Różnorodność pomidorów potrafi przyprawić o zawrót głowy. Oferują one różnorodne formy, wybarwienie i wiele walorów smakowych, aromatycznych i prozdrowotnych. Ich szeroki wachlarz odmian pozwala na zróżnicowaną uprawę, czego efektem będą cudowne owoce idealne do wielu potraw. Uprawa pomidorów dostarcza również składników, z których powstają doskonałe przetwory z pomidorów i nie tylko. W sklepach dostępne są zarówno odmiany polskie jak i te popularne na świecie, choćby pomidory włoskie. Które są najpopularniejsze? O tym poniżej.
Odmiany pomidorów gruntowych
Uprawa pomidorów w gruncie stanowi obecnie jedną z ulubionych wśród poczatkujących ogrodników. Każdy ich gatunek oferuje niezwykły smak, zapach, formę i walory estetyczne. Odmiany pomidorów uprawiane w ogrodzie są soczyste, słodko-kwaśne, a ich cudowny aromat nieodłącznie kojarzy nam się z latem. Do najsmaczniejszych i najlepszych do zastosowania w kulinariach pomidorów gruntowych zaliczyć możemy:
- ‘Giant’ – to odmiana średnio późna, wysoko rosnąca i doskonale sprawdzająca się w uprawie dla początkujących. Jej owoce są kuliste, intensywnie czerwone i ważą średnio 200-250 g.
- ‘Jawor’ jest odmianą wczesną i niezwykle urodzajną. Jej sztywne łodygi obradzają w kuliste owoce bez piętki o masie około 100 g. Są niezwykle smaczne i odporne na pękanie, przez co świetnie sprawdzają się w potrawach serwowane na surowo, ale i do przetworów.
- ‘Koralik’ to odmiana pomidorków koktajlowych, które charakteryzuje silny wzrost, drobne, kuliste i intensywnie czerwone owoce. Pomidorki „cherry” rosną gęsto w rozgałęzionych gronach.
- ‘Krakus’ jest odmianą średnio późną, wysoko rosnąca dwu i jednopędowo. Oferuje duże, mięsiste owoce o ciemnoczerwonym zabarwieniu. Pomidory te są niezwykle smaczne i doskonałe do sałat i przetworów.
- ‘Malinowy Henryka F1’ to kolejna odmiana średnio późna, wysoko rosnąca. Jej owoce są duże, kuliste, o charakterystycznym malinowym zabarwieniu. Na ogół wyrastają do masy około 200 g i najlepiej smakują na surowo.
- ‘Malinowy Olbrzym’ należy do pomidorów średnio późnych i wysoko rosnących o dużych owocach, żebrowanej powierzchni i niezwykle mięsistym oraz smacznym miąższu. To zdecydowanie najchętniej uprawiana odmiana dająca owoce o wadze powyżej 200 g.
- ‘Malinowy Ożarowski’ jest odmianą wczesną, wysoko rosnącą o kształtnych, lekko spłaszczonych owocach. Ich piękna malinowa barwa, brak zniekształceń i smak czynią je idealną przekąską.
- ‘Olka Polka’ to odmiana bardzo wczesna, karłowa, oferująca drobne 30-50 g owoce w odcieniu żółtym. Kuliste i niezwykle smaczne pomidory są idealne do bezpośredniego spożycia i można je również konserwować w całości.
- ‘Oxheart’ należy do odmiany typu bawole serce, którą charakteryzuje sercowaty kształt. Jej miąższ jest różowoczerwony, bardzo delikatny, lekko słodki i niezwykle smaczny. Pomidory te rosną wysoko i wymagają uprawy przy palikach.
- ‘Rumba Ożarowska’ jest odmianą pomidorów wczesnych o niezwykłej plenności. To idealny wybór do przetworów. Odmianę to charakteryzuje najwyższa zawartość witaminy C spośród wszystkich gatunków pomidorów. Średnie 90 g pomidory mają ładną czerwoną barwę, są twarde i wytrzymałe.
- ‘Picolino F1’ jest silnie owocującą odmianą wczesną, oferującą nieco większe owoce o intensywnym, korzennym smaku i czerwonym zabarwieniu.
- ‘Nugget F1’ – to odmiana należąca do mini pomidorów śliwkowych. Ich pomarańczowa skórka oraz słodko-owocowy smak czynią je świetną przekąską.
- ‘White cherry’ należy do odmian o małych, okrągłych pomidorkach o żółtym zabarwieniu. Ich lekko kwaskowaty smak czyni je doskonałym wyborem do podjadana. Ich delikatna i krucha skórka jest równie smaczna.
- ‘Super Snow White’ – to pomidory małe, okrągłe i w bardzo jasnym, żółtym zabarwieniu. Ich słodycz czyni je doskonałym przysmakiem.
- ‘Roma VF’ jest odmianą o owocach twardych i jędrnych oraz intensywnym czerwonym wybarwieniu. Ich śliwkowa forma doskonale sprawdza się w produkcji soków, przetworów, bądź jako dodatek do kanapek. Pomidory te są bardzo smaczne i oferują silny aromat.
