Marchew należy do czołówki warzyw, które spożywamy. Nic dziwnego, jej walory smakowe, cenne właściwości odżywcze i niewielka ilość kalorii sprawiają, że jest ona ulubienicą każdego kucharza, dietetyka i tych na diecie. A która marchew jest najlepsza? Oczywiście ta z własnej, ekologicznej uprawy.
Właściwości marchwi
Właściwości odżywcze i prozdrowotne marchwi są nie do przecenienia. Warzywo to jest bogate w witaminy (B1, B2, B6, C, PP, E, i K) a także w sole mineralne (potas, wapń, jod, fosfor, miedź i żelazo).
Spożywanie korzenia działa wzmacniająco i bakteriobójczo a także ma zbawienny wpływ na wzrok. W marchwi jest dużo beta-karotenu (prowitamina A) a ten ma silne działanie antyoksydacyjne, wzmacnia układ immunologiczny i ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. A to jeszcze nie wszystko. Spożywanie marchwi, która jest bogata w mikro- i makroelementy a także flawonoidy opóźnia procesy starzenia, poprawia jakość paznokci i włosów.
Bardzo wartościowy jest również olej z nasion marchwi. Zawiera substancje chroniące serce, wątrobę oraz mózg. On również obniża poziom cholesterolu a także wykazuje działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Zawierając aż 80% kwasu oleinowego posiada właściwości regenerujące. Jest składnikiem kosmetyków do opalania i olejków brązujących.
Uprawa marchwi
Marchew ma dość długi okres wegetacji, sieje się ją więc jako plon główny. Kocha słońce, trzeba jej więc zapewnić słoneczne stanowisko. Podłoże powinno być piaszczysto-gliniaste, dobrze przepuszczalne z dużą zawartością próchnicy o odczynie lekko kwaśnym.
Marchew wysiewa się wprost do gruntu a terminy siewu uzależnione są od odmiany. Te wczesne i średnio wczesne wysiewa się pod koniec marca i w kwietniu, będą one gotowe do zbiorów latem. Te, które zbiera się jesienią, wysiewa się w maju i na początku czerwca.
Nasiona sieje się w rzędach co ok. 20 cm na głębokość 1-2 cm. Jak tylko wzejdą siewki trzeba uprawę obficie podlewać (jeśli nie pada), na bieżąco odchwaszczać i spulchniać międzyrzędzia. Ostatni zbiór marchwi musi być przeprowadzony zanim nastaną przymrozki.
Kilka cennych rad
- W uprawie marchwi bardzo ważne jest to, jakie zapewnimy jej sąsiedztwo. A najlepszym jest cebula, która chroni marchew przed jej największym wrogiem – szkodnikiem połyśnicą marchwianką. Dobrze jest również obok umieścić pory i koper, ich olejki eteryczne również odstraszają różne szkodniki.
- Zawsze warto również sadzić wkoło, nie tylko marchwi, aksamitki, które odstraszają mnóstwo szkodników.
- Marchewki nie sadzi się nigdy obok pomidorów, to sąsiedztwo wzajemnie sobie szkodzi.
Różne odmiany marchwi, autor: ShireShy, Pixabay
Najlepsze odmiany marchwi:
- Amsterdamska – bardzo plenna odmiana wczesna o pomarańczowoczerwonych korzeniach długości 12-16 cm. Doskonała do bezpośredniego spożycia i na soki.
- Kinga – odmiana wczesna o intensywnie pomarańczowym, cylindrycznym korzeniu długości 18-20 cm. Idealna do bezpośredniego spożycia, na przetwory i na soki.
- Pariser Markt 4 – odmiana wczesna o pomarańczowych, kulistych korzeniach wielkości rzodkiewki. Świetna do bezpośredniego spożycia.
- Purple Haze – odmiana średnio wczesna o ciemnopomarańczowym miąższu i ciemnofioletowej skórce w prążki dorastająca do 25 cm długości. Po obróbce termicznej blednie.
- Deep Purple – odmiana średnio późna o długich, stożkowatych korzeniach i ciemnopurpurowej skórce. Świetna do bezpośredniego spożycia lub krótkotrwałego przechowywania.
- Blanka – bardzo plenna odmiana późna. Zarówno miąższ jak i skórka są intensywnie pomarańczowe. Dorasta do 25-28 cm długości. Idealna zarówno do bezpośredniego spożycia jak i przechowywania.
Fot. główna: klimkin, Pixabay