Rzepa brokułowa – uprawa i zastosowanie

Ogarnij Ogród Przez Ogarnij Ogród
6 minut czytania
Rzepa brokułowa – Rapini, autor: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 us, commons.wikimedia.org

Rzepa brokułowa vel Rapini to jedno z ukochanych warzyw Włochów, u których nosi ona nazwę Cime di rapa (łac. Brassica rapa subs. ruvo lub Brassica ruvo), jest warzywem typowo jesiennym, należącym do rodziny warzyw kapustowatych, a w tej rodzinie do grupy warzyw rzepowatych. Jest to prawdopodobnie owoc mieszania kilku gatunków rzepy, będąca ich kultywarem. Rzepę brokułową uprawia się przede wszystkim na południu Włoch, ale wraz z migrantami trafiła również do USA i Australii. W Polsce od jakiegoś czasu pojawia się w sprzedaży.

Rzepa brokułowa w pigułce

  • Rzepa brokułowa, znana we Włoszech jako Cime di rapa, jest wartościowym warzywem z rodziny kapustowatych
  • Uprawiana głównie na południu Włoch, znalazła też swoje miejsce w USA i Australii, a obecnie dostępna jest również w Polsce
  • Charakteryzuje się gorzko-orzechowym smakiem i jest bogata w składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, witaminy i minerały
  • Można ją spożywać na surowo, gotować, smażyć, a także dodawać do różnych potraw, oferując szerokie zastosowanie w kuchni
  • Uprawa rzepy brokułowej jest prosta, nie wymaga szklarni, a zbiory można przeprowadzać przez kilka miesięcy

Jak wygląda rzepa brokułowa

Rzepa brokułowa wyglądem nieco tylko przypomina brokuł, tylko taki jakby nie do końca rozwinięty, natomiast rzepy nie przypomina wcale, choć jest z nią mocno spokrewniona. W zależności od odmiany może dorastać do wysokości około 40 cm. Ma zielone, postrzępione liście tworzące swobodnie rosnące kępki, z niewielkimi kwiatostanami wewnątrz i to właśnie one przypominają swym wyglądem brokuły. Są natomiast o wiele od nich drobniejsze, barwy żółtej. W kuchni wykorzystuje się je natomiast zanim zakwitną. Ale nie tylko kwiaty są jadalne, potrawy można przyrządzać również z liści i pędów.

Rapini ma bardzo ciekawy, gorzko-orzechowym smak, przypominający nieco smak migdałów.

Uprawa rzepy brokułowej

Rzepa brokułowa – Rapini
Rzepa brokułowa – Rapini, autor: Roberto sernicola, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Rzepa brokułowa jest rośliną śródziemnomorską, ale i u nas można ją uprawiać z powodzeniem. Choć wciąż jeszcze mało znana, to warto spróbować, bo jest to warzywo bardzo wartościowe. A uprawa rapini jest prosta i wbrew pozorom można ją uprawiać w gruncie, nie ma konieczności posiadania szklarni. Trzeba tylko zapewnić roślinie żyzną ziemię, najlepiej próchniczą i przepuszczalną, a to tego dobrze nasłonecznione stanowisko.

Nasiona wysiewa się w marcu wprost do gruntu na głębokości ok. 0,5 cm. Dołki robi się co 15 cm i do każdego wrzuca kilka nasion. Rapini jest gotowa do zbiorów po ok. 50-55 dniach. Najpierw wycina się środkowe pędy, a boczne pozostawia, by dalej rosły. Tym sposobem zbiera się plony przez kilka miesięcy.

Właściwości rzodkwi brokułowej

Rzodkiew brokułowa to prawdziwe bogactwo składników pokarmowych, zawiera bowiem białko, błonnik, beta karoten, luteinę, węglowodany oraz lipidy i polifenole. Jest przy tym warzywem niskokalorycznym, ma bowiem w 100 gramach tylko 22 kcal. Do tego sporą dawkę witamin C, z grupy B: Tiamina (B 1), Ryboflawina (B 2), Niacyna (B 3), Kwas pantotenowy (B 5), Witamina B6, Kwas foliowy (B 9), A oraz K a także minerały: żelazo, wapń, fosfor, siarka, sod, mangan. potas, selen, miedź, magnez.

Rapini zawierają również antyoksydanty, m.in. karotenoidy, a to oznacza, że ich spożywanie chroni przed stanami zapalnymi oraz chorobami nowotworowymi i kardiologicznymi.

Zastosowanie rzodkwi brokułowej w kuchni

Rzepę brokułową najlepiej jest spożywać świeżą, a jeśli musimy ją przechowywać, to do tygodnia w pojemniku schowanym w lodówce. Z rapini robi się przeważnie sałatki i przystawki, lekko obgotowując lub podsmażając najpierw różyczki.

Proste, a niezwykle smaczne danie to podsmażenie rapini na oliwie z dodatkiem czosnku i odrobiny chili z dodatkiem różnych serów. Można ją również przyrządzać jak szpinak, z czosnkiem i śmietaną a także dodawać do jajecznicy. Włosi dodają również rzepę brokułową do risotto.

Rzepa brokułowa – Rapini
Rzepa brokułowa – Rapini, autor: Angelo Signore, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Rzepa brokułowa będzie również doskonała jako dodatek do polskiej zupy jarzynowej czy też do potraw azjatyckich. Pamiętać jednak należy by poddawać warzywo obróbce cieplnej jak najkrócej. Wówczas nie straci ona wiele ze swych wartości.

Czym jest rzepa brokułowa i jakie ma zastosowanie w kuchni?

Rzepa brokułowa, znana również jako rapini, jest warzywem kapustowatym o gorzko-orzechowym smaku, przypominającym migdały. Bogata w składniki odżywcze, świetnie sprawdza się w sałatkach, przystawkach, oraz jako dodatek do risotto, zup i innych dań. Można ją spożywać na surowo, gotować, smażyć, lub podsmażać, co czyni ją wszechstronnym składnikiem w kuchni.

Rzepa brokułowa – Podsumowanie

Rzepa brokułowa lub inaczej rapini, jest cenionym warzywem w kuchni włoskiej, uprawianym głównie na południu Włoch. Jej gorzko-orzechowy smak dodaje charakteru wielu potrawom. Rzepa brokułowa jest łatwa w uprawie, nawet bez szklarni, wymaga jedynie żyznej, przepuszczalnej ziemi i dobrego nasłonecznienia. Wysiew nasion odbywa się w marcu, a zbiory – po około 50-55 dniach, co umożliwia zbieranie plonów przez kilka miesięcy. Jest źródłem białka, błonnika, witamin i minerałów, a także antyoksydantów, co czyni ją nie tylko smaczną, ale i zdrową opcją w diecie. W kuchni rzepa brokułowa jest wszechstronna – od sałatek po dania główne, warto wykorzystać jej unikalny smak i wartości odżywcze.

Fot. główna: Forest & Kim Starr, CC BY 3.0 us, commons.wikimedia.org

Śledź:
Portal OgarnijOgród.pl to my, redaktorzy, ludzie z wiedzą, pasją i miłością do ogrodów. I tym właśnie się z Wami dzielimy tworząc powyższe treści z nadzieją, że będziemy współtworzyć Wasze ogrody kwiatowe, warzywniki, sady i trawniki.
Dodaj komentarz