Strona Główna OgródWarzywnik Sałata zimowa – Sałata zimująca – uprawa

Sałata zimowa – Sałata zimująca – uprawa

autor Ogarnij Ogród

Sałata zimowa vel Sałata zimująca vel Sałata ozima to nic innego jak odmiany sałaty masłowej głowiastej (Lactuca sativa var. capitata), które są wytrzymałe na niskie temperatury. Są to odmiany, które najwcześniej pojawiają się w sklepach, bo już na przednówku. Sałaty zimowe można również uprawiać w warzywniku, są bowiem przeznaczone zarówno do upraw amatorskich jak i do towarowych.

Sałata zimowa w pigułce

  • Sałata zimująca to odmiany sałaty masłowej głowiastej odporne na niskie temperatury, idealne do wczesnowiosennej uprawy
  • Uprawa sałaty zimowej jest prosta i pozwala cieszyć się świeżymi warzywami pełnymi witamin i minerałów już na przednówku
  • Nasiona sałaty zimującej wysiewa się późnym latem lub jesienią; wymagają one minimalnej pielęgnacji i są odporne na mróz
  • Odmiany sałaty zimowej, takie jak 'Meraviglia D’Inverno’, 'Zina’, i 'Humil’, oferują różnorodność smaków i tekstur oraz są dostosowane do różnych warunków klimatycznych

Sałata zimująca – dlaczego warto ją uprawiać

Sałata zimująca to odmiany sałaty odporne na niskie temperatury, które dojrzewają wczesną wiosną. A niewiele jest warzyw, które możemy uprawiać w warzywniku o tak wczesnej porze. W sklepach mamy wówczas dostęp do warzyw z importu, często wręcz zakonserwowanych chemią. Dlatego lepiej postawić na własne warzywa, pełne witamin i minerałów właśnie takich jak sałata zimowa, jarmuż, brukselka, por, szpinak, pasternak, roszponka czy pietruszka naciowa.

Sałata zimowa – sałata zimująca

Sałata zimowa – sałata zimująca, źródło: depositphotos.com

Sałata zimowa – uprawa

Sałata zimowa lub jak nazywa się ją również sałata zimująca to taki rodzaj sałat, które wysiewa się późnym latem i jesienią, a ich wytrzymałość pozwala, by przetrwały zimę co sprawia, że mamy ją do dyspozycji na zbiór wczesnowiosenny. Sałata zimowa jest prosta w uprawie i wato mieć ją w warzywniku by cieszyć się na przednówku świeżą porcją witamin i minerałów. Idealna do kanapek, sałatek i surówek.

Żeby nie gmatwać, poniżej przedstawimy konkretne odmiany sałaty zimowej z informacjami:

  • kiedy siać sałatę zimową,
  • jak siać sałatę zimową,
  • jak pielęgnować sałatę zimową
  • kiedy zbierać sałatę zimową.

Sałata zimująca – odmiany

Na rynku dostępnych jest sporo odmian nasion sałaty głowiastej zimującej, naprawdę jest w czym wybierać. Poniżej przedstawimy kilka wybranych, najbardziej popularnych.

Sałata zimowa 'Meraviglia D’Inverno’

Sałata zimowa 'Meraviglia D’Inverno’ to odmiana sałaty masłowej, którą można pozostawić na zimę w gruncie, by wczesną wiosną zebrać plony i tylko do takiej uprawy się nadaje. nie wysiewa się ją ani wiosną ani latem. Liście tej odmiany mają żywy, zielony kolor i są nieco pofałdowane, ściśle do siebie przylegają tworząc zbite główki. Ta sałata zimowa nie ma tendencji do wybijania w pęd kwiatostanowy. Jej waga osiąga jakieś 300 gram. Ma doskonały, delikatny i słodkawy smak.

Uprawa sałaty zimującej ’Meraviglia D’Inverno’

Nasiona odmiany 'Meraviglia D’Inverno’ wysiewa się bezpośrednio do gruntu albo do inspektów od końca sierpnia do połowy września, a jeśli wrzesień jest bardzo ciepły jak w roku 2023, to najlepiej jest ją wysiać z początkiem października. Rozsada z inspektów na miejsce docelowe powinna trafić w październiku. Sałata powinna rosnąć w rzędach oddalonych od siebie o 30 cm i co 30 cm jedna od drugiej.

Sałata zimująca nie ma dużych wymagań uprawowych. Ziemia powinna być dość żyzna, piaszczysto-gliniasta, by zatrzymywała wilgoć, ale by warzywa nie stały w wodzie.

Jeśli zapowiadają nadejście tęgich mrozów, dobrze jest nasiona lub siewki okryć agrowłókniną, poza tym sałata zimowa nie potrzebuje innych zabiegów pielęgnacyjnych.

