Strona Główna Dom i Balkon Najpopularniejsze odmiany pomidorów

Najpopularniejsze odmiany pomidorów

autor Ogarnij Ogród

Różnorodność pomidorów potrafi przyprawić o zawrót głowy. Oferują one różnorodne formy, wybarwienie i wiele walorów smakowych, aromatycznych i prozdrowotnych. Ich szeroki wachlarz odmian pozwala na zróżnicowaną uprawę, czego efektem będą cudowne owoce idealne do wielu potraw. Uprawa pomidorów dostarcza również składników, z których powstają doskonałe przetwory z pomidorów i nie tylko. W sklepach dostępne są zarówno odmiany polskie jak i te popularne na świecie, choćby pomidory włoskie. Które są najpopularniejsze? O tym poniżej.

Odmiany pomidorów gruntowych

Uprawa pomidorów w gruncie stanowi obecnie jedną z ulubionych wśród poczatkujących ogrodników. Każdy ich gatunek oferuje niezwykły smak, zapach, formę i walory estetyczne. Odmiany pomidorów uprawiane w ogrodzie są soczyste, słodko-kwaśne, a ich cudowny aromat nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Do najsmaczniejszych i najlepszych do zastosowania w kulinariach pomidorów gruntowych zaliczyć możemy:

  • ‘Giant’ – to odmiana średnio późna, wysoko rosnąca i doskonale sprawdzająca się w uprawie dla początkujących. Jej owoce są kuliste, intensywnie czerwone i ważą średnio 200-250 g. 
  • ‘Jawor’ jest odmianą wczesną i niezwykle urodzajną. Jej sztywne łodygi obradzają w kuliste owoce bez piętki o masie około 100 g. Są niezwykle smaczne i odporne na pękanie, przez co świetnie sprawdzają się w potrawach serwowane na surowo, ale i do przetworów. 
  • ‘Koralik’ to odmiana pomidorków koktajlowych, które charakteryzuje silny wzrost, drobne, kuliste i intensywnie czerwone owoce. Pomidorki „cherry” rosną gęsto w rozgałęzionych gronach.
Odmiany pomidorów – 'Koralik'

Odmiany pomidorów – 'Koralik’, źródło: depositphotos.com

  • ‘Krakus’ jest odmianą średnio późną, wysoko rosnąca dwu i jednopędowo. Oferuje duże, mięsiste owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Pomidory te są niezwykle smaczne i doskonałe do sałat i przetworów. 
  • ‘Malinowy Henryka F1’ to kolejna odmiana średnio późna, wysoko rosnąca. Jej owoce są duże, kuliste, o charakterystycznym malinowym zabarwieniu. Na ogół wyrastają do masy około 200 g i najlepiej smakują na surowo.
  • ‘Malinowy Olbrzym’ należy do pomidorów średnio późnych i wysoko rosnących o dużych owocach, żebrowanej powierzchni i niezwykle mięsistym oraz smacznym miąższu. To zdecydowanie najchętniej uprawiana odmiana dająca owoce o wadze powyżej 200 g.
  • ‘Malinowy Ożarowski’ jest odmianą wczesną, wysoko rosnącą o kształtnych, lekko spłaszczonych owocach. Ich piękna malinowa barwa, brak zniekształceń i smak czynią je idealną przekąską.
  • ‘Olka Polka’ to odmiana bardzo wczesna, karłowa, oferująca drobne 30-50 g owoce w odcieniu żółtym. Kuliste i niezwykle smaczne pomidory są idealne do bezpośredniego spożycia i można je również konserwować w całości. 
  • ‘Oxheart’ należy do odmiany typu bawole serce, którą charakteryzuje sercowaty kształt. Jej miąższ jest różowoczerwony, bardzo delikatny, lekko słodki i niezwykle smaczny. Pomidory te rosną wysoko i wymagają uprawy przy palikach. 
Odmiany pomidorów – 'Oxheart'

Odmiany pomidorów – 'Oxheart’, źródło: depositphotos.com

  • ‘Rumba Ożarowska’ jest odmianą pomidorów wczesnych o niezwykłej plenności. To idealny wybór do przetworów. Odmianę to charakteryzuje najwyższa zawartość witaminy C spośród wszystkich gatunków pomidorów. Średnie 90 g pomidory mają ładną czerwoną barwę, są twarde i wytrzymałe. 
  • ‘Picolino F1’ jest silnie owocującą odmianą wczesną, oferującą nieco większe owoce o intensywnym, korzennym smaku i czerwonym zabarwieniu. 
  • ‘Nugget F1’ – to odmiana należąca do mini pomidorów śliwkowych. Ich pomarańczowa skórka oraz słodko-owocowy smak czynią je świetną przekąską. 
  • ‘White cherry’ należy do odmian o małych, okrągłych pomidorkach o żółtym zabarwieniu. Ich lekko kwaskowaty smak czyni je doskonałym wyborem do podjadana. Ich delikatna i krucha skórka jest równie smaczna. 
  • ‘Super Snow White’ – to pomidory małe, okrągłe i w bardzo jasnym, żółtym zabarwieniu. Ich słodycz czyni je doskonałym przysmakiem.
  • ‘Roma VF’ jest odmianą o owocach twardych i jędrnych oraz intensywnym czerwonym wybarwieniu. Ich śliwkowa forma doskonale sprawdza się w produkcji soków, przetworów, bądź jako dodatek do kanapek. Pomidory te są bardzo smaczne i oferują silny aromat. 
  • ‘Gargamel’ to pomidor, którego owoce mogą ważyć nawet od 700 g do 1,5 kg. Są wielkie, bezkształtne i intensywnie czerwone, ale przy tym niesamowicie soczyste i aromatyczne. To genialny wybór do soków, sosów, sałatek i na kanapki.
  • ‘Buła’ jest odmianą, która formą dorównuje poprzednikowi. Jej owoce są bardziej krągłe, słodko kwaśne i bez pestek.
  • ‘Faworyt’ to odmiana dużych pomidorów malinowych sięgających wagą do 500 g. Mają one cieniutką, malinową skórkę, są smaczne i słodkie.
  • ‘Malinowy Warszawski’ to odmiana pomidorów malinowych o dużych, mocno spłaszczonych owocach z żebrowaną, cienką skórką. Ich mięsisty miąższ jest bardzo smaczny i pełen komór nasiennych. To pomidor o szerokim zastosowaniu. 

