Strona Główna Ogród Papryka – uprawa, pielęgnacja, najpopularniejsze odmiany

Papryka – uprawa, pielęgnacja, najpopularniejsze odmiany

autor Ogarnij Ogród

Papryka słodka (Capsicum annum) to popularne warzywo z rodziny psiankowatych o licznych walorach zdrowotnych i kulinarnych. Jest rośliną jednoroczną, osiągająca do około 75 cm wysokości, z kolei jej odmiany ostre (Capsicum frutescens) uprawiane są jako wieloletnie mogą osiągać do 1,5 m wysokości. 

Papryka – właściwości

Warzywo to oferuje czerwone, zielone, fioletowe i żółte owoce, które zapewniają wspaniałe walory smakowe, ale i liczne właściwości odżywcze i lecznicze. Może być spożywana na surowo, pieczona, gotowana, marynowana lub konserwowana, a jej odmiany ostre, świetnie sprawdzają się jako dodatek do sosów i przypraw. Papryka odznacza się wysoką zawartością witaminy C oraz beta-karotenu, dodatkowo posiada sporo cukrów, soli mineralnych, ryboflawiny, kwasu nikotynowego i tiaminy. W zależności od koloru może mieć odmienne walory – czerwona papryka oferuje więcej witaminy C i beta-karotenu, żółta zeaksantyny i luteiny, a zielona zawiera spore dawki kwasu foliowego i witaminy E. 

Papryka – uprawa, pielęgnacja, odmiany

Papryka – uprawa, pielęgnacja, odmiany, autor: SandeepHanda/pixabay.com

Uprawa papryki

Paprykę możemy uprawiać z rozsady zarówno w gruncie jak i pod osłonami. Rozsadę przygotować możemy w szklarni, jak również na domowym parapecie. Jeżeli planujemy uprawę papryki pod osłonami, rozsadę można wysiać w pierwszych dniach marca, z kolei pod uprawę w gruncie – końcem marca. Nasiona papryki wysiewamy do doniczek wypełnionych ziemią kompostową o pH od 5,5 do 7, bądź odkwaszonym torfem ogrodniczym połączonym z piaskiem. Idealną temperaturą wzrostu sadzonek jest 20-26 °C, należy zadbać również o stałą wilgotność podłoża.

Po wytworzeniu przez roślinki 2-3 listków, siewki należy przepikować do większych 6-9 cm doniczek oraz rozpocząć ich nawożenie. Doskonałe będą w tym wypadku płynne nawozy rozpuszczone w wodzie, stosowane podczas podlewania. Do wyboru pozostają nawozy mineralne wieloskładnikowe lub biohumus. Rośliny przenosimy pod osłony lub do gruntu po 10-12 tygodniach, gdy posiadają ok. 6 listków. 

W gruncie paprykę sadzimy dopiero gdy ryzyko przymrozków zmaleje. Na ogół przypada to na drugą połowę maja lub początek czerwca. Przed przeniesieniem roślin do gruntu, należy sadzonki zahartować przez kilka dni ograniczając podlewanie i dbając o ich regularne wietrzenie. 

Warzywa te mają spore wymagania cieplne i są wrażliwe na wiatr, dlatego wymagają zacisznego i ciepłego stanowiska, najlepiej na wystawie południowej. Idealnym podłożem pod uprawę papryki jest ziemia żyzna, przepuszczalna i o średniej zawartości azotu. 

W uprawie pod osłonami – w szklarni lub w tunelu foliowym, uzyskać można obfitszy i lepszy jakościowo plon. Paprykę przesadzić można pod osłony już z początkiem maja, dbając przy tym o regularne wietrzenie tunelu i częste podlewanie. Najlepszymi odmianami pod osłony są papryki samokończące, które nie wymagają cięcia, odwiązywania i przerzedzania. 

Jeśli brak jest ogródka, a jest choćby balkon, to papryka w doniczce również dać może bardzo przyzwoite plony.