Plony zbiera, gdy już miną przymrozki, czyli od połowy kwietnia do połowy maja.

Sałata zimowa – sałata zimująca

Sałata zimowa – sałata zimująca, źródło: depositphotos.com

Sałata zimująca 'Zina’

Sałata zimująca 'Zina’ to kolejna odmiana zimowej sałaty masłowej o niezwykłej wytrzymałości na niskie temperatury. Bez problemu odmiana ta przetrwa rosnąc w gruncie całą zimę. Tworzy duże, kształtne i zwarte główki. Jej liście są jasnozielone, nieco pofałdowane na zewnątrz ułożone dość luźno, ale tworzące twardą i wytrzymałą główkę wewnątrz. Odmiana bardzo smaczna, liście delikatne i miękkie o słodkawym, przyjemnym smaku.

Uprawa sałaty zimowej 'Zina’

Sałata zimowa 'Zina’ powinna zostać wysiana w gruncie w sierpniu lub wrześniu. Można również we wrześniu wysiać ją na rozsadę a na miejsce docelowe sadzić w październiku, ale nie ma takiej potrzeby. Doskonale radzi sobie wysiana wprost do gruntu na głębokości 1-2 cm. Sałaty nie są bardzo wymagającymi warzywami jeśli chodzi i zasobność podłoża w składniki pokarmowe, ale ziemia powinna być dość żyzna, najlepiej próchnicza lub kompostowa. W przypadku sałat zimujących nie może być ona zbyt lekka, dlatego, że powinna mieć zdolność do utrzymywania przez dłuższy czas wilgoci. Miejsce dla sałaty ozimej powinno być dobrze nasłonecznione i osłonięte od zimnych wiatrów.

Zbiory sałaty zimowej odmiany 'Zina’ przeprowadza się w kwietniu i maju.

Sałata zimowa 'Humil’

Sałata zimowa 'Humil’ to jedno z pierwszych warzyw, które pojawia się bardzo wczesną wiosną na straganach. Ale wystarczy wysiać w gruncie jej nasiona jesienią, by mieć pod ręką świeżą porcję bardzo wartościowego warzywa na kanapki czy sałatki. 'Humil’ to odmiana ozima, która bez problemu wytrzyma rosnąc pod gołym niebem całą zimę.

Ta odmiana sałaty zimującej tworzy zwarte, średniej wielkości główki. Jej ściśle do siebie przylegające żółto-zielone liście są delikatne i bardzo smaczne.

Uprawa sałaty zimowej 'Humil’

Odmianę sałaty zimującej 'Humil’ można wysiewać wprost do gruntu na głębokości 1-2 cm od końca sierpnia aż do pierwszej dekady października. Jeśli wysiejemy ją w rozsadniku, to powinien być to wrzesień, a na miejsce docelowe sadzonki powinny być przeniesione w październiku. Sałatę sadzi się lub sieje w odległości 30 cm główka od główki. Stanowisko powinno być maksymalnie nasłonecznione i osłonięte od wiatru.

Ziemia powinna być w miarę żyzna i niezbyt lekka, być miała zdolność do zatrzymywania wody, ale nie do tworzenia zastoin wodnych, bo sałata stojąc w wodzie zwyczajnie zacznie gnić.

Jeśli zima zapowiada się wyjątkowo mroźna, warto uprawę sałaty zimującej okryć białą agrowłókniną. 

Sałata zimowa – Podsumowanie

Uprawa sałaty zimowej jest stosunkowo prosta i dostarcza świeżych warzyw na wiosnę. Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu lub do inspektów od końca sierpnia do połowy września, zależnie od warunków klimatycznych. Ziemia powinna być żyzna, piaszczysto-gliniasta, z dobrą zdolnością zatrzymywania wilgoci. W przypadku oczekiwania mrozów, warto okryć nasiona lub siewki agrowłókniną.

Czym jest sałata zimowa i dlaczego warto ją uprawiać?

Sałata zimowa to odmiany sałaty masłowej głowiastej wytrzymałe na niskie temperatury, idealne do wczesnowiosennych zbiorów. Uprawa sałaty zimowej pozwala cieszyć się świeżymi, pełnymi witamin i minerałów warzywami, stanowiąc zdrowszą alternatywę dla importowanych, chemicznie zakonserwowanych produktów.

Bibliografia:

  1. J. Franczuk, Działkowiec, Salata zimowa, 01/2000, s.41
  2. E. Sikora, Działkowiec, Zimowe sałaty, 09/2003, s.54
  3. W. Wada, E. Kosterna, Warzywa, Czas na sałatę ozima, 08/2006, s.31
  4. E. Rekowska, P. Słodkowski, Działkowiec, 09/2002, s.42-43

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz