Strona Główna PielęgnacjaNawożenie Roślin Jak wykorzystać resztki po jajach? Naturalny nawóz ze skorupek jajek

Jak wykorzystać resztki po jajach? Naturalny nawóz ze skorupek jajek

autor Ogarnij Ogród

Jeśli gotowanie jest naszą pasją, z pewnością pozostawiamy po sobie sporo odpadków. Zarówno warzywa i owoce jak i skorupki jajek można po prostu wyrzucić je na kompost. Można je w całości wrzucać do kompostownika, ale trochę potrwa zanim ulegną rozkładowi, dlatego przed wrzuceniem do kompostownika skorupki jajek dobrze jest rozdrobnić. Ale mają one również inne zastosowanie. Mianowicie, możemy zrobić z nich ekologiczny nawóz dla naszych roślin. Jak przygotować taki zasilacz? Do których roślin będzie on odpowiedni?

Skorupki jaj

Skorupki jaj, autor: Simon James/flickr.com

Nawóz ze skorupek jajek to nawóz wapniowy, odpadki tego rodzaju, choć niepozorne, mają w składzie aż 80% łatwo przyswajalnego wapnia, a także inne przydatne dla roślin składniki odżywcze. Nadaje się więc do zasilania zarówno roślin domowych, jak i tych rosnących w ogrodzie, zwłaszcza takich, których zapotrzebowanie na wapń jest duże. Gatunki, które należą  do tej grupy to między innymi ogórki, cukinia i rośliny kapustne. Skorupki jajek są zatem przyjacielem warzyw, ale nie tylko. Z ich dobrodziejstwa skorzystają także rośliny ozdobne, takie jak lawenda, tulipany, czarny bez czy liliowiec. Do jego produkcji poza skorupkami jajek używa się jedynie wody, a więc jest w 100% naturalny i prosty w produkcji. Jak zatem zrobić tę pożyteczną miksturę? 

 

Skorupki jaj

Skorupki jaj, autor: B Zedan/flickr.com

Jak zrobić płynny nawóz ze skorupek jajek? 

Płynny nawóz z odpadków po jajkach uzyskamy, zalewając pokruszone skorupki jajek wodą. Wystarczy około szklanki wody na dwie skorupki. Co prawda trzeba poczekać tydzień, zanim się one rozpuszczą, ale to właściwie tyle. Musimy jedynie od czasu do czasu go mieszać i w ten sposób otrzymamy roztwór, którym można podlewać rośliny. Niezwykle proste, ekologiczne i korzystne dla naszych roślin! 

 

Skorupki jajek – inne sposoby wykorzystania

Najprostszy, jak i równie efektywny sposób na wykorzystanie skorupek to po prostu dodanie ich do kompostu. Możemy też jednak skorupki pokruszyć lub zetrzeć w moździerzu i po prostu posypać ziemię, w której znajduje się lubiące nawóz wapniowy rośliny. Jeśli nie do końca wiemy, które to z nich, warto przejść do dalszej części artykułu.

Dla których roślin nadaje się nawóz ze skorupek jaj?

Jak już wspomnieliśmy, nawóz ze skorupek jaj zawiera dużo wapnia, więc nadaje się do roślin lubiących ten minerał. Które to z nich?

Przede wszystkim sporo roślin warzywnych, takich jak kapusta i jej odmiany, ogórki, fasola i jarmuż. Ponadto także wiele roślin ozdobnych preferuje wapń. Są to na przykład bluszcz, dzwonek karpacki, lawenda, piwonia, bodziszek, żurawka, astry, orlik i część powojników

Skorupki jajek

Skorupki jajek, autor: Christian Guthier/flickr.com

Rośliny, dla których nie nadaje się nawóz ze skorupek jajek

Jeśli z kolei chodzi o rośliny, które definitywnie skorupek jajek nie lubią, są to przede wszystkim te rosnące na podłożu kwaśnym, a więc między innymi borówki, wrzosy, azalie i paprocie. Skorupki jajek działają bowiem na podłoże odkwaszająco. Poza tym rośliny domowe, takie jak egzotyczne draceny i monstera, także preferują bardziej kwaśne lub neutralne podłoże.

 

Fot. główna autor: congerdesign/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz