Strona Główna Ogród Ciekawostki z życia pomidorów

Ciekawostki z życia pomidorów

autor Ogarnij Ogród

Nikt sobie nawet nie wyobraża, że na polskich stołach mogłoby nie być pomidorów czy to świeżych czy w formie przetworzonej. Frytki bez ketchupu? Niemożliwe! Ale mało kto wie, że na nasze stoły trafił stosunkowo niedawno, a wcześniej był nawet uważany za roślinę trującą. Z pomidorem wiąże się naprawdę wiele ciekawostek.

  1. Do Europy pomidory zostały przywiezione przez hiszpańskich żeglarzy około 1532 r. z Meksyku.
  2. Aztekowie nazywali je „xitomatl” czyli „duży, pulchny owoc” – od tego wywodzi się nazwatomatl”, którą z czasem uproszczono do „tomate”.
  3. Pomidory były początkowo uważane za rośliny trujące, a to z powodu specyficznego zapachu i czerwonego intensywnie czerwonej barwy, dlatego sadzono je w ogrodach wyłącznie w celach dekoracyjnych. Trwało to ponad 200 lat.
  4. Choć pomidory kojarzą się nam przede wszystkim z Włochami, to w książkach kucharskich począwszy od XVIII w. do początków XX w. wszystkie dania z pomidorami nazywane są daniami „w stylu hiszpańskim”, co sugeruje, że to Hiszpanie pierwsi zaadaptowali azteckie „pulchne owoce” w kuchni. Ale do dziś między Włochami a Hiszpanami toczy się spór o palmę pierwszeństwa.
  5. Z Hiszpanii pomidory zawędrowały do Francji, gdzie stały się afrodyzjakiem.
  6. W Polsce pierwsze pomidory wyhodowano w Warszawie w 1880 roku, ale nie przypadły one do gustu naszym rodakom. Zaczęły zyskiwać dopiero po pierwszej wojnie światowej, ale raczej w formie sosu pomidorowego niż surowych owoców. Popularne stały się wówczas „skumbrie w tomacie”, czyli makrele w sosie pomidorowym.
  7. Naprawdę popularne w Polsce stały się pomidory po drugiej wojnie światowej, gdzie trafiały pod strzechy z państw bloku socjalistycznego. Były wówczas dostępne tylko sezonowo, w co dziś może trudno uwierzyć.
  8. Pomidory przestały być już tylko czerwone. Teraz dostępne są również: pomarańczowe, żółte, zielone, różowe, a nawet fioletowe, czarne oraz dwubarwne. Każda z odmian to własny smak oraz inne szczegóły, jak: grubość skórki, jakość miąższu czy ilość pestek.
  9. Pomidory to bogactwo witamin (B1, B2 i B6 oraz C i PP) oraz minerałów (sód, wapń, magnez, mangan, żelazo, cynk, kobalt, miedź, fosfor, fluor, karoten i jod) a także kwasu foliowego, niezbędnego szczególnie kobietom w ciąży i szczawianów.
  10. Pomidory są bogatym źródłem roślinnej melatoniny, hormonu regulującego sen.
  11. Pomidory zawierają ok. 94 proc. wody, dlatego doskonale uzupełniają niedobory wody w trakcie upałów.
  12. Pomidory mają tylko i 17,7 kcal a do tego obniżają poziom cukru we krwi, co powoduje zmniejszenie apetytu. Dlatego stanowią podstawę wielu diet redukcyjnych.
  13. Czerwone pomidory są bogatym źródłem związków fenolowych, w tym resweratrolu, który opóźnia procesy starzenia, hamując stany zapalne. Wzmacnia barierę krew-mózg, przez co ogranicza przenikanie czynników zapalnych do mózgu, co przeciwdziała procesom degeneracyjnym.
