Gazania (Gazania) |
|
Wysokość | ok. 25 cm |
Kwitnienie | VI, VII, VIII, IX, X |
Stanowisko | słoneczne |
Wilgotność gleby | umiarkowanie wilgotna |
Ozdobność | kwiaty |
Pokrój | wzniesiony |
Gazania (Gazania) to roślina należąca do rodziny astrowatych. W Afryce, skąd pochodzi i innych krajach strefy równikowej uprawiana jest jako bylina. W naszym klimacie, ze względu na brak mrozoodporności jest to roślina jednoroczna, choć zwykle uprawia się u nas jedynie jej ozdobne mieszańce różnych gatunków oraz kultywary.
Liście gazanii są całobrzegie do klapowatych, dość długie i zebrane w pęki na końcach łodyg. Spód liści jest na biało kutnerowo owłosiony a wierzch porastają szorstkie włoski. Każdy pęd na końcu ma koszyczek kwiatowy osadzony na długiej szypułce. Kwiaty są różnych kolorów: białe, kremowe, żółte, pomarańczowe, różowe, czerwone, fioletowe, miedziano-szkarłatne lub bordowe. Mają też u nasady charakterystyczną czarną lub brunatną plamkę, na której znajduje się poprzeczna, wąska, żółta mniejsza plamka lub kreska.

Uprawa gazanii
Gazania potrzebuje żyznego podłoża, najlepiej próchniczego, ale nie przenawożonego. Miejsce powinno być słoneczne i ciepłe. Roślina idealna na obwódki kwietników, do skalnych ogródków, na skarpy i murki, ale również na kwiat cięty. Przekwitłe kwiatostany należy usuwać.
Gazanię kupuje się najczęściej w formie gotowych sadzonek. Można ją jednak uprawiać z nasion, które należy wysiać już w lutym lub na początku marca i trzymać w ciepłym i jasnym miejscu. Następnie pikuje się siewki a gotowe sadzonki wysadza się na miejsca docelowe w drugiej połowie maja.
Fot. główna: Maciej Opaliński, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org