Biała fasola (Phaseolus vulgaris) należy do zdrowych i smacznych roślin z rodziny motylkowatych. Rośnie ona w strąkach, ma owalny, lekko spłaszczony kształt. Uprawa fasoli białej zapoczątkowana została w krajach Ameryki Łacińskiej oraz Indiach. Jej główną zaletą jest wysoka zawartość białka oraz obfitość jej właściwości odżywczych i leczniczych.
Właściwości i zastosowanie fasoli białej
Jednym z podstawowych sposobów wykorzystania fasoli białej są kulinaria, które pozwalają wykorzystać dobroczynny wpływ jej składników na nasze zdrowie. Pod względem zawartości białka fasola przewyższa mięso, a ponadto bogata jest w błonnik, który wspaniale wspomaga układ trawienny oczyszczając żołądek i jelita z wielu szkodliwych substancji i toksyn. Innym ważnym składnikiem fasoli białej jest kwas foliowy, który wspomaga w zapobieganiu miażdżycy.

Spożywając fasolę można zadbać również o zdrowie zębów i kości, bowiem roślina ta obfituje w magnez i wapń. Biała fasola zalecana jest również osobom mającym problemy z układem nerwowym, a wysoka zawartość żelaza pozwala wykorzystać ją w diecie zapobiegając anemii i zwiększając odporność organizmu. Jako produkt dietetyczny wspomaga także w odchudzaniu, bowiem przyspiesza metabolizm. Co ciekawe to to, że fasola biała zdaje egzamin również wykorzystywana w kosmetyce – zawarte w niej substancje pomagają wygładzać zmarszczki.
Spożywanie fasoli nie jest jednak zalecane osobom starszym, jak i cierpiącym na zapalenie nerek lub dnę moczanową, a wszystko za sprawą dużej zawartości puryn. Ostrożnie z fasolą powinny obchodzić się również osoby z wrzodami, zapaleniem trzustki, żołądka lub pęcherzyka żółciowego. Spożywanie fasoli powoduje także zwiększoną produkcję gazów w jelitach, mogąc powodować wzdęcia i gazy.
Uprawa fasoli białej
Rośliny te są ciepłolubne dlatego najlepiej wzrastają w łagodnym klimacie. Najlepiej wysiewać je na przełomie maja i czerwca, czyli wówczas, gdy nie zagrożą im nocne przymrozki. Przed przeprowadzeniem siewu, ziarna fasoli należy umieścić w wodzie i poczekać aż napęcznieją. Dobrze je również zaprawić, podgrzewając je ciepłym powietrzem.

Wysiew przeprowadzamy do spulchnionej gleby o neutralnym odczynie, najlepiej w dołkach ok. 3 cm. Na każdy m2 wysiewamy około 30 nasion. Roślina jest gotowa do zbiorów już po dwóch miesiącach od wykiełkowania. Jeżeli chcemy uzyskać zbiory szybciej, fasolę można wykiełkować w donicach na początku maja.
Pielęgnacja białej fasoli
Biała fasola nie należy do trudnych w pielęgnacji roślin. Lubi luźną glebę, staranne odchwaszczanie i regularne podlewanie. Warto również zastosować w jej uprawie nawozy mineralne, jednak nie zaleca się stosowania świeżego obornika. W ochronie przed chorobami fasoli (antraknoza, zgnilizna korzeni, biała zgnilizna, mączniak prawdziwy czy mozaika fasoli) dobrze jest zastosować odpowiedni płodozmian i nie wysiewać jej na tym samym stanowisku wcześniej niż po 4-5 latach. Jesienią, przed wiosennym wysianiem fasoli dobrze jest zaaplikować nawozy potasowe i fosforowe, a w okresie wegetacji te bez dodatku azotu.

Aby zapobiec atakom szkodników, które powodują żółknięcie liści fasoli jak mszyce, mączliki, muchy kiełkowe czy wołki fasoli należy przed sadzeniem wytrawić nasiona fasoli w roztworze nadtlenku lub nadmanganianu potasu. Można również sadzić je w towarzystwie czosnku lub kopru, które odstraszają szkodniki. Fasolę po zbiorze najlepiej przechowywać w chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Odmiany białej fasoli
Wśród popularnych odmian fasoli białej możemy wymienić fasolę perłową o małych ziarnach, fasolę jaś o dużych ziarnach lub wywodzącą się z Włoch fasolę cannellini o średniej wielkości, łagodnych w smaku nerkowatych ziarnach.
Oprócz fasoli białej, bardzo popularna jest również fasolka szparagowa, którą spożywa się w całości, wraz z zielonymi strączkami.

Fot. główna: 2-days/pixabay.com