- ‘Gargamel’ to pomidor, którego owoce mogą ważyć nawet od 700 g do 1,5 kg. Są wielkie, bezkształtne i intensywnie czerwone, ale przy tym niesamowicie soczyste i aromatyczne. To genialny wybór do soków, sosów, sałatek i na kanapki.
- ‘Buła’ jest odmianą, która formą dorównuje poprzednikowi. Jej owoce są bardziej krągłe, słodko kwaśne i bez pestek.
- ‘Faworyt’ to odmiana dużych pomidorów malinowych sięgających wagą do 500 g. Mają one cieniutką, malinową skórkę, są smaczne i słodkie.
- ‘Malinowy Warszawski’ to odmiana pomidorów malinowych o dużych, mocno spłaszczonych owocach z żebrowaną, cienką skórką. Ich mięsisty miąższ jest bardzo smaczny i pełen komór nasiennych. To pomidor o szerokim zastosowaniu.
Odmiany pomidorów do uprawy pod osłonami
Pomidory szklarniowe to kolejna grupa smakowitych warzyw, które zachwycają smakiem i aromatem. Są to rośliny ciepłolubne, dlatego uprawa pomidorów pod folią albo też pomidory w szklarni doskonale wzrastają i plonują. Ważne jest również to, że można je sadzić wcześniej, dłużej pozyskując owoce. Optymalne warunki uzyskane w tej formie uprawy, pozwalają nam się cieszyć ich niezwykłymi walorami. Wśród najpopularniejszych odmian tzw. pomidorów szklarniowych wymienić możemy:
- ‘Akron’ – odmiana ta jest średnio wczesna, a jej owoce są średniej wielkości, mocno czerwone, kuliste, a przy tym bardzo trwałe.
- ‘Bekas’ – to z kolei odmiana wczesna, niezwykle plenna i oferująca owoce o średniej wielkości, o lekko spłaszczonej formie.
- ‘Hardy’ – jako odmiana średnio późna, roślina ta owocuje dużymi, okrągłymi i odpornymi na pękanie pomidorami.
- ‘Jowisz’ – jest to odmiana wczesna, oferująca bogate plony. Jej owoce są duże, mięsiste, spłaszczone i lekko żebrowane.
- ‘Pedro’ – należy do odmian późnych, których średniej wielkości owoce zyskują kulisty kształt. To wytrzymałe i doskonale do przechowywania pomidory.
- ’Pelikan’ – to odmiana wczesna, o średniej sile wzrostu i niezwykle zwartym pokroju. Pomidory te są duże, lekko spłaszczone i żebrowane – idealne do wielu potraw, przetworów i kanapek.
- ‘Perkoz’ – należy do odmian średnio wczesnych o silnym wzroście. Owoce pomidorów są średnie, twarde, lekko spłaszczone i niezwykle smaczne.
- ‘Remiz’ – to odmiana wczesna o dużych owocach oferujących mięsisty miąższ. Pomidory te w formie są lekko spłaszczone i ładnie wybarwione.
- ‘Słonka’ – jest jedną z odmian średnio wczesnych. Posiada średnie, lekko spłaszczone owoce o silne czerwonej barwie.
- ‘Tukan’ – to jedna z wczesnych odmian o wyjątkowo intensywnej plenności i średniej sile wzrostu. Jej owoce są duże, lekko spłaszczone, żebrowane, a grona gęsto osadzone. To świetny przysmak.
Pomidory do uprawy w pojemnikach
Poza uprawą w gruncie i szklarniach, adepci ogrodnictwa mogą postawić również na uprawę w pojemnikach, w której choćby pomidorki koktajlowe świetnie zdają egzamin. Aby cieszyć się plonami, nie trzeba dysponować ogrodem, a smak, świeżość i niezwykłe walory zdrowotne pomidorów, można w łatwy sposób uzyskać poprzez uprawę w donicach. Pomidory na balkonie mogą wydać równie obfite plony, jak te uprawiane w gruncie. Do odmian, które najlepiej sprawdzą się w uprawie domowej zaliczamy:
-
- ‘Donna F1’ należąca do łatwych w uprawie, oferuje na jednym krzaczku nawet do 100 owoców. Gęsta budowa krzaczka dopełniona jest owocami o intensywnie czerwonym zabarwieniu. Pomidory te są słodkie i doskonałe do bezpośredniego spożycia lub do przetworów.
- ‘Tumbling Tom Yellow’ jest odmianą gruntową, jednak świetnie radzi sobie w uprawie w pojemnikach. Ma żółte, drobne i bardzo smaczne owoce o delikatnej i kruchej skórce. Stanowić mogą one świetną bazę do zup i sosów, jak również dodatek do sałat czy samodzielny przysmak.
-
- ‘Batory F1’ – to odmiana o czerwonych, twardych i niezwykle smacznych owocach, które świetnie sprawdzają się w przetworach. Jest bardzo plenna, dając niewielkie, kuliste i lekko spłaszczone owoce.
Fot. główna: NickyPe/pixabay.com