Mączka rogowa to nawóz organiczny, który znaleźć można z powodzeniem na półkach większości sklepów ogrodniczych. Jest w 100% naturalny, a w nazewnictwie spotkać go można również jako kostny, który przygotowywany jest w różnych formach – wiórków, gryzu lub właśnie mocno zmielonej mączki. Im jest on bardziej gruboziarnisty, tym wolniej przetwarzany jest w podłożu i dłużej wchłania się w glebę, zapewniając roślinom długotrwałe źródło składników odżywczych.
Mączka rogowa w pigułce
- Mączka rogowa to 100% naturalny nawóz o wysokiej zawartości azotu (do 14%), potasu, fosforu, i selenu, zapewniający długotrwałe odżywienie roślin
- Charakteryzuje się wolnym rozkładem, dzięki czemu składniki odżywcze są uwalniane systematycznie, co zapobiega przenawożeniu
- Najlepsze efekty osiąga się przez stosowanie wiosną, ale nawóz można używać przez cały rok do różnorodnych roślin
- Ważne jest wybieranie mączki rogowej z hodowli bez antybiotyków, hormonów i sztucznych substancji
- Mączkę rogową warto stosować obok mączki bazaltowej, która również jest w 100% naturalna, tyle, że jest sproszkowaną skałą bazaltową
Co warto wiedzieć o mączce rogowej?
Jako nawóz organiczny, mączka rogowa należy do jednych z najwyższej jakości rozwiązań o długotrwałym rozkładzie. Składa się z pomielonych i mocno rozdrobnionych rogów bydlęcych. Jest nawozem o wysokiej zawartości azotu – do 14%, a dodatkowo obfituje w potas i fosfor. Niezwykle cenionym składnikiem mączki rogowej jest również selen, którego niedobory w glebie bywają znaczne, a jest on niezbędny w uzyskaniu pięknego i zdrowego wzrostu roślin w ogrodzie lub sadzie. Mączka ta składa się w ponad 85% z substancji organicznej – pozostałe 15% to składniki odżywcze.
Właściwości mączki rogowej
Ponieważ nawóz z mączki rogowej należy do wolno uwalniających się do gleby, pozwala on zadbać o długotrwałe odżywienie roślin. Zwykłe nawozy szybko rozkładając się w podłożu mogą prowadzić do przenawożenia roślin, a w razie niesprzyjających warunków (np. braku odpowiedniej wilgotności w podłożu) także do ich niewystarczającego ich zasilenia – z mączką składniki uwalniają się systematycznie zapewniając optymalne odżywienie.

Wybierając mączkę rogową należy zwrócić uwagę na jej pochodzenie, a dokładniej hodowlę zwierząt, z której pochodzi. Jeżeli zależy nam na 100% bio działaniu, powinien być to nawóz przygotowany wyłącznie z hodowli, gdzie prowadzone jest wyłącznie żywienie roślinne – niedopuszczalne jest stosowanie antybiotyków, hormonów, jak również sztucznych i szkodliwych substancji.
Zastosowanie mączki rogowej
Mączka rogowa to wspaniały nawóz do bylin, krzewów ozdobnych, drzew owocowych, jak również warzyw. Co ciekawe, może być on również świetnym wsparciem dla roślin wodnych. Stosowanie mączki rogowej polega na bezpośrednim dodaniu jej do ziemi na grządkach, można również połączyć ja ze specjalnie przygotowaną ziemią ogrodniczą. Jej spowolnione działanie pomoże uzyskać skuteczne zasilenie roślin przez dłuższy czas.
Najlepiej stosować mączkę rogową wiosną, równomiernie rozprowadzając ją po glebie. Kolejno warto podłoże dobrze podlać, co pomoże przyspieszyć jej działanie. Jeden kilogram mączki rogowej wystarcza na zasilenie powierzchni od 8 do 25 m2 w zależności od rodzaju roślin i przeznaczenia uprawy. Nawóz ten można również stosować doraźnie przez cały rok, zasilając nim kwiaty, rośliny ozdobne, warzywa, drzewka owocowe lub iglaki. Ciekawym sposobem na wykorzystanie walorów mączki rogowej jest wymieszanie jej z kompostem w proporcji 3 kg na m3, co pozwoli dopełnić go w dodatkowe źródło azotu.
Mączka rogowa to nawóz w 100% naturalny, który można stosować cały rok praktycznie do wszystkich kwiatów, roślin balkonowych, warzyw, roślin wodnych czy drzewek ozdobnych i owocowych. Jest niezwykle wydajny i długodziałający, dlatego warto zaopatrzyć ogród w ten skuteczny nawóz.
Mączka rogowa – Podsumowanie
Fot. główna: Jameson Fink/flickr.com