Grusze to jedne z ulubionych drzewek owocowych – zarówno pod względem smakowym, jak i pod kątem uprawy. Niestety podobnie jak i inne rośliny, bywają podatne na choroby. Jednym z największych zagrożeń dla naszych upraw jest parch gruszy. Jak go rozpoznać i jak szkodzi gruszom? Czy możemy mu jakoś przeciwdziałać?
Parch gruszy – podstawowe objawy
Parch gruszy jest chorobą grzybową, za którą odpowiedzialny jest patogen Venturia pyrina, wywodzący się z gormady workowców. Choroba jaką wywołuje grzyb jest niezwykle niebezpieczna dla sadów gruszy, gdyż może powodować poważne straty na roślinach, a także wpływa na wyraźne obniżenie plonów.
Pierwszymi objawami parcha gruszy są zmiany pojawiające się na liściach. Na spodniej ich części pojawiają się bowiem brunatne plamy, które wpadają miejscami w odcień oliwkowy. Jako choroba grzybowa, parch bardzo szybko się rozprzestrzenia, porażając kolejne liście, a w konsekwencji prowadząc nawet do ich zamierania. Z czasem choroba ta atakuje również owoce, na których – zarówno na zawiązkach, jak i już dojrzałych gruszkach – pojawiają się brunatno-zielone plamy. W miarę rozwoju choroby na owocach pęka skórka, a z czasem deformują się one i opadają z drzewka stając się całkowicie niezdatnymi do wykorzystania. Parch gruszy bywa mylony z chorobami innych drzew owocowych, które wywoływane są przez inne odmiany grzybów, dlatego warto dobrze przyjrzeć się objawom, aby właściwie zdiagnozować problem.
Przyczyny parcha gruszy
Głównym powodem pojawiania się na drzewkach gruszy objawów parcha jest niesprzyjająca pogoda oraz zaniedbania w pielęgnacji lub niewłaściwe jej prowadzenie. Pozostawianie starych liści pod drzewami, nieusuwanie martwych części drzew czy zgniłych owoców na sezon zimowy itp. sprawiają, że parch gruszy zyskuje idealną przestrzeń do rozwoju. Sprzyjające warunki dla rozwoju parcha to przede wszystkim duża wilgotność powietrza, jak i temperatury, które utrzymują się na poziomie 17-23 °C. Namnażanie się grzybów powodujących parcha gruszy i roznoszenie ich zarodników trwa od połowy czerwca, aż do września, siejąc spustoszenie w całych sadach, dlatego odpowiednio dobrane działania profilaktyczne, jak i wczesne wykrycie problemu są jedynymi sposobami na uniknięcie poważnych konsekwencji rozwoju choroby.
Parch gruszy – przeciwdziałanie i zwalczanie
Dla uniknięcia zarazy parchem gruszy warto przede wszystkim zadbać o odpowiednie warunki w sadzie. Wszelkie czynności związane z porządkami jesiennymi, staranne przycinanie roślin, ale i stosowanie przeciwdziałających atakom patogenów naturalnych oprysków to podstawowe działania jakie warto podejmować.
Ponieważ zarodniki grzybów z czasem stają się bardziej odporne, dlatego w walce z nimi należy działać zarówno profilaktycznie, jak i doraźnie – gdy pojawią się pierwsze objawy choroby. W pierwszej kolejności powinniśmy usunąć zainfekowane części drzew owocowych, dokładnie sprzątając liście i spady. Pozwoli to uniknąć przetrwania patogenów w bezpośrednim otoczeniu drzewek, gdyż z powodzeniem potrafią się one utrzymać w pozostałościach roślinnych przez całą zimę, w największe mrozy. Jeżeli choroba nadal postępuje, konieczne jest zastosowanie chemicznych środków ochrony roślin.
Fot. główna: depisitphotos.com