  14. Pomidory są bogactwem przeciwutleniacza o nazwie likopen– który zapobiega zachorowaniom na nowotwory. Najwięcej likopenu w pomidorze znajduje się pod skórką i w pestkach. Podczas obróbki termicznej cząsteczka likopenu przyjmuje postać cis i jest lepiej przyswajalna. Dlatego warto jeść nie tylko świeże pomidory, ale również po obróbce termicznej, gdzie ilość likopenu ulega koncentracji. Jeśli pomidor ma działać antyrakowo, należy pamiętać, aby spożywać go z dodatkiem tłuszczu (najlepiej komponuje się z oliwą z oliwek), wówczas przeciwutleniacz jest dużo lepiej przyswajany. Smażenie i duszenie pomidorów sprawia, że są jeszcze zdrowsze, gdyż prowadzi to do koncentracji likopenu oraz innych witamin.
  15. Różne źródła podają, że odmian pomidorów jest od 7 500 do 10 000! Nawet gdyby tylko połowa tej ostatniej liczby była prawdą, to życia nie starczy by je wszystkie poznać.
  16. Biali osadnicy w Ameryce uważali pomidory za trujące, ale gdy się już przekonali o swoim błędzie tak pokochali pomidory, że stan Ohio stał się jednym z największych producentów pomidorów w Stanach Zjednoczonych. Odbywa się tu również Festiwal Pomidora. Dlatego też oficjalnym napojem stanu Ohio jest właśnie sok pomidorowy.
  17. Czy można toczyć pomidorową bitwę? Okazuje się, że tak – La Tomatina – największa walka na pomidory, która odbywa się corocznie w hiszpańskim miasteczku Buñol. Festiwal La Tomatina gromadzi około 40 000 uczestników, którzy zużywają 150 000 pomidorów. Bitwy te rozgrywają się od 1945 roku.
  18. Pomidor trafił również do Księgi Rekordów Guinnessa. I to nie raz. Rekordowy zbiór z jednego krzaka to ponad pół tony. Zdarzyło się to na Florydzie między majem 2005 a kwietniem 2006 roku. Natomiast najwyższy krzak mierzył blisko 20 metrów wysokości a najcięższy pomidor wpisany do Księgi Rekordów Guinnessa ważył ponad 3,5 kg. Robi wrażenie ?
  19. Szybkość wypływania ketchupu z butelki Heinz wynosi dokładnie 0,045 km/h i choćbyśmy nie wiadomo jak ściskali butelkę, inna nie będzie. Butelki, które nie spełniają tego kryterium są odrzucane już na etapie produkcji.
  20. Pomidory były już nawet w kosmosie! W 1984 roku na pokładzie promu kosmicznego Challenger poleciało 12,5 miliona nasion pomidora, aby po ich powrocie sprawdzić wpływa promieniowania i innych czynników na ich zdolność kiełkowania.

Jeśli jesteś pewien, że wiesz wszystko o pomidorach, rozwiąż nasz Quiz o pomidorach!

Ciekawostki z życia pomidorów

Czy wiesz wszystko o pomidorach?

1. Ojczyzną pomidora jest

2. Słynna bitwa na pomidory La Tomatina odbywa się każdego roku:

3. Przechowywanie pomidorów w lodówce sprawia, że:

4. Kultowy drink na bazie soku pomidorowego zwie się:

5. Gdzie i kiedy wyhodowano pierwsze w Polsce pomidory?

6. Dla botanika pomidor jest:

7. Pomidor to bogactwo m.in. potasu, ale gdzie jest go najwięcej?

8. Pomidor "kumato" stworzony przez hiszpańskich naukowców i uchodzący za najzdrowszą odmianę to inaczej:

9. Czerwony barwnik pomidorów nazywa się:

10. Pomidory trafiły do Europy dzięki:

0%

Spodobał Ci się nasz Quiz? Koniecznie sprawdź inne Quizy Ogrodnicze.

Fot. główna: Cup of Couple, Pexels

Przeczytaj także

Dodaj komentarz