Odmiany pomidorów do uprawy pod osłonami

Pomidory szklarniowe to kolejna grupa smakowitych warzyw, które zachwycają smakiem i aromatem. Są to rośliny ciepłolubne, dlatego uprawa pomidorów pod folią albo też pomidory w szklarni doskonale wzrastają i plonują. Ważne jest również to, że można je sadzić wcześniej, dłużej pozyskując owoce. Optymalne warunki uzyskane w tej formie uprawy, pozwalają nam się cieszyć ich niezwykłymi walorami. Wśród najpopularniejszych odmian tzw. pomidorów szklarniowych wymienić możemy:

  • ‘Akron’ – odmiana ta jest średnio wczesna, a jej owoce są średniej wielkości, mocno czerwone, kuliste, a przy tym bardzo trwałe.
  • ‘Bekas’ – to z kolei odmiana wczesna, niezwykle plenna i oferująca owoce o średniej wielkości, o lekko spłaszczonej formie.
  • ‘Hardy’ – jako odmiana średnio późna, roślina ta owocuje dużymi, okrągłymi i odpornymi na pękanie pomidorami. 
  • ‘Jowisz’ – jest to odmiana wczesna, oferująca bogate plony. Jej owoce są duże, mięsiste, spłaszczone i lekko żebrowane.
Odmiany pomidorów – 'Jowisz'

Odmiany pomidorów – 'Jowisz’, autor: Bru-nO/pixabay.com

  • ‘Pedro’ – należy do odmian późnych, których średniej wielkości owoce zyskują kulisty kształt. To wytrzymałe i doskonale do przechowywania pomidory. 
  • ’Pelikan’ – to odmiana wczesna, o średniej sile wzrostu i niezwykle zwartym pokroju. Pomidory te są duże, lekko spłaszczone i żebrowane – idealne do wielu potraw, przetworów i kanapek.
  • ‘Perkoz’ – należy do odmian średnio wczesnych o silnym wzroście. Owoce pomidorów są średnie, twarde, lekko spłaszczone i niezwykle smaczne.
  • ‘Remiz’ – to odmiana wczesna o dużych owocach oferujących mięsisty miąższ. Pomidory te w formie są lekko spłaszczone i ładnie wybarwione. 
  • ‘Słonka’ – jest jedną z odmian średnio wczesnych. Posiada średnie, lekko spłaszczone owoce o silne czerwonej barwie. 
  • ‘Tukan’ – to jedna z wczesnych odmian o wyjątkowo intensywnej plenności i średniej sile wzrostu. Jej owoce są duże, lekko spłaszczone, żebrowane, a grona gęsto osadzone. To świetny przysmak. 

Pomidory do uprawy w pojemnikach

Poza uprawą w gruncie i szklarniach, adepci ogrodnictwa mogą postawić również na uprawę w pojemnikach, w której choćby pomidorki koktajlowe świetnie zdają egzamin. Aby cieszyć się plonami, nie trzeba dysponować ogrodem, a smak, świeżość i niezwykłe walory zdrowotne pomidorów, można w łatwy sposób uzyskać poprzez uprawę w donicach. Pomidory na balkonie mogą wydać równie obfite plony, jak te uprawiane w gruncie. Do odmian, które najlepiej sprawdzą się w uprawie domowej zaliczamy:

    • ‘Donna F1’ należąca do łatwych w uprawie, oferuje na jednym krzaczku nawet do 100 owoców. Gęsta budowa krzaczka dopełniona jest owocami o intensywnie czerwonym zabarwieniu. Pomidory te są słodkie i doskonałe do bezpośredniego spożycia lub do przetworów. 
    • ‘Tumbling Tom Yellow’ jest odmianą gruntową, jednak świetnie radzi sobie w uprawie w pojemnikach. Ma żółte, drobne i bardzo smaczne owoce o delikatnej i kruchej skórce. Stanowić mogą one świetną bazę do zup i sosów, jak również dodatek do sałat czy samodzielny przysmak.
Odmiany pomidorów – 'Tumbling Tom Yellow'

Odmiany pomidorów – 'Tumbling Tom Yellow’, źródło: depositphotos.com 

    • ‘Batory F1’ – to odmiana o czerwonych, twardych i niezwykle smacznych owocach, które świetnie sprawdzają się w przetworach. Jest bardzo plenna, dając niewielkie, kuliste i lekko spłaszczone owoce.  

Fot. główna: NickyPe/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!