Strona Główna Ogród Szalotka – uprawa i zastosowanie

Szalotka – uprawa i zastosowanie

autor Ogarnij Ogród

Szalotka (Allium ascalonicum) to znana jako czosnek askaloński lub cebula szalotka roślina, która należy do tego samego rodzaju co znana i ceniona cebula zwyczajna. Dawniej traktowana jako oddzielny gatunek, obecnie jest jedynie odmianą cebuli. To co wyróżnia ją od pozostałych roślin cebulowych to sposób jej wzrostu, bowiem aż do momentu kwitnienia posiada ona cały pęczek cebulek – cebula zwyczajna posiada jedną, która dopiero z czasem zamiera tworząc cebule siostrzane. Sama w sobie uprawa szalotki nie należy do wymagających, a jej zastosowanie jest całkiem szerokie. 

Szalotka

Szalotka, autor: Robin Kok/flickr.com

Cebula szalotka u prawa i pielęgnacja

Szalotka preferuje glebę piaszczystą, a dodatkowo najlepiej rośnie w nasłonecznionych lokalizacjach o dobrej cyrkulacji powietrza. Może być ona sadzona również na innych glebach, jednak ważny wówczas jest doskonały drenaż, gdyż przy nadmiarze wody szybko zaczyna gnić. Idealne warunki dla niej to zatem gleby żyzne, próchnicze i przepuszczalne o neutralnym lub lekko kwaśnych pH oraz doskonale nasłonecznienie, które pozwala na jej piękny wzrost. 

Szalotka

Szalotka, autor: jt huang/flickr.com

Uprawę cebuli szalotki najlepiej dopasować do jej preferencji względem roślin znajdujących się w sąsiedztwie, stosując się do zasad dobrego sąsiedztwa warzyw. Dla wzajemnego wspierania wzrostu najlepiej umiejscawiać ją obok marchwi, pasternaku, buraków lub sałaty. Niekorzystnie wpływa na nią jednak towarzystwo innych cebul i czosnku, ziemniaków, roślin strączkowych i kapusty. Nie należy jej również sadzić kilka razy w tym samym miejscu. 

W klimacie polskim, szalotka rzadko kwitnie, dlatego jej sadzenie polega na umieszczaniu pojedynczych cebulek w gruncie. Ważne jest jednak, aby były one zdrowe i dobrze rozwinięte. Rozpoczynając sadzenie należy w pierwszej kolejności wybrać zdrowe cebulki o średnicy od 2,3 do 3 cm, zachowując odstęp 30 cm pomiędzy rzędami.

Sadzenie najlepiej rozpocząć na początku kwietnia lub jesienią koło października (drugie sadzenie). Cebulki należy umieszczać na głębokości 2-3 cm nie ubijając ziemi, a jedynie lekko ją wyrównując. Wymagają one jedynie umiarkowanego podlewania w czasie suszy. Zbiory szalotki wykonuje się na 90 do 120 dni od momentu posadzenia. 

Uprawa szalotki nie jest pracochłonna, ważne jest jednak unikanie zastojów wody na grządkach i umiarkowane podlewanie po posadzeniu. Po wytworzeniu liści, może ona potrzebować nieco więcej wody, jednak pod koniec okresu dojrzewania, w ostatnich tygodniach przed zbiorem lepiej jej nie podlewać wcale. Ponieważ cebula szalotka nie rośnie dobrze w zachwaszczonym terenie, należy dokładnie usuwać zbędne rośliny wokół niej, zachowując doskonałą czystość grządek.

Szalotka

Szalotka, autor: LTR Farm/flickr.com

Zastosowanie czosnku akslońskiego

Silny aromat i delikatny smak sprawiają, że doskonale sprawdza się ona w kuchni. Jest o wiele łagodniejsza od klasycznej cebuli, dlatego przypadnie do gustu także miłośnikom mniej intensywnych smaków. Można spożywać ją na surowo, jak również suszyć, piec czy marynować. To idealny dodatek do sosów, sałatek, surówek czy twarogu. Idealnie dopełni dania rybne i mięsne. Szczególnie ceniona jest w kuchni francuskiej w sosach na bazie czerwonego wina bądź w daniach z pieca lub przystawkach. Jej bogaty skład czyni ją doskonałym źródłem witamin, pomaga ona przeciwdziałać grypie, przeziębieniom i nie tylko. 

Fot. główna autor: Cesar Monge Gonzalez/flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz