ogródek jest cukinia, która poza łatwością uprawy oferuje pełen wachlarz zalet w tym obfitość składników odżywczych, wspaniałe walory smakowe i możliwość wykorzystania jej w kulinariach, przetworach, a nawet cukiernictwie. Jak należy wykonać siew cukinii? Kiedy jest ku temu najlepszy czas?
Co warto wiedzieć o cukinii przed siewem?
Cukinie należą do roślin ciepłolubnych, które preferują wyższe temperatury dla prawidłowego wzrostu. Nie przepadają zatem za mrozem, a kiełkują w temperaturach powyżej 15 °C. Dla zdrowego rozwoju wymagają sporej ilości słońca, pogody z umiarkowanymi opadami i ciepła. W gruncie świetnie rosną zatem w cieplejszych rejonach, ale doskonale radzą sobie także w uprawie szklarniowej.
Siew cukinii najlepiej zaplanować na wiosnę (konkretny termin zależny jest od miejsca wysiewu – do gruntu czy pod osłonami), gdy temperatury stają się wyższe, a ryzyko przymrozków maleje, na stanowiskach o możliwie największym nasłonecznieniu, gdyż wymagają ciepła i promieni słonecznych do prawidłowego wzrostu. Na odpowiednio przygotowanym podłożu, pozbawionych chwastów, spulchnionym i lekko wilgotnym warzywo to będzie rosło szybko, obficie owocując.
Siew cukinii – wymagania
Podstawowe wymagania dla wysiewu cukinii to wspomniana wyższa temperatura i dobre oświetlenie. Najlepiej gdy uprawa cukinii ma od 10 do 12 godzin światła, przy średnio 20-25 °C otoczenia. Poniżej 10 °C rośliny te nie są w stanie prawidłowo się rozwinąć – podobnie wówczas gdy temperatura jest wyższa niż 40 °C.
Kluczowym zabiegiem pielęgnacyjnym podczas uprawy cukinii jest regularne i częste podlewanie. Szczególnie ważne jest to w okresie, kiedy roślina zawiązuje owoce – nie należy jednak przelewać uprawy, gdyż staje się podatna na choroby grzybowe np. ataki mączniaka prawdziwego, objawiającego się w postaci białego nalotu na liściach oraz gnicie. Podczas podlewania warto zadbać o dostarczenie wody od spodu, najlepiej bez zalewania liści. Nadmiar wody – zarówno dostarczonej podczas podlewania, jak i deszczowej może przydusić jej korzenie, dlatego podłoże powinno posiadać dobry drenaż. Przy zbyt małej ilości wody z kolei, rośliny słabiej owocują. Nieregularne i niewystarczające zaopatrzenie w wodę powoduje także deformację i zgorzknienie owoców.
Idealne podłoże dla cukinii to ziemie gliniaste, bogate w materię organiczną o pH od 5,6 do 7,0. Cukinia, podobnie jak ogórek, preferuje także podłoża bogate w próchnicę, lekko nagrzewające się, o luźnej strukturze i wysokiej zdolności wiązania wody. W towarzystwie wysiewanej cukinii nie zaleca się uprawy ziemniaków, gdyż mogą one konkurować o glebę, słońce i składniki odżywcze. Służą jej z kolei fasole, sałaty, boćwina, kukurydza, pomidory czy rzodkiewki.
Wysiew cukinii do gruntu krok po kroku
Przed wysiewem cukinii należy dobrze przygotować ziemię. Powinna być ona oczyszczona z chwastów, które mogłyby ograniczać zasobność gleby w składniki odżywcze. Należy ją także dobrze przegrabić, co pomoże ją napowietrzyć. Następnie dobrze jest glebę nawilżyć i zasilić nawozami na głębokości ok. 5 cm.
Kolejno możemy zacząć siew cukinii. Nasiona cukinii należy umieścić wówczas w małym dołku w ziemi, umieszczając w nim po 2-3 nasiona. Cukinię najlepiej siać na głębokość 2-3 cm. Całość należy delikatni przykryć, tworząc mały kopiec. Cukinie to warzywa, które potrzebują sporej przestrzeni, dlatego zaleca się zachowanie około 50 cm pomiędzy każdym kopczykiem z nasionami.
Nasiona powinny wykiełkować już po kilku dniach. Jeżeli wysadzaliśmy po kilka do jednego dołka, po ich wzrośnięciu zaleca się zachowanie jednego – najsilniejszego. Aby tego dokonać wystarczy przyciąć słabsze okazy na poziomie gruntu – ich wyrywanie może bowiem uszkodzić liście.
Kiedy należy wysiać cukinię?
Bardzo często uprawę cukinii przeprowadza się z rozsady – młodych roślinek wcześniej przygotowanych pod osłonami lub w domu. Najbardziej optymalnym terminem na rozpoczęcie produkcji rozsady jest przełom kwietnia i maja. Wysiew do gruntu z kolei zalecany jest w drugiej połowie maja od 15 maja do 15 czerwca.
Wysiew cukinii w uprawie z rozsady
Rozsadę pod uprawę cukinii możemy przygotować już w połowie kwietnia, wykorzystując w tym celu niewielkie pojemniki – najlepiej biodegradowalne. Cukinie nie przepadają za przesadzaniem, dlatego to rozwiązanie będzie najbardziej optymalne. Pojemniki należy wypełnić podłożem specjalnie dostosowanym do wysiewu. W każdym z nich należy na głębokości ok. 1 cm umieścić po 2-3 nasiona, ugnieść i podlać. Wyższą wilgotność należy zapewnić nasionom do wchodów, a okres kiełkowania to średnio 6-8 dni. Sadzonki po tym zabiegu będą gotowe do przeniesienia do gruntu po około 3 tygodniach. Warto przeprowadzić sadzenie w okresie, w którym wiosenne przymrozki zelżą. Sadzonki przenosimy do dołków o średnicy od 15 do 20 cm, dopełniając je kompostem lub żyznym podłożem.
Zbiór owoców przypadać może już po 5-6 tygodniach od posadzenia i trwać do października, a nawet do pierwszych listopadowych przymrozków.
Fot. główna: depositphotos.com