Pielęgnacja uprawy papryki

W pielęgnacji papryk należy zadbać o regularne odchwaszczanie grządek, dobrze jest wykonać również ściółkowanie z wykorzystaniem kory ogrodowej, trocin lub słomy. Przez pierwszy miesiąc uprawę w gruncie można okryć białą agrowłókniną. Rośliny te warto również przycinać – uszczykując wierzchołki, co pozwoli im się ładnie rozkrzewić.

W kwestii nawożenia, najlepiej zastosować nawozy wieloskładnikowe, nie zapominając przy tym o regularnym podlewaniu grządki w miarę ciepłą wodą (najlepiej w temperaturze ok. 21 °C) – nawadnianie powinno być częste, ale z w małych ilościach. Brak odpowiedniego podlewania powoduje utratę kwiatów, a także słabe wykształcanie owoców. Zasilanie roślin wodą jest kluczowe w okresie kwitnienia i wykształcania owoców. Wyżej wzrastające krzewy należy także wesprzeć palikami, aby nie ulegały złamaniu pod ciężarem owoców. 

Zbiór papryki można przeprowadzić na ogół po ok. 12-14 tygodniach. Niektóre odmiany warto zbierać jeszcze zielone, inne gdy nabiorą czerwonej lub żółtej barwy. W przypadku odmian ostrych, na owoce trzeba poczekać nieco dłużej – nawet do 18 tygodni, jednak są one bardziej wytrzymałe i można je dłużej przechowywać. 

Odmiany papryki

Wśród odmian, które warto wybrać do uprawy w przydomowym ogródku lub pod osłonami zaliczyć możemy liczne warianty polskie. Do najpopularniejszych zaliczyć możemy:

  • ‘Nokturn’ to odmiana średnio wczesna, niezwykle łatwa w uprawie, oferuje owoce w odcieniu ciemnofioletowym po ciemnowiśniowy. Roślina osiąga do 80 cm wysokości, a owoce mają trójkątny kształt zakończony ostrym wierzchołkiem i osiągają do 90 g wagi. Jeden krzew papryki obradza nawet 15 owocami. To odmiana dobra pod nieogrzewane tunele, jak również do gruntu, pamiętać jednak należy, że wymaga palikowania oraz usuwania pędów bocznych do pierwszego rozgałęzienia – nie trzeba jej przycinać. 
  •  ‘Oleńka’ jest odmianą silnie krzewiąca się, oferującą owoce kuliste, spłaszczone i mocno żebrowane. Ich wybarwienie jest ciemnozielone lub ciemnoczerwone, a miąższ słodki i soczysty. Zawiera dużo witaminy C, a owoce osiągają do 90 g masy. Jej uprawa najlepiej przebiega po osłonami, ale przy dobrych warunkach pogodowych również w gruncie. 
  •  ‘Telimena’ to odmiana średnio wczesna, silnie wzrastająca, o dużych, nawet ponad 100 gramowych owocach o kształcie trapezowym. Wybarwiają się one na ciemną zieleń lub żółty odcień, a ich miąższ jest smaczny i bardzo soczysty. Najlepiej uprawiać ją w tunelach foliowych, dbając o jej przycinanie i zastosowanie podpór. 
  •   ‘Tajfun’ to odmiana średnio późna, dająca lekko ostre, duże i walcowate owoce o podłużnym żebrowaniu, wybarwione na ciemną zieleń lub ciemny czerwony kolor. Doskonała do uprawy pod osłonami i w gruncie. 
  •   ‘Ożarowska’ to polska odmiana o dużych plonach, średnio wczesna, mocno krzewiąca się i o zwartym pokroju. Jej owoce są duże, mają lekko falistą powierzchnię i wybarwiają się na czerwono – oferują smaczny miąższ bogaty w witaminę C. Odmiana ta świetnie sprawdza się w uprawie w gruncie i pod osłonami, ale wymaga palikowania i przycinania. 
  •  ‘Cyklon’ jest odmianą wczesną, ma wzniesiony pokrój i daje ostre owoce o stożkowatej, gładkiej powierzchni i ostrym zakończeniu. Wybarwia się na ciemnoczerwono. Doskonale sprawdza się w uprawie gruntowej, bowiem dobrze znosi niesprzyjające warunki atmosferyczne. 

Fot. główna: pixel2013/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!