Strona Główna Ogród Pomidory Bawole Serce – uprawa i charakterystyka

Pomidory Bawole Serce – uprawa i charakterystyka

autor Ogarnij Ogród

Pomidory Bawole serce należą do najstarszych odmian opracowanych z myślą o uprawie amatorskiej. Ich niesamowite walory estetyczne oraz wspaniały smak owoców, czyni je jednymi z ulubionych wśród entuzjastów samodzielnej uprawy pomidorów. Ich wymagania są dosyć spore, a same w sobie rośliny wyjątkowo wrażliwe na choroby, jednak przy odrobinie zaangażowania i odpowiedniemu zasobowi wiedzy, pozwalają czerpać wiele satysfakcji z uprawy. Bawole serca doskonale nadają się do tego, by robić z nich przetwory z pomidorów, które są jeszcze bardziej wartościowe niż same owoce. 

Pokrój pomidorów Bawole serce jest opadający, a łodygi dosyć wiotkie i długie. Krzaczki rośliny mogą sięgać nawet 2 metrów, dlatego zaleca się ich uprawę przy palikach. Pomidory te oferują duże owoce o masie od 200-600 g, a ich lekko podłużny kształt, mięsisty miąższ, niewielka ilość pestek oraz słodkawy smak czynią je niezwykłym produktem w kulinariach. Jasnoczerwone i soczyste owoce zbierane są najczęściej w okresie od sierpnia do października

Pomidory Bawole serce

Pomidory Bawole serce, źródło: deposithphotos.com

Rozsady i sadzenie 

Najbardziej optymalnym okresem wysiewu pomidorów ‘Bawole serce’ jest połowa marca. Siewki przenieść można do gruntu pod folię dopiero około połowy maja po ostatnich przymrozkach. Najlepiej rozstawiać je w odległości 50×80 cm, umieszczając w głębokich dołkach w luźnych glebach próchniczych o odczynie lekko kwaśnym. 

Nawożenie, nawadnianie i zabiegi pielęgnacyjne

Pomidory Bawole serce te potrzebują solidnego zasilenia fosforem, potasem, wapniem oraz magnezem, a już w mniejszym stopniu azotem. Niezwykle ważne jest ich obfite podlewanie, warto jednak uważać na to, aby nie zraszać owoców oraz liści – mogą gnić. Idealna wilgotność powietrza dla ‘Bawolich serc’ to 50-60%. Odmiana ta z racji na niską odporność na choroby, wrażliwość na deszcz oraz wahania temperatury wymaga uprawy pod osłonami.

Pomidory Bawole serce

Pomidory Bawole serce, autor: Jean Weber/flickr.com

Chcąc uzyskać zadowalające plony, odmiana ta potrzebuje wyprowadzenie dodatkowego pędu obok pędu głównego. Ważne jest również stosowanie ogławiania – gdy zauważymy zawiązanie trzeciego grona kwiatowego, należy delikatnie dociąć wierzchołki łodygi. Tym prostym sposobem możliwe jest zapobieganie wyrastania nowych owoców o drobniejszej i mniej smacznej formie. Spod dojrzewających gron Bawolich serc warto również usuwać liście, co pozwoli wyraźnie zredukować ryzyko występowania chorób grzybowych. Zwłaszcza zaraza ziemniaczana na pomidorach jest niezwykle groźna i może unicestwić całą uprawę. Ponieważ owoce pomidorów są wyjątkowo ciężkie, dobrze jest grona przerzedzać tak, aby na jednym znajdowało się maksymalnie 5 pomidorów.  

Pomidory Bawole serce – najpopularniejsze odmiany

Pomidory Bawole serce to rodzaj pomidorów, który oferuje wiele smakowitych odmian, które mają odmienne kształty. Wśród popularnych gatunków uprawianych w naszym kraju warto wymienić:

  • ‘Oxheart Malinowy’ – odmiana o cechach Bawolego serca oraz różowoczerwonych pomidorów malinowych. Jej duże i niezwykle soczyste owoce mają sercowaty lub nerkowaty kształt, a przy tym mogą posiadać wyraziste żebrowanie. Jest to odmiana wykształcająca wysokie krzaczki, które sięgać mogą 1,5 metra wysokości, przez co wymagają pikowania. Zbiory ‘Oxheart Malinowego’ najczęściej przypadają na okres od lipca do września. 
Pomidory Bawole serce - Oxheart Malinowy

Pomidory Bawole serce – Oxheart Malinowy, źródło: depositphotos.com

  • ‘Corazon’ to stosunkowo nowa odmiana Bawolego serca. Ma niesamowicie smaczne i duże owoce o oryginalnym, lekko gruszkowatym kształcie. Doskonale sprawdza się ona w uprawie tunelowej oraz na gruncie. Najlepiej smakuje bezpośrednio z krzaczka, jej krzewy podobnie jak u powyższej odmiany pomidorów są bardzo wysokie (nawet 170 cm) i wymagają pikowania. 
Pomidory Bawole serce - Corazon

Pomidory Bawole serce – Corazon, źródło: depositphotos.com

Fot. główna: Jean Weber/flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz