Jesienne odmiany malin

Ogarnij Ogród Przez Ogarnij Ogród
6 minut czytania
Owoc maliny, autor: MrGajowy3, Pixabay

Wybór odmian malin jest naprawdę imponujący. Różnią się momentami dojrzewania, wielkością, barwa owoców i przeznaczeniem. Różnorodność posadzonych w ogrodzie odmian zapewni zbiory przez cały sezon, gwarantując stały dopływ witamin, soli mineralnych, pektyn i przeciwutleniaczy, zawartych w tych niezwykle wartościowych owocach. Maliny są również bogatym źródłem kwasu elagowego, dezaktywującego wolne rodniki, mającego właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Owocowanie malin

Maliny dzielą się na maliny lenie, tzw. tradycyjne, które owocują na pędach dwuletnich w czerwcu i lipcu. Pąki kwiatowe zawiązują się już jesienią na pędach rocznych, owoce pojawiają się na nich latem kolejnego roku. Gdy owocowanie się zakończy, pędy te zamierają. Jednocześnie wkoło nich pojawiają się młode odrosty i cykl zaczyna się powtarzać.

Inaczej ma się rzecz z malinami jesiennymi, u których pąki kwiatowe zaczynają się formować już wczesnym latem na pędach rocznych. Kwiaty pojawiają się w lipcu a pierwsze owoce w sierpniu. Można je zbierać aż do pierwszych przymrozków. Maliny jesienne to maliny powtarzające owocowanie, co oznacza, że pędy roczne, na których owoce pojawiły się jesienią będą owocowały znów, w kolejnym sezonie późną wiosną.

Zasady uprawy malin jesiennych

Maliny preferują stanowiska ciepłe, dobrze nasłonecznione z glebą żyzną, próchniczą, średnio zwięzłą i dobrze przepuszczalną. Lubią umiarkowaną wilgotność podłoża, na glebach mokrych i ciężkich słabo rosną i owocują.

Najlepszym przedplonem dla malin są rośliny fitosanitarne, które uprawia się jako nawóz zielony, jak np. gryka czy gorczyca albo warzywa, jak buraki albo marchew. Malin nie sadzi się tam, gdzie wcześniej rosły maliny, ziemniaki, truskawki, papryka albo pomidory.

Ważne w uprawie malin jest odpowiednie przygotowanie podłoża, powinno być dobrze i głęboko uprawione i odchwaszczone. Systematyczne pozbywanie się chwastów jest również ważne w całej uprawie roślin.

Możemy zakupić sadzonki malin dwojakiego rodzaju. Albo odrosty korzeniowe z nagim korzeniem albo sadzonki w doniczkach. Można je sadzić jesienią lub wiosną, z tym, że te z nagim korzeniem należy wiosną przyciąć na wysokości 3-4 pąka nad ziemią. Sadzonki powinny się znaleźć 0,3-0,5 m od siebie, a rzędy w odległości 1,5-2,0 m.

Malina Poranna Rosa
Malina 'Poranna Rosa’, autor: Pat_scrap, Pixabay

Bardzo ważne w uprawie malin jest ich cięcie. By rośliny kwitły i owocowały w kolejnym sezonie, koniecznie należy przyciąć krzewy po jesiennym zbiorze owoców. Pędy jednoroczne skraca się poniżej miejsca owocowania. Sprawi to, że na początku przyszłego lata owoce pojawią się na pędach dwuletnich. Maliny pojawią się u nasady pędu, a gdy owocowanie się zakończy pędy te przycina się na wysokości podłoża. Jeśli natomiast liczymy na wyższe plony z pędów jednorocznych, wówczas pędy te zamiast pod miejscem owocowania skraca się tuż przy ziemi. Nie będzie wówczas letnich owoców, ale za to tych jesiennych będzie o wiele więcej. Konieczne jest również usuwanie pędów słabych i wiotkich a także tych, które uprawę nadmiernie zagęszczają.

Najpopularniejsze odmiany malin jesiennych

  • ’Polka’ – owoce są lekko wydłużone, średniej wielkości lub duże, barwy ciemnoczerwonej. Maliny dojrzewają od początku sierpnia do października. Bardzo smaczne.
  • ’Polana’ – owoce o budowie stożkowatej, średniej wielkości lub duże. Odmiana plenna, niewysoka. Owocuje od połowy sierpnia aż do pierwszych przymrozków na pędach jednorocznych, a na dwuletnich na przełomie czerwca i lipca. Odporna na choroby. Bardzo smaczne owoce.
  • ’Pokusa – owoce wydłużone, kuliste, czerwone, z delikatnym omszeniem, zaliczane do tych największych w Polsce. Odmiana wczesnojesienna, typowo deserowa. Zbiory można rozpocząć od połowy sierpnia, a trwają do pierwszych przymrozków. Na części pędów dwuletnich będzie również owocowała w lipcu. Owoce bardzo smaczne.
  • ’Polesie’ – owoce o budowie stożkowatej, duże i zwarte, doskonałe do mrożenia i przetwarzania. Mają ciemnoczerwoną barwę, są lekko omszone i bardzo słodkie. Malina ta powtarza owocowanie, zaczynając w trzeciej dekadzie lipca a na początku października kończąc.
  • ’Poranna Rosa’ – owoce są barwy złocistożółtej, zwarte, kuliste, duże i bardzo smaczne. Owocuje zarówno na pędach jednorocznych (na początku września) oraz na pędach dwuletnich (w czerwcu). W przypadku tej odmiany wyjątkowo zaleca się pozostawienie pędów, które owocowały jesienią na kolejny sezon, gdyż pąki zawiązują się tylko na 1/3 długości. Owoce jędrne, nadające się do przetwarzania i dobrze znoszące transport.
  • ’Poemat – owoce są duże, silne i jędrne o intensywnie czerwonej barwie. Typowo deserowa odmiana owocująca w drugiej dekadzie sierpnia. Owoce idealne do mrożenia i przetwarzania. Odporna na choroby i szkodniki. Bardzo smaczna.
  • ’Polonez’ – owoce są duże, bardzo atrakcyjne, jasnoczerwone i smaczne. Odmiana deserowa, idealna również do przetwarzania. Idealna do uprawy na większą skalę. Bardzo smaczna.
  • ’Benefis – owoce są duże, stożkowe, barwy ciemnoczerwonej, pokryte lekkim nalotem. Zawierają dużo witaminy C. Można je mrozić i przetwarzać. Odmiana jest późna, silnie się rozkrzewiająca, tworząca sztywne, bezkolcowe pędy. Odporna na niskie temperatury i zamieranie pędów.

Fot. główna: MrGajowy3, Pixabay

Śledź:
Portal OgarnijOgród.pl to my, redaktorzy, ludzie z wiedzą, pasją i miłością do ogrodów. I tym właśnie się z Wami dzielimy tworząc powyższe treści z nadzieją, że będziemy współtworzyć Wasze ogrody kwiatowe, warzywniki, sady i trawniki.
Dodaj komentarz