Będąc posiadaczem warzywnika, warto zwrócić uwagę na to, aby teren przeznaczony na uprawę warzyw był jak najlepiej wykorzystany. Sporządzając plany wysiewów oraz nasadzenia dobrze jest jakie warzywa sadzić po sobie i podzielić je na plon główny, oraz przedplon i poplon. Właściwe przygotowanie pozwoli na zebranie plonów trzech różnych gatunków w czasie jednego sezonu. Ponadto taki płodozmian ma bardzo korzystny wpływ na jakość gleby.
Intensywne użytkowanie grządek wymaga dobrze przygotowanego planu upraw, który uwzględni czas rozwoju poszczególnych warzyw oraz płodozmian. Plon główny to rośliny, które rosną na grządkach najdłużej – ogórki, warzywa dyniowate, warzywa korzeniowe, pomidory i warzywa o długim czasie wegetacji np. brukselka. Natomiast warzywa uprawiane krócej, bardziej odporne na zmienne warunki atmosferyczne mogą być uprawiane przed plonem głównym (przedplon) lub po plonie głównym (warzywa poplonowe).
Uprawę przedplonu można zacząć już w marcu – wkładając do ziemi, czy wysiewając takie gatunki, które można zebrać przed plonem głównym (zazwyczaj są to: sałata, rzodkiewka, szpinak, kalarepa, groch). Wczesną wiosną należy także myśleć już o plonie głównym, wysiewając warzywa np. pomidory na rozsady.
Jakie warzywa sadzić po sobie w jednym sezonie
Propozycje upraw na przedplon, plon główny i poplon:
przedplon: szpinak, plon główny: kapusta, seler, por, poplon: zimująca sałata
przedplon: rozsada sałaty wiosennej, plon główny: seler, por, fasola poplon: rzodkiewka
przedplon: rzodkiewka, plon główny: dynia, cukinia, ogórek, poplon: zimująca sałata
przedplon: kalarepa wczesna, plon główny: pomidory: poplon: koper, szpinak
przedplon: rzodkiewka; plon główny: seler, cebula, pomidor poplon: rukola, rośliny na nawóz zielony
przedplon: szpinak, rokietta siewna, rzodkiewka; plon główny: marchewka, poplon: kalarepa
przedplon: rzodkiewka, szpinak; plon główny: marchew, cebula czerwona, por; poplon: koper, nawóz zielony
przedplon: szpinak, rokietta siewna, rzodkiewka; plon główny: marchewka, poplon: kalarepa
przedplon: szpinak; plon główny: marchewka, poplon: kalarepa
przedplon: koper w marchwi, rzodkiewka; plon główny: fasolka szparagowa, cukinia, poplon: rzepa, nawóz zielony
Podział upraw na przedplon, plon główny oraz poplon związany jest przede wszystkim z długością ich okresu wegetacyjnego, oraz terminem, w jakim daną odmianę można wysiewać (dane takie podane są przez producenta na opakowaniu). Dlatego też plan upraw na poszczególnych grządkach można dopasować do indywidualnych potrzeb i upodobań.
Warto wiedzieć, że przedplony i poplony to również rośliny uprawiane na zielony nawóz, czyli takie, który wysiewa się a następnie w odpowiednim momencie kosi i miesza tę zieloną masę z podłożem. Co na poplon nawozowy? Otóż może to być jęczmień, gryka, bobik, facelia, gorczyca, łubin, słonecznik, wyka, rzepak, owies czy rzodkiew.
Fot. główna: Spedona (Spedona), CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org