Letnie zbiory warzyw pozostawią puste grządki, które można wykorzystać, siejąc na nich warzywa poplonowe, czyli warzywa siane latem. Cechuje je krótki okres wzrostu dlatego też jesienią lub nawet późnym latem można cieszyć się kolejnymi zbiorami.
Okres wegetacji nasion poplonowych wynosi zazwyczaj od 3 do 12 tygodni, oznacza to, że zasiane warzywa można zebrać jeszcze w tym samym sezonie. Planując uprawy, należy pamiętać o płodozmianie, co oznacza, że nie powinno wysiewać się po sobie warzyw należących do tej samej grupy.
Warzywa siane latem, autor: annawaldl/pixabay.com
Warzywa siane latem
Lista 10 warzyw, które z powodzeniem można wysiać latem przedstawia się następująco:
- Fasola zwyczajna (Phaseolus vulgaris) – jest to warzywo, które lubi słoneczne stanowiska, wysiewa się ją do gruntu od połowy maja do początku lipca, kiełkuje w temperaturze minimalnej 150C, a czas kiełkowania wynosi ok. 10 dni. Zbiorami można się cieszyć od lipca do sierpnia
- Koper ogrodowy (Anethum graveolens) – roślina ta jest rośliną jednoroczną, lubi słoneczne stanowiska, można ją wysiewać do końca sierpnia (wskazane jest, aby nasion nie przysypywać ziemią lub ewentualnie cienką jej warstwą), czas kiełkowania wynosi 2 tygodnie, kwitnie od lipca do września
- Jarmuż (Brassica oleracea Var. Sabellica) – warzywo będące odmianą kapusty warzywnej, najlepiej wysiać go w czerwcu (jednak równie dobrze na początku lipca), kiełkuje około 10 dni, zbiorami można cieszyć się również późną jesienią a także zimą, gdyż jarmuż jest bardzo wytrzymały
- Kalarepa (Brassica oleracea var. Gongylodes) – potrzebuje słonecznego stanowiska, powinna być wkładana do gruntu z rozsady do końca sierpnia, na kiełkowanie potrzebuje około 10 dni w temperaturze od 18oC do 20oC. Plony zbiera się od czerwca do października
- Sałata głowiasta(Lactuca sativa )- może być sadzona do gruntu od maja do końca lipca (Rozsady przygotowuje się od lutego), kiełkuje około 14 dni, zbiory trwają nawet do października
- Rzodkiewka (Raphanus sativus var. Sativus ) – warzywo, które cechuje się dużą odpornością na zimno, najlepiej rośnie w nasłonecznionym miejscu w luźnej próchniczej glebie, można ją siać do gruntu od kwietnia do października, zbiory do listopada, roślina kiełkuje po ok. 11 dniach
- Roszponka (Valerianella locusta )- uprawia się w gruncie od końca lipca do października, mało wymagająca roślina, która kiełkuje po 7-14 dni, zbiory pojawiają się od października do marca
- Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) – w okresie letnim można wysiewać go w drugiej połowie sierpnia, zaczyna kiełkować już po ok. 7 dniach, plonować zaczyna po 12 tygodniach, jednak, poplony natomiast można zbierać już w roku następnym
- Rukola (Eruca vesicaria) – pierwsze liście można zbierać już cztery tygodnie po wysiewie, a plonami cieszyć się przez cały rok (siejąc w doniczce), w gruncie można zasiać ją do końca sierpnia, kiełkuje od 5 do 14 dnia w temperaturze od 180C do 220C
- Szczypiorek czosnkowy (Allium schoenoprasum) – bardzo wytrzymała odmiana, która może zimować w gruncie, wysiewa się go do gruntu od kwietnia do sierpnia, kiełkuje po ok. 10 dniach, a zbiorami można cieszyć się przez cały rok
Warzywa siane latem – koper ogrodowy, autor: steinchen/pixabay.com
Fot. główna: PierreGilbert/pixabay.com