Strona Główna OgródZioła i Przyprawy Mięta meksykańska (oregano kubańskie) – właściwości, uprawa i zastosowanie

Mięta meksykańska (oregano kubańskie) – właściwości, uprawa i zastosowanie

autor Ogarnij Ogród

Mięta meksykańska vel oregano kubańskie (Coleus amboinicus, Plectranthus amboinicus) to roślina wieloletnia, którą możemy spotkać pod wieloma nazwami, a która de facto nie jest ani miętą, ani oregano, a kuzynem popularnej komarzycy, która tylko na pierwszy rzut oka wyglądem przypomina miętę. Pochodzi z Afryki Wschodniej i Południowej, skąd następnie trafiła do Azji, skąd następnie została sprowadzona do Europy. Doskonale będzie czuła się uprawiana w doniczce na domowym parapecie. Nazywana jest również miętą grubolistną, miętą kubańską, tymiankiem meksykańskim czy tymiankiem hiszpańskim.

Jak wygląda mięta meksykańska?

Mięta meksykańska wygląda bardzo podobnie do standardowej mięty, znanej z doniczkowej uprawy na naszych domowych parapetach. Kiedy się przyjrzymy, to zauważymy, że różni je jednak grubość liści – mięta meksykańska ma je zdecydowanie grubsze. Ich kształt jest owalny, są również mięsiste i owłosione. Mięsiste są również jej młode łodygi, natomiast te starsze robią się gładkie i błyszczące. Dorasta nawet do jednego metra wysokości, jednak uprawiana w doniczce prawdopodobnie nie przekroczy 50 centymetrów. Wydziela zapach mięty z domieszką oregano.

Kwitnienie oregano kubańskiego przypomina kwitnienie lawendy – jego kwiatostany są duże w kolorze fioletowym lub różowym. Pojawienia się kwiatów możemy się spodziewać już w lipcu. Utrzymają się one aż do przymrozków.

mięta meksykańska liście

Mięta meksykańska, autor: SpencerWing, Pixabay

Uprawa mięty meksykańskiej

Obecnie w warunkach naturalnych miętę meksykańską spotkamy przede wszystkim w Afryce oraz w Azji (głównie w Indiach). W naszych polskich warunkach najlepiej będzie się czuła uprawiana w domu, na parapecie. Latem doniczka może zostać wystawiona na balkon, taras czy do ogrodu, jednak zimy prawdopodobnie nie przetrwa.

Mięta meksykańska lubi stanowiska ciepłe, jednak latem należy uważać na mocne promienie słoneczne, które mogą zaszkodzić roślinie. Kubańskie oregano lubi przepuszczalne i lekkie podłoża, z odpowiednio poprowadzonym drenażem. Roślina szybko rośnie, dlatego musimy dbać o odpowiednią wielkość doniczki.

Podlewanie powinniśmy ograniczyć do minimum, dbając jedynie o nieprzesuszenie rośliny. Przelanie czy duża wilgotność stanowczo jej nie służą.

Do nawożenia stanowczo polecamy nawozy ekologiczne i naturalne. Doskonale sprawdzi się kompost czy nawozy humusowe.

Rozmnażanie mięty meksykańskiej

Mięta meksykańska doskonale nadaje się do rozmnażania. Możemy to zrobić poprzez uszczykiwanie końcówek, które następnie wkładamy do wody. Roślina bardzo szybko zaczyna się ukorzeniać.

Właściwości lecznicze i zastosowanie mięty meksykańskiej

Właściwości mięty meksykańskiej są naprawdę imponujące. Jest ona stosowana w ziołolecznictwie, posiada bowiem właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwrobacze – a więc, całkiem szerokie spektrum. Pomaga również na stany zapalne gardła i jamy ustnej oraz na kaszel.

Należy jednak uważać, ponieważ zbyt duże ilości spożytej mięty meksykańskiej mogą być trujące, prowadzą wówczas do uszkodzeń układu pokarmowego, wątroby czy nerek. Wszystko przez zawarty w roślinie tymol. Zawsze zalecamy konsultacje z lekarzem lub farmaceutą przed zażyciem ziołoleczniczej mikstury domowej roboty.

Do czego stosować miętę meksykańską?

Miętę meksykańską, tak samo jak inne zioła, możemy z powodzeniem stosować w kuchni. Smakiem będzie przypominać nam oregano i bazylię, doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb. Stanowi jeden ze składników sosu chutney. Kubańskie oregano potrafi neutralizować silne zapachy niektórych potraw.

Sos chutney – przepis

Składniki:

  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 20 liści mięty
  • 20 liści mięty meksykańskiej
  • 20 liści kolendry
  • 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średniej wielkości kawałek świeżego imbiru
  • 1 średniej wielkości zielona papryczka chili
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 łyżeczki przyprawy masala
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, imbir, czosnek oraz papryczkę chili pokrój drobno i przełóż do miseczki.
  2. Liście obydwu mięt oraz kolendry drobno posiekaj i przełóż do miseczki.
  3. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, następnie używając ręcznego blendera zmiel całość na jednolitą masę.
  4. Dodaj jogurt i jeszcze raz całość dokładnie wymieszaj
  5. Dodaj przyprawy. Sos powinien zostać włożony do lodówki na co najmniej 3 godziny przed podaniem.
przepis na sos chutney

Sos chutney, autor: PDPics, Pixabay

Ze względu na kraj pochodzenia, używana jest także w kuchni indyjskiej i tajskiej. Bardzo dobrze wkomponuje się również w potrawy kuchni włoskiej.

Gdzie można kupić oregano kubańskie?

Miętę meksykańską najprościej kupić w nasionach i wysiać, najlepiej w lutym lub w marcu. Można polować na jej sadzonki, natomiast nie jest to zioło, które z łatwością dostaniemy w każdym sklepie ogrodniczym.

Zdj. główne, autor: Nanoray24, Pixabay

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Skip to content