Strona Główna Dom i Balkon Mole spożywcze – jak wyglądają i jak się ich pozbyć?

Mole spożywcze – jak wyglądają i jak się ich pozbyć?

autor Ogarnij Ogród

W skrócie

Wygląd:

  • Mklik mączny – motyl (ćma). Dorosły owad osiąga 2,5 cm rozpiętości skrzydeł, które są białawe, pokryte ciemniejszym deseniem. Tylna para skrzydeł ma odcień szarawy. Jaja ledwo widoczne, białawe. Gąsienica brązowa.
  • Omacnica spichrzanka motyl nocny (ćma). Rozpiętość skrzydeł 14-18 mm. Przednie skrzydła są u nasady żółtawe dalej brunatno- lub ciemnoczerwone. Są na nich szaroniebieskie, poprzeczne pasy. Tylne szaroniebieskie i lekko prześwitują. Jaja okrągłe, białe. Gąsienice białe z głową brązową. Poczwarka motyla brązowa, ma długości około 7 mm i znajduje się w mocnym oprzędzie. Gąsienice omacnicy są w stanie przegryźć opakowanie foliowe o grubości nawet 0,7 mm. 

Sposoby na pozbycie się moli spożywczych:

  • 1. Pułapki na mole spożywcze, pułapki lepowe, feromonowe
  • 2. Woda z octem (1:1) z dodatkiem aromatu cytrynowego lub goździkowego
  • 3. Skórki pomarańczowe z powciskanymi goździkami
  • 4. Olejek waniliowy lub napar z goździków

Zapobieganie:

  • Trzymanie produktów spożywczych w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach

Skonsumowanie moli spożywczych w żadnej ich postaci nie jest szkodliwe dla zdrowia.

Atak moli spożywczych nad produkty zbożowe, owoce, czy suszone warzywa w naszych szafkach niesie za sobą konieczność wyrzucenia wszystkich tych produktów, które były słabo zabezpieczone. Może się zatem okazać, że pojawienie się szkodników sporo nas będzie kosztowało. Warto więc wiedzieć z kim mamy do czynienia, jak agresora rozpoznać i jak z nim walczyć. 

Molami spożywczymi, które sprawiają, że kasze, mąki, płatki owsiane, pieczywo, suszone grzyby i inne produkty przestają się nadawać do spożycia są dwa gatunki ćmy: omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) i mklik mączny (Ephestia kuehniella). Gdy się pojawią, należy bardzo szybko je z kuchennych szafek wyeliminować, inaczej zanieczyszczą wszelkie dostępne dla nich produkty, które będą nadawały się tylko do wyrzucenia.

Jak wyglądają mole spożywcze i ich larwy 

Mole spożywcze to nazwa potoczna dwóch ciem: mklika mącznego i omacnicy spichrzanki

Mklik mączny (Ephestia kuehniella) – jest gatunkiem motyli z rodziny omacnicowatych. Osobnik dorosły osiąga 2,5 cm rozpiętości skrzydeł, które są białawe, pokryte ciemniejszym deseniem. Tylna para skrzydeł ma odcień szarawy.

Samica składa od 50 do nawet 500 kulistych, białawych jaj bezpośrednio do pożywienia. Po 8 dniach wylęgają się brązowe larwy (gąsienice), które budują kokon z cząstek pokarmu i własnych nici. Cały proces – od złożenia jaj do przeobrażenia w postać dorosłą zajmie 60 dni. Dorosły okaz żyje około 14 dni i wówczas nie musi pobierać pokarmu.

Omacnica spichrzanka (Plodia interpunctella) jest motylem nocnym (ćma) i tylko wówczas jest aktywna. Rozpiętość skrzydeł u osobnika dorosłego wynosi 14-18 mm. Ich przednie skrzydła są u nasady żółtawe by przejść w brunatno- lub ciemnoczerwone. Są na nich szaroniebieskie, poprzeczne pasy. Tylne są szaroniebieskie i lekko prześwitują.

mol kuchenny larwa

Larwa mola spożywczego, autor: Wilhelm Zimmerling, Wikipedia CC BY-SA 4.0

Jaja są okrągłe, białe o średnicy około 0,5 mm. Samica składa ich średnio około 170 wprost na sypkie produkty spożywcze. Z jaj wylęgają się gąsienice, których ciało jest białe a głowa brązowa. Z czasem, w zależności od rodzaju pokarmu barwa ciała zmienia się na czerwoną, pomarańczową lub zieloną. Poczwarka motyla jest brązowa, ma długości około 7 mm i znajduje się w mocnym oprzędzie. Okres larwalny, w zależności od warunków zewnętrznych trwa od 13 do 288 dni. Gąsienice omacnicy są w stanie przegryźć opakowanie foliowe o grubości nawet 0,7 mm. 

Gatunek szybko przystosowuje się do niekorzystnych warunków otoczenia, dobrze znosi nawet niskie temperatury. Dorosłe osobniki żyją około 14 dni i w tym czasie nie muszą pobierać pokarmu. 

Gdzie występują mole spożywcze

Mole spożywcze szukają takich miejsc, by larwy, które wylęgną się ze złożonych przez nie jaj miały jak najlepsze warunki rozwoju i pod dostatkiem pokarmu. Dlatego właśnie szafki kuchenne czy spiżarnia są dla nich miejscem idealnym. Mają nieograniczony dostęp do pokarmu a przy tym idealną temperaturę i inne warunki do rozwoju. 

Gdy zauważymy latającego mola albo w torebce z mąką znajdziemy zamiast sypkiego produktu również cząstki mąki sczepione jakby siateczką, to znak, że mamy nieproszonych gości. Wówczas musimy przejrzeć wszystkie produkty, które znajdują się w szafkach. Zarówno mąki jak i kasze, suszone warzywa, grzyby, płatki zbożowe, ryż, musli, ale również orzechy, rodzynki, ziarna dyni czy słonecznika a nawet kakao i kawę. A co ciekawe, warto zajrzeć również do kociej i psiej suchej karmy.  

Niestety nie tylko żywi się produktami spożywczymi, ale również je zanieczyszcza odchodami, przędzą oraz martwymi owadami. I to właśnie jest przyczyną późniejszej niezdatności ich do spożycia.

Skąd mole spożywcze w kuchni?

Najczęściej mole spożywcze przynosimy do domu sami. I jeszcze za to płacimy. Są bowiem dzikimi lokatorami torebek z produktami spożywczymi, które kupujemy w sklepach. I nie ma znaczenia czy jest to wielki supermarket, czy mały sklepik osiedlowy. Wszędzie zdarzyć się może inwazja moli. I nie jest powiedziane, że i tam nie trafiły z młyna czy innego zakładu, który np. pakuje suszone owoce, warzywa czy mąki albo kasze. Dlatego dobrze jest wracając ze sklepu sprawdzać czy nie przynieśliśmy zainfekowanych produktów. 

Ale może być również tak, że mole przylecą do nas od sąsiada, czy to oknem czy ciągiem wentylacyjnym. Ma to miejsce najczęściej latem. Jeśli zatem widzimy latające mole, trzeba je szybko wyłapywać. Szukają bowiem miejsc do złożenia jaj. 

mol spożywczy

Mol spożywczy, autor: Christian Pirkl, Wikipedia CC BY-SA 4.0

Czy mole spożywcze są szkodliwe dla zdrowia?

Mole spożywcze w żadnej swojej postaci nie stanowią zagrożenia dla zdrowia i życia człowieka, niezależnie od tego, ile byśmy spożyli zainfekowanych produktów. Nie są bowiem nosicielami żadnych chorób ani same szkodliwe nie są. Jedzenie zanieczyszczonej oplotami, jajami, gąsienicami czy martwymi owadami kaszy czy mąki jest tylko obrzydliwe. I taka żywność zwyczajnie nie nadaje się do spożycia, choć problemów zdrowotnych po jej zjedzeniu nie będzie. 

Jak pozbyć się moli spożywczych z żywności?

Mole spożywcze w sprzyjających warunkach bardzo szybko się rozmnażają i w szybkim czasie może ich być całe mnóstwo. Jeśli zatem zauważymy latające ćmy lub w którymś produkcie spożywczym larwy to od razu zaczynamy przegląd wszystkich szafek i:

  • Wyrzucamy zainfekowane produkty

Otwieramy każdą torebką, woreczek, pudełko i słoik, w którym trzymamy produkty spożywcze i sprawdzamy czy nie mam tam oplotów, gąsienic albo przyklejonych jaj. Produkty, w których je znajdziemy albo i nie znajdziemy muszą być natychmiast wyrzucone. Czasami trudno jest dostrzec jaja w torebce z mąką czy kaszą a innych symptomów nie ma. Oszczędzamy tylko te produkty, które trzymaliśmy w szczelnie zamkniętych pojemnikach i nie zauważyliśmy w nich żadnych śladów bytności szkodnika. Ale już woreczki z kaszą czy ryżem, które się błyskawicznie gotuje, muszą wylądować w koszu, gdyż jak wiadomo, larwy te przegryzają takie torebki błyskawicznie. Wszystko do worka, szczelnie zawiązujemy i na śmietnik. 

Chyba, że jest akurat zima. Wówczas dużą część tych produktów można potraktować jako karmę dla ptaków. 

  • Dokładnie myjemy szafki i pojemniki

Gdy pozbędziemy się już zapasów, możemy przystąpić do dokładnego umycia szafek i szuflad. Wystarczy do tego woda z płynem do mycia naczyń, a gdy wyschną można spryskać wszystko octem, rozcieńczonym nieco wodą. Zapach co prawda średni, ale szybko wywietrzeje. Za to doskonale odkazi miejsca, do których nie sięgamy ręką a dodatkowo odstrasza mole. A jaja mogą być przyklejone nawet gdzieś za szufladą. Jeśli gdzieś w zakamarkach, do których nie sięgamy są rozsypane resztki mąki czy kaszy, dobrze jest skorzystać z odkurzacza a zaraz po odkurzeniu wyrzucić worek. Pojemniki, które się do tego nadają najlepiej jest umyć w zmywarce, nie ma szans by mole w jakiejkolwiek postaci przetrwały tę kąpiel. Resztę myjemy ciepłą wodą z płynem i również możemy potraktować octem. 

  • Rozstawiamy pułapki na mole 

Dostępnych jest całkiem sporo różnych pułapek na mole. Ale trzeba znać ich działanie. Często jest to pułapka feromonowa, która wabi jedynie samce i jest w zasadzie tylko dzwonkiem alarmowym dla nas, że mamy nieproszonych gości. Często są to lepy, które wabią dorosłe osobniki. Zawsze jednak będziemy pozbywać się ciem, nie jaj czy larw, a te możemy przynieść ze sklepu. 

  • Domowe sposoby na mole spożywcze 

W odstraszaniu moli pomoże systematyczne przecieranie szafek i szuflad w których trzymamy produkty spożywcze wodą z octem spirytusowym lub winnym (1:1) z dodatkiem olejku cytrusowego lub goździkowego. Można również zostawiać w szafkach skórki od pomarańczy lub cytryny z wbitymi w nie goździkami, mole nie znoszą tego zapachu. Pomoże również aromat waniliowy pozostawiony na spodeczku w szafce albo gorący napar goździkowy, który pozostawiamy na miejscu aż ostygnie.  

Jak chronić żywność przed molami spożywczymi?

Nawet jeśli będziemy stosowali pułapki albo domowe sposoby na pozbycie się moli, to i tak może się zdarzyć, że przyniesiemy do domu torebkę z kaszą, w której będą jaja albo larwy. Dlatego bardzo ważne jest by zaraz po przyniesieniu zakupów otworzyć opakowanie, sprawdzić czy nie ma w nim intruzów i od razu przesypać do szczelnego, najlepiej szklanego pojemnika. Wówczas nawet jeśli szkodnik w mące czy kaszy był, to nie zainfekuje nam wszystkich produktów stojących w szafce. 

Można jeszcze produkty sypkie przez kilka dni trzymać w zamrażarce, co skutecznie wyeliminuje mole. Moskitiery w oknach będą za to barierą dla owadów latających. 

fot. główne: Donald Hobern, Wikipedia CC BY 2.0

Przeczytaj także

Dodaj komentarz