Sałata morska nie jest to prawdziwa sałata ani nawet warzywo, to potoczna nazwa gatunku roślin z gromady zielenic, której prawidłowa nazwa to Ulwa sałatowa vel Błonica sałatowa (Ulva lactuca). Jest to glon, który występuje w wodach przy brzegach większości światowych mórz, można go spotkać nawet w Bałtyku.
Jak wygląda sałata morska
Glon ten ma żywy, intensywnie zielony kolor, który zawdzięcza wysokiej zawartości chlorofilu. Jest zbudowany z łatkowatej plechy, która osiąga do 20 cm długości i do 15 cm szerokości. Dzięki dużej zawartości elastycznych, białkowych włókien glon ten jest odporny na rozdarcia.
Sałatę morską należy przechowywać w ciemnym miejscu, gdyż pod wpływem światła szybko blednie.

Właściwości sałaty morskiej
Sałata morska jest niezwykle wartościową rośliną, bogactwem wielu składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na organizm.
Zawiera duże ilości witamin, np. ma w sobie kilka razy więcej witaminy C niż pomarańcza, a do tego sporo witamin A i B12. A gdy dodać do tego 10 razy większą ilość wapnia niż ma w sobie mleko, i magnezu niż zawierają kiełki pszenicy, to już samo to sprawia, że warto sałatę morską włączyć do swojej diety. A to nie wszystko, bo znajduje się w niej również dużo protein (16 g białka w 100 g alg), cukry i aż 35 g czystego błonnika w 100 g tej sałaty. Roślina ta to również bogactwo jodu. W 100 gramach ma 132 kcal.

A jak spożywanie sałaty morskiej oddziałuje na organizm?
- Dzięki dużej ilości błonnika syci na długo, wspomagając również procesy trawienne, a zawarty w niej jod wspomaga procesy rozpadu tkanki tłuszczowej – jest to więc warzywo idealne dla osób będących na diecie redukcyjnej.
- Witaminy i minerały wpływają wzmacniająco na układ odpornościowy, oczyszczając również krew z toksyn.
- Jod w takiej naturalnej postaci jest łatwo przyswajalny i zalecany kobietom w ciąży oraz tym karmiącym piersią, jod bowiem wpływa na procesy poznawcze maleńkiego człowieczka, a nawet niewielki jego niedobór te procesy upośledzają.
- Substancje zawarte w sałacie morskiej wzmacniają ściany naczyń włosowatych, co zapobiega ich pękaniu, czyli zapobiegają pojawianiu się tzw. pajączków i siniaków.
- Substancje czynne, których sałata morska jest pełna mają zdolność obniżania poziomu złego cholesterolu.

Sałata morska – zastosowanie
Ulwa sałatowa jest rośliną wartościową rośliną jadalną, jednak u nas rzadko wykorzystywaną w kuchni, choć bez problemu można ją już kupić, choćby w sklepach internetowych. Natomiast kiedyś w całej Europie była niezwykle popularna, traktowana jak jarzyna. Mając bowiem wiele wartościowych składników pokarmowych uzupełniała ich niedobory. W Azji była wykorzystywana od tysięcy lat jako suplement diety oraz przyprawa.

Obecnie niezwykle popularna jest wciąż w Japonii, gdzie sałata morska wykorzystywana jest często w zastępstwie warzyw i podawana z daniami rybnymi i mięsnymi.
Sałatę morską można również podawać z sałatkami, jajkami oraz z zupą miso. Jest soczysta, pełna świeżego smaku i bardzo sycąca. Ze względu na białkowe włókna jest jędrna, wymaga więc kilkunastominutowego gotowania.
Fot. główna: Holger Krisp, CC BY 3.0, commons.wikimedia.org