Strona Główna Ogród Drożdże piekarskie w ogrodzie. Jak zrobić nawóz i oprysk z drożdży?

Drożdże piekarskie w ogrodzie. Jak zrobić nawóz i oprysk z drożdży?

autor Ogarnij Ogród

Drożdże są jednokomórkowymi organizmami, które należą do królestwa grzybów. Rozpoznano i opisano około 1500 różnych ich gatunków. Można więc się domyślić, że  są niezwykle powszechne w naszym środowisku. Jedne z nich — drożdże szlachetne, należące do szczepu (Saccharomyces cerevisiae), znane jako drożdże piekarskie, znalazły swoje zastosowanie w przemyśle. Te maleńkie organizmy są cenione również przez ogrodników i osoby prowadzące ekologiczne uprawy. Sprawdźmy, dlaczego warto stosować drożdże piekarskie w ogrodzie, jak zrobić z nich nawóz i opryski.

Komórki drożdży a komórki roślin

Aby zrozumieć, dlaczego drożdże piekarskie w ogrodzie tworzą tak udany duet z naszymi roślinami, warto krótko zapoznać się z ich specyfiką. Komórki drożdży są mniejsze i prostsze od komórek roślin. Te drugie mogą przekształcić się w liście, czy owoce. Komórki drożdży natomiast pozostają na tym samym etapie rozwoju. Komórki roślin potrzebują słońca do późniejszego procesu fotosyntezy, drożdży natomiast radzą sobie bez niego. W pewnym sensie organizmy te mogą współistnieć na zasadzie przeciwieństw. 

Stosowanie drożdży piekarskich w ogrodzie. Dlaczego warto?

Preparaty ogrodnicze sporządzane na bazie drożdży są alternatywą dla chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów sztucznych. Są nietoksyczne i zupełnie bezpieczne zarówno dla zdrowia człowieka, jak i dla środowiska naturalnego. Opryski drożdżowe doskonale sprawdzą się jako środki przeciw grzybiczym zakażeniom roślin w przydomowych uprawach warzyw i owoców. Obronią przed szkodnikami i wzmocnią również rośliny doniczkowe.

Drożdże piekarskie w ogrodzie

Drożdże piekarskie w ogrodzie, autor: Robert Judge/flickr.com

Z uwagi na dużą ilość pierwiastków pokarmowych oraz cukrów, aminokwasów i  witamin – zwłaszcza z grupy B, drożdże są doskonałą bazą do sporządzenia nawozu wzmacniającego wzrost i odporność roślin. Po zastosowaniu takiego wsparcia rośliny będą bujnie rosły dzięki korzystnemu wpływowi drożdży na system korzeniowy.

Dodatkowym atutem drożdży jest ich niewielka cena i powszechna dostępność. Zajrzyj do kuchennej szafki. Pewnie czekają z niecierpliwością na swoją kolej. Tylko które z zadań specjalnych im dzisiaj przypadnie? Może właśnie to z misji pod kryptonimem „Ogarnij Ogród”. 

Drożdże piekarskie w ogrodzie. Jak zrobić nawóz z drożdży?

Istnieją dwa sposoby na produkcję nawozu z drożdży — przed i po ich fermentacji. 

Nawóz z drożdży niesfermentowanych

Ta zasilająca rośliny mikstura jest bardzo prosta w przygotowaniu, ponieważ składa się jedynie z dwóch składników: wody i drożdży. Należy je połączyć ze sobą w następujących proporcjach: kostka drożdży piekarskich (100 g) na 10 l wody. Całość należy rozmieszać do połączenia składników i odstawić na nie mniej niż godzinę. Po upływie tego czasu nawóz jest gotowy do zastosowania i podlania nim roślin. Doskonale sprawdza się wiosną do zasilania kiełkujących nasion i młodych siewek oraz latem dla wzmocnienia kwitnących i owocujących roślin.

Nawóz z drożdży sfermentowanych

Ten nawóz z drożdży różni się od poprzedniego dodatkiem cukru, który aktywuje fermentację. Aby go wykonać, należy wyposażyć się w duży pojemnik, najlepiej wiaderko. 1 kostką drożdży piekarskich posypujemy 1 szklankę cukru. Następnie czekamy 2 godziny i całość dopełniamy 10 l ciepłej wody i dokładnie mieszamy. Wiaderko z tak przygotowanym „rozczynem” należy pozostawić pod przykryciem na kilka dni, aby drożdże piekarskie mogły przeprowadzić fermentację cukru. Nawóz jest gotowy do zastosowania po około tygodniu. Warto pamiętać, aby rozcieńczać go w proporcji około 250 ml (1 szklanka) roztworu na 10 l wody.

Drożdże piekarskie w ogrodzie – nawóz z drożdży

Drożdże piekarskie w ogrodzie – nawóz z drożdży, źródło: depositphotos.com

Jak zrobić oprysk z drożdży?

Przygotowanie roztworu do oprysku z drożdży jest bardzo proste i bezpieczne. Wystarczy 1 kostkę drożdży piekarskich dokładnie rozpuścić w 0,5 l mleka (najlepiej tłustego). Tak przygotowane 0,5 l roztworu rozcieńczyć w 10 l wody. Dla podniesienia skuteczności środka można do niego dodać około 30 ml szarego mydła. Sprawi ono, że preparat będzie mniej spływał po liściach i dłużej utrzymał się na powierzchni rośliny. Parasol ochronny z takiego oprysku chroni przed uciążliwymi chorobami grzybowymi lub opóźnia ich rozwój (szarą pleśnią, mączniakiem czy zarazą ziemniaczaną). Udowodniono naukowo, że oprysk z drożdży ma zbawienny wpływ na pomidory i ogórki. 

Jakie rośliny podlewać drożdżami

Nawóz z drożdży jest doskonały do podlewania i zraszania warzyw, zwłaszcza korzystają na tym pomidory i ogórki. W warzywniku warto jeszcze podlać drożdżami truskawki i poziomki. W sadzie drożdże piekarnicze można użyć do podlewania i zraszania młodych drzewek i krzewów owocowych.

Można je stosować również do podlewania roślin ozdobnych, szczególnie róże, hortensje i lawendy. Krzewy bukszpanu również powinno się podlewać drożdżami. Jeśli ogród zdobią tuje, to nie można o nich zapomnieć.

Warto również pamiętać o roślinach doniczkowych zdobiących nasze wnętrza. Podlewanie drożdżami choć kilka razy w ciągu roku (oprócz zimy) przyniesie im wiele korzyści.

Ciekawostka

Drożdże mogą okazać się także pomocne ogrodnikom produkującym samodzielnie kompost. Podlewając roztworem drożdży materiał przeznaczony do kompostowania, przyśpiesza się fermentację innych składników organicznych, takich jak resztki owoców i warzyw. Drożdże są grzybami, które podczas fermentacji wydzielają sporą ilość dwutlenku węgla, co pozytywnie wpływa na mikroorganizmy, owady, pajęczaki i nicienie odpowiadające za rozkład kompostu. Dzięki drożdżom kompost zostanie wzbogacony o witaminy, cukry i białka.

Drożdże to również doskonały sposób na pozbycie się mrówek z ogrodu, a domowe sposoby na mrówki są i skuteczne i bezpieczne.

Dobra rada dla tych, którzy nie lubią marnotrawstwa pod szyldem „zero waste”: drożdże piekarskie mogą być stosowane w ogrodnictwie po przekroczeniu daty przydatności do spożycia.

Dobrze pamiętać, że w dobie coraz większej świadomości ekologicznej, drożdże piekarskie w ogrodzie można wykorzystać do naturalnego wspomagania i ochrony roślin. Możemy tego dokonać, nie uszczuplając przy tym portfela ani nie wprowadzając do środowiska toksycznych środków ochrony roślin.

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Skip to content