Strona Główna Dom i Balkon Mączka bazaltowa – czym jest i jak działa?

Mączka bazaltowa to nic innego jak sproszkowany bazalt, czyli wulkaniczna skała. Jest to zatem produkt w pełni naturalny. Wyglądem przypomina cement i jest równie ciężka. Ma wiele zastosowań. Przede wszystkim doskonale nawozi glebę. Można ją bez ograniczeń stosować w uprawach bio. Działa bardzo długo, gdyż swoje zasoby uwalnia powoli. Świetnie sprawdza się również w walce ze szkodnikami i chorobami roślin. Jest niezrównana jako dodatek do kompostu, podnosi jego żyzność i przyspiesza kompostowanie. Jest to niezastąpiony nawóz długodziałający, który warto stosować by zwiększyć zdrowotność i plonowanie uprawianych roślin.

Z czego składa się mączka bazaltowa?

Ta sproszkowana bazaltowa skała ma w sobie mnóstwo bogactw. W składzie, w zależności od tego skąd pochodzi zawiera mniej lub więcej niezbędnych do prawidłowego rozwoju roślin mikro- i makroelementów.

Podstawowym składnikiem, którego zawartość w mączce bazaltowej to ok. 40-50% to tlenek krzemu (SiO₂). Ma przede wszystkim działanie wzmacniające oraz poprawia odporność roślin. Mączka zawiera również sporą dawkę tlenków:

  • glinu (Al2O3) – ok. 13%,
  • wapnia (CaO) ok. 10%,
  • żelaza (Fe2O3) ok. 8%,
  • magnezu (MgO) ok. 10%,
  • fosforu (P2O5) ok. 2%,
  • potasu (K2O) ok. 2%,
  • sodu Na2O ok. 2%,
  • a do tego około 40 innych pierwiastków w mniejszych ilościach, m.in.: bor, cynk, fluor, ind, iryd, kobalt, mangan, molibden, rad, selen a nawet srebro i złoto.

Mączka bazaltowa ma odczyn zasadowy.

Jak widać skład jest imponujący. I warto zainwestować w zakup mączki by poprawić zasobność podłoża i uzyskać z niego dużo wyższe plony. Ale mączka bazaltowa to nie tylko poprawa plonowania. Ma również inne właściwości i warto poznać cały wachlarz jej możliwości.

mączka bazaltowafot. źródło własne

Mączka bazaltowa w roli nawozu

Mączka bazaltowa to niezwykle uniwersalny nawóz, do tego w pełni naturalny i nie można go przedawkować, bowiem bardzo powoli uwalnia do otoczenia swoje zasoby. Stosować ją można zarówno w warzywniku jak i na rabatach kwiatowych, do zasilania drzewek i krzewów jak również trawnika. Może być rozsypywana i na otwartym polu i pod osłonami, ale również dodawana do podłoża roślin doniczkowych. Wystarczy rozsypać ją na powierzchni i przegrabić z wierzchnią warstwą ziemi by szybko użyźnić ziemię, poprawić jej strukturę i pozytywnie wpłynąć na rozwój mikroorganizmów glebowych.

Doskonale sprawdza się jako nawóz do całorocznego stosowania. Ale szczególnie przydatna jest jesienią, gdyż nie zawiera azotu, który pobudza rośliny do wzrostu, co jesienią jest wręcz szkodliwe. Mączka bazaltowa dzięki posiadaniu w swoim składzie potasu, fosforu, krzemionki, wapnia, żelaza i magnezu wzmacnia rośliny przed zimą, znacząco poprawia ich mrozoodporność.

Jednak ze względu na to, że mączka bazaltowa ma odczyn zasadowy i choć powoli, ale odkwasza podłoże, to nie powinno się jej stosować w uprawie roślin kwasolubnych, takich jak np. borówka amerykańska czy azalie lub różaneczniki. Jednak już dla trawnika (szczególnie takiego, który wciąż jest atakowany przez mech) będzie nawozem doskonałym.

Jak dawkować mączkę bazaltową?

Gdy pierwszy raz stosujemy mączkę bazaltową a gleba w naszym ogrodzie jest mało urodzajna, to możemy rozsypać nawet 3 kg na 10 m2. Mieszamy ją z glebą, przekopując lub rozgrabiając. Jeśli ziemia jest żyzna, to 3 kg wystarczą na 100 m2. Tak samo postępujemy, gdy zakładamy trawnik. Gdy trawnik już mamy, wystarczy mączkę rozsypać na powierzchni i podlać. Jeśli chcemy zasilić rosnące już rośliny, to mączkę rozsypujemy pod nimi. Ale już np. truskawki czy ziemniaki możemy oprószyć od liści po podłoże.

Gdy sadzimy krzewy, drzewka czy byliny, to mączkę bazaltową wsypujemy do wykopanego dołka i szpadlem mieszamy z podłożem zanim posadzimy rośliny. Gdy sadzimy rośliny w doniczkach, to w każdej również mieszamy garść mączki z podłożem.

Mączka bazaltowa jest doskonałym nawozem, ale równocześnie sprawia, że sama struktura gleby bardziej sprzyja wzrostowi roślin. Ziemia zaczyna lepiej magazynować wodę nie stając się równocześnie podmokłą. Sprawdza się zwłaszcza wymieszana z podłożem piaszczystym i suchym, z którego woda zwykle „ucieka”. W takiej glebie dużo chętniej zaczynają bytować dżdżownice.

Mączka bazaltowa w roli dodatku do gnojówek i kompostu

Uprawy ekologiczne nie mogą się wręcz obejść bez mączki bazaltowej. A w połączeniu z innymi naturalnymi nawozami jak gnojówka czy kompost staje się nawozem wręcz doskonałym. Dodatkowo po jej dodaniu nieprzyjemne zapachy zostają zneutralizowane, gdyż wiąże amoniak. Przy tym odkwasza ją i wzbogaca w minerały. Wystarczą 2 garści na wiadro gnojówki.  Do tego jeszcze poprawia strukturę kompostu napowietrzając go. No i dodana do gnojówki czy kompostu łatwiej daje się rozprowadzić w ogrodzie. Do kompostownika wystarczy od czasu do czasu wsypać mączkę, przykrywając kompost cienką warstwą, tworząc swoisty przekładaniec mączki z resztkami roślin.

Mączka bazaltowa zwalcza szkodniki

 Mączka bazaltowa jest świetnym produktem do pozbywania się ślimaków. Wystarczy obsypywać rośliny dokoła ale również można nią oprószyć same rośliny. Raz, że tworzy się bariera suchego pyłu, której ślimaki nie mogą przejść, a dwa, że mączka zawiera miedź, której ślimaki wyjątkowo nie lubią.

Mączka jest również skutecznym narzędziem do walki z mszycą, która oprószona zaczyna ginąć. Ale tu jest jeden problem. Szkodzi bowiem i pożytecznym owadom. Dlatego dobrze jest stosować ją wczesnym rankiem, gdy nie ma jeszcze pszczół.

Ale to nie wszystkie szkodniki, które zwalcza. Mączka bazaltowa wspomoże również w walce ze stonką ziemniaczaną, pchełką ziemną, śmietką kapuścianą czy słonkowcem orzechowcem.

Mączka bazaltowa zwalcza choroby

Mączka bazaltowa to produkt-orkiestra. Już tyle zalet i możliwości a to jeszcze nie koniec. Mączka bowiem ma właściwości grzybobójcze, wspomoże zatem w walce z chorobami roślin. Stosuje się ją tak samo jak w przypadku walki ze szkodnikami a krzemionka w niej zawarta nie tylko daje roślinom odporność, ale również zwalcza: szarą pleśń, zarazę ziemniaczaną oraz mączniaki (rzekomego i prawdziwego) oraz inne choroby grzybowe.

Świetnie sprawdza się również zaprawianie nasion mączką bazaltową. Dobrze jest wymieszać z nią kilka dni wcześniej nasiona pomidorów, rzodkiewki, ogórków, buraczków i innych a następnie je wysiewać tak zmieszane. Ta zaprawa będzie chroniła siewki zarówno przed chorobami jak i szkodnikami. Dodatkowo jest to znakomity, długodziałający nawóz.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz