Strona Główna Ogród Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

autor Ogarnij Ogród

Zaraza ziemniaczana na pomidorach należy do najgroźniejszych chorób roślin psiankowatych. Jej pojawienie się może powodować zmniejszenie plonów, ale i zniszczenie całej uprawy. Odpowiednia pielęgnacja i przeciwdziałanie chorobie pozwala zapobiec wystąpieniu zarazy, jak również zmniejszyć ryzyko jej pojawienia się w uprawach. Jak ją rozpoznać, zapobiegać jej i zwalczać?

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach, autor: Scot Nelson/flickr.com

Jak rozpoznać zarazę ziemniaczaną?

Ta niezwykle niebezpieczna choroba upraw pomidorów wywoływana jest przez Phytophthora infestans – patogen grzybopodobny. Może ona przetrwać w resztkach roślinnych – zarówno znajdujących się w glebie jak i jej powierzchni, dlatego nieodpowiednio przygotowana pod uprawę powierzchnia jest najczęstsza przyczyną wystąpienia choroby

Pierwsze objawy mogące sugerować pojawienie się zarazy ziemniaczanej widoczne są już podczas kwitnienia roślin w uprawie pod osłonami, a w okolicach czerwca na pomidorach w uprawie polowej. Porażone rośliny charakteryzują szarozielone wodniste plamy na liściach, które z czasem brązowieją i sprawiają, że ich blaszki stają się brunatno-czarne.

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach, autor: Scot Nelson/flickr.com

Spodnia część liści może przybierać szary nalot, szczególnie w warunkach o wysokiej wilgotności np. gdy jest to uprawa pomidorów pod folią albo uprawia się pomidory w szklarni. Niestety choroba ta bardzo szybko się rozprzestrzenia, atakując wszystkie naziemne części roślin. Przebarwienia pojawiają się zatem również na łodygach czy zawiązkach owocowych. Niedojrzałe owoce zaatakowane przez zarazę wykazują wypukłe i twarde plamy, aby kolejno zacząć gnić i przedwcześnie opadać z krzaczków. Owoce te nie nadają się już do spożycia, a co warto mieć na uwadze, postęp choroby może doprowadzić do zamarcia roślin nawet na całych plantacjach. 

Jak chronić pomidory przez zarazą ziemniaczaną?

Aby zadbać o ochronę pomidorów przed porażeniem przez chorobę, konieczne jest działanie profilaktyczne takie jak staranne oczyszczanie miejsca upraw po zakończeniu sezonu wegetacyjnego – należy dokładnie pozbyć się pozostałości roślinnych z podłoża. W uprawie pod osłonami i w pojemnikach niezbędne jest  również dokładne odkażanie szklarni i tunelu a często również wymiana ziemi. 

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach, autor: Scot Nelson/flickr.com

Ważną metodą przeciwdziałania zarazie ziemniaczanej jest unikanie sadzenia pomidorów w sąsiedztwie ziemniaków, gdyż to właśnie one są najbardziej narażone na atak patogenu, skąd później choroba roznosi się na pozostałe uprawy. Inną ważną kwestią jest zachowanie odpowiedniego cyklu zmianowania upraw – nie należy sadzić pomidorów po innych gatunkach psiankowatych, a jeżeli jest taka możliwość, warto zachować odstęp 3-4 letni przed ponownym posadzeniem ich na danym zagonie. 

By uprawa pomidorów była zabezpieczona przed zarazą ziemniaczaną warto zadbać o należyte uzdatnienie podłoża w najważniejsze substancje pokarmowe, szczególnie ważne jest stosowanie wapnia oraz boru, które należą do podstawowych mikroelementów wymaganych przez pomidory. Nie należy jednak przesadzać z nawozami azotowymi, gdyż mogą niekorzystnie wpływać na rozwój roślin i zwiększać zasolenie podłoża. 

W uprawie tunelowej niezbędne jest regularne wietrzenie, a w podlewaniu, warto zadbać o to, aby liście i owoce nie były moczone. Sadzenie pomidorów dobrze jest przeprowadzać w odpowiednim zagęszczeniu. Dobrym sposobem na uniknięcie zarazy ziemniaczanej jest stosowanie w uprawie odmian pomidorów, które są oporne na patogen – bardzo dobrze w tym aspekcie radzą sobie ‘Atol’, ‘Jaga’, ‘New Yorker’ czy ‘Koralik’.

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach, autor: Scot Nelson/flickr.com

Podczas pielęgnacji pomidorów, warto jest usuwać ich dolne liście gdy owoce zaczynają dojrzewać. Regularne przycinanie drobnych pędów itp. to również dobry sposób na wzmocnienie roślin i przy okazji większe plonowanie. O tym jak przycinać pomidory, by zabieg ten przynosić maksimum korzyści, można przeczytać w innym artykule na naszej stronie. Ponieważ chorobie sprzyjają częste opady deszczu i nagłe zmiany temperatury, w uprawie balkonowej warto rośliny przenosić do pomieszczeń podczas występowania opadów. Dodatkowo pomidory sadzone w donicach dobrze jest podlewać preparatami ze skrzypem zawierających krzemionkę, jak i stosowanie środków dolistnych. Profilaktycznie doskonale sprawdzają się również ekologiczne produkty na bazie pokrzywy, cebuli i czosnku

Zaraza ziemniaczana na pomidorach – zwalczanie 

Na początkowych etapach występowania choroby można zwalczać ją z pomocą chemicznych środków ochrony roślin. Jest to zasadne także wówczas, gdy na sąsiednich uprawach pojawią się pierwsze objawy zarazy ziemniaczanej. Doraźne środki stosuje się często na sadzonkach po 5-6 tygodniach od siewu, co pozwala chronić je również przed innymi chorobami. Dobrą alternatywą mogą być również ekologiczne środki na bazie ekstraktu z grejpfruta itp. Zaraza ziemniaczana dotyka zarówno polskie odmiany pomidorów jak i pomidory włoskie oraz wszystkie inne. 

Zaraza ziemniaczana na pomidorach

Zaraza ziemniaczana na pomidorach, autor: Tony Austin/flickr.com

Jeżeli jednak choroba jest już zaawansowana, konieczne jest wykopanie i spalenie zarażonych nią sadzonek – nie należy ich pod żadnych pozorem dodawać do kompostownika

Choroby pomidorów nie kończą się niestety na zarazie ziemniaczanej, choć ta jest najczęściej występującą i najgroźniejszą dla naszych upraw.

Fot. główna: Scot Nelson/flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Skip to content