Strona Główna Ogród Kiedy i jak przycinać bazylię

Kiedy i jak przycinać bazylię

autor Ogarnij Ogród

Bazylia to wyjątkowo wdzięczne zioło cenione w kulinariach. Dbałość o tę wspaniałą roślinę wymaga starannej pielęgnacji, aby ta odwdzięczyła się zdrowiem i bujnymi listkami. Szczególnie zabieg przycinania pozwala zyskać spektakularne efekty. Odpowiednie cięcie, stanowi zatem podstawę jej pięknych kształtów i obfitości listków. Jak zatroszczyć się o bazylię? Kiedy i jak przycinać bazylię?

Pielęgnacja bazylii w doniczce

Bazylia to roślina, która lubi umiarkowane podlewanie – dosyć częste, ale jednocześnie zapewniające optymalną wilgotność. Ziemia nie może być przy tym zbyt mokra. Najlepszą wodą do jej podlewania będzie miękka i odstana, idealnie jeżeli w temperaturze pokojowej. Nie należy jednak podczas tego zabiegu polewać listków, gdyż może to prowadzić do ich gnicia. Najbardziej efektywnym sposobem podlewania bazylii jest nalewanie wody do podstawki doniczki, skąd roślina będzie mogła sama dozować potrzebną ilość płynu. 

Kiedy i jak przycinać bazylię

Kiedy i jak przycinać bazylię, autor: sk/flickr.com

Poza podlewaniem, uprawiając bazylię w doniczce należy zadbać o odpowiednie nasłonecznienie jej otoczenia. Roślina ta pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych rejonów Afryki i Azji, stąd lubi ciepło i dużo słońca. Najlepiej umieścić doniczkę z bazylią w miejscu o sporym nasłonecznieniu – najlepiej rozproszonym świetle, dobrze, aby było ono także ciepłe. Dzięki temu roślina zyska piękne wybarwienie listków i aromat, który rozniesie się po pomieszczeniu.

Nie zaleca się jednak stawiania doniczki bezpośrednio w ostrym słońcu, gdyż jej delikatne listki mogą zostać poparzone, a roślina przesuszy się nadmiernie. Bazylia nie lubi przeciągów, dlatego lepiej nie eksponować jej na zimne powiewy wiatru. Latem będzie pięknie rosła na umiarkowanie nasłonecznionym parapecie. Przy spadku temperatury lub przy na wypadek deszczu dobrze jest ją schować w osłonięte, ciepłe miejsce.

Kiedy i jak przycinać bazylię?

Przycinanie bazylii to z pozoru mało istotny zabieg, jednak może mieć on ogromne znaczenie dla zdrowia i kondycji tej pięknej, aromatycznej rośliny. Bardzo częstym błędem w jej pielęgnacji jest odrywanie wyłącznie pojedynczych listków na całej długości jej pędów. Tym sposobem uniemożliwiamy jej prawidłowe krzewienie się. Aby uzyskać piękny i bujny pokrój, należy roślinę uszczykiwać lub ścinać z pomocą ostrego noża lub nożyczek wyłącznie listki ze szczytów pędów.

Kiedy i jak przycinać bazylię

Kiedy i jak przycinać bazylię, autor: Perline/flickr.com

Każdorazowo należy przy tym pozostawić kilka liści u nasady rośliny, gdyż to pozwoli je utrzymać prawidłową fotosyntezę. Z czasem drobne przycinanie bazylii pozwoli jej wypuszczać nowe pędy, a wraz z nimi roślina zacznie rozrastać się na boki. W lipcu bazylia kwitnie drobnymi i delikatnymi kwiatuszkami, które należy obrywać, aby roślina nie traciła zbyt dużo energii w ich utrzymanie. 

Odpowiednie przycinanie bazylii – zarówno tej w ogrodzie jak i na parapecie w domu, sprawia, że możemy cieszyć się możliwością wyhodowania dużego, krzaczastego i pięknego „drzewka”, w przeciwnym wypadku roślina będzie miała zdrewniałe łodygi i mało listków, przez co nie będzie prezentowała się zbyt imponująco. Niewłaściwe podcinanie liści z kolei – przeprowadzane poprzez zrywanie dolnych, największych liści pozbawia roślinę składników odżywczych, a przy okazji nie pomaga w tworzeniu nowych, młodych listków. Przycinana od dołu bazylia z czasem przestanie się rozwijać.

Kiedy i jak przycinać bazylię

Kiedy i jak przycinać bazylię, autor: Joel Kramer/flickr.com

Usuwając liście należy zatem zacząć od tych u szczytu bazylii. Przycinanie wierzchołka pozwala zyskać nowe gałązki, a te z kolei są podstawą dla tworzenia kolejnych liści. Powtarzając ten proces możemy krok po kroku tworzyć kolejne odgałęzienia, a nasza roślina będzie rosła nie tylko ku górze, ale również na boki. Co ważne to to, że ścięte listki możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni. 

Zasady dotyczące tego kiedy i jak przycinać bazylię jest zawsze taka sama, niezależnie czy przycinana jest bazylia pospolita czy też bazylia grecka.

Fot. główna: Alexandra_Koch/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!