Strona Główna PielęgnacjaNawożenie Roślin Wióry rogowe – nawóz naturalny

Wióry rogowe – nawóz naturalny

autor Ogarnij Ogród

Wióry rogowe to naturalny, organiczny nawóz, bardzo popularny w różnych zakątkach świata, powstały ze zwierzęcych rogów, czasem również kopyt. Nawóz ten dostępny jest w dwóch postaciach. Są to właśnie wióry rogowe albo mączka rogowa. Różnią się między sobą tylko formą.

Czym jest nawóz rogowy

Nawóz rogowy powstaje w wyniku rozdrobnienia rogów, a czasem również kopyt zwierząt. Na świecie jest to nawóz tani, powszechnie dostępny. U nas rzadko stosowany, mało znany i dlatego jego cena wręcz powala. A wióry rogowe bo przede wszystkim bogactwo azotu, który uwalnia się powoli i zasila rośliny przez dłuższy czas. Dzięki temu nie da się przenawozić roślin. Działa od 6 do 8 tygodni. Nawóz rogowy ma neutralne pH.

W wiórach rogowych znajduje się:

  • węgiel 50%
  • azot 10-16%
  • wodór 7%
  • wapń ok. 6%
  • fosfor 1-6%
  • potas 0-1%
  • siarka 0,1-5%

Wióry rogowe jak widać więc są nawozem stricte azotowym, bardzo dobrej jakości i łatwo przyswajalnej przez rośliny. Bardzo dobra relacja azotu do węgla zawartego w wiórach sprawia, że azot uwalnia się stopniowo przyjmując postać łatwo dostępną dla roślin. Przy okazji mineralizowania się azotu dzięki węglowi powstaje dwutlenek węgla, niezbędny dla roślin do fotosyntezy. Jednym słowem wióry rogowe to powoli płynący do roślin azot w łatwo przyswajalnej formie.

Wióry rogowe

Wióry rogowe, autor: Martist, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Ale rola wiórów rogowych nie kończy się na nawożeniu. 85% to materia organiczna, która przyciąga wiele pożytecznych mikroorganizmów, a rozkładając się wytwarza ciepło i ogrzewa ziemię. Wióry rogowe pod wpływem wody i innych czynników zmieniają swoją objętość, pęczniejąc tworzą pod ziemią poduszki powietrzne. Mają więc również duży wpływ na poprawę struktury podłoża.

Wióry rogowe to nawóz azotowy, należy więc stosować jednocześnie inne nawozy organiczne w celu uzupełniania składników pokarmowych w glebie!

Zalety stosowania mączki rogowej

Wióry rogowe to przede wszystkim produkt całkowicie naturalny. Jest to również surowiec odnawialny. Mineralizuje się w glebie powoli co oznacza, że jest mało prawdopodobne by doszło do przenawożenia podłoża. Nie ma też ryzyka by przedostając się do wód gruntowych nadmiernie je zasolił. W przeciwieństwie do nawozów sztucznych uwalnia się długo w optymalnych dawkach.

Jednak stosowanie wiórów rogowych to nie tylko zalety. By doszło do reakcji węgla z azotem w celu jego uwolnienia potrzebne są odpowiednie warunki, a więc duża wilgotność i ciepło. Jeśli po zastosowaniu wiórów rogowych to nie nastąpi to wióry co najwyżej poprawią strukturę podłoża. Trzeba więc z podaniem wiórów rogowych trafić w odpowiedni moment by mieć pewność, że dostarczamy roślinom azotu. I tu widać przewagę mączki rogowej nad wiórami rogowymi. Nawóz pod postacią mączki w zasadzie od razu zaczyna mineralizować azot.

Nie ma wątpliwości, że stosowanie nawozów organicznych jest przyjazne środowisku, natomiast nawozy mineralne oprócz pozytywnego wpływu na roślin, na środowisko już tak pozytywnie nie wpływają. No i ich wyprodukowanie niesie za sobą wiele kosztów, w tym te negatywne dla otoczenia.

Kiedy stosować wióry rogowe

Wióry rogowe powinno się stosować dwa razy w sezonie. Pierwszy raz wiosną na tydzień (tyle mniej więcej potrzebują by zacząć uwalniać azot) przed siewem czy sadzeniem roślin. Można ją również sypać bezpośrednio do dołka w trakcie sadzenia warzyw, owoców krzewów i drzew. Drugi raz można je zastosować w czerwcu, ściółkując nimi rośliny. Ponieważ jest to nawóz azotowy nie stosuje się go już ani w pełni lata ani tym bardziej już jesienią.

Jak stosować wióry rogowe

Te stosowane wiosną wióry rogowe najlepiej jest wymieszać z wierzchnią warstwą podłoża. Sadząc rozsady pomidorów, ogórków i innych warzyw dobrze jest nawóz rogowy wymieszać z ziemią w dołku.

Jeśli sadzimy rośliny w doniczkach, trzeba je wymieszać z podłożem. Posypanie wiórami rogowymi ziemi na wierzchu doniczki i podlanie może skutkować uwalnianiem się nieprzyjemnego zapachu.

Wióry rogowe

Wióry rogowe, źródło: depositphotos.com

Ile nawozu rogowego stosować

Największa dawka nawozu rogowego to ta wiosenna. Wówczas, by wióry rogowe były efektywne należy zastosować ok. 50 gramów na metr kwadratowy, czyli 5 kg wiórów rogowych na 100 metrów kwadratowych ogrodu. Do połowy lata można stosować go co 6 tygodni podsypując rośliny cienką warstwą. Przenawożenie upraw jest mało prawdopodobne. Nie tylko dlatego, że jest to materia organiczna, ale choćby dlatego, że jest to u nas produkt zwyczajnie sporo kosztujący.

Co nawozić wiórami rogowymi

Odpowiedź jest prosta – wszystko! (znaczy wszystkie rośliny) Jest to nawóz organiczny, czyli w 100% naturalny, bogaty w azot, więc idealny dla każdej rośliny. Można go stosować zarówno w warzywniku do nawożenia warzyw i owoców, jak i w sadzie, ściółkując drzewa, albo podczas sadzenia dodając do dołka. Nawozy rogowe są również doskonałym dodatkiem do uprawy roślin doniczkowych. Można je dodawać podczas ich sadzenia lub przesadzania.

Wióry rogowe można zastosować również przed założeniem trawnika. Rogi w postaci wiórów nie bardzo nadają się już do nawożenia trawnika, ale pod postacią mączki rogowej jest to doskonały nawóz wiosenny.

Nawóz rogowy można stosować podczas sadzenia zarówno kwiatów jak i drzew i krzewów ozdobnych. Zawsze pamiętać jednak należy, że azot to nie wszystko. Wióry rogowe dobrze jest wymieszać więc choćby z kompostem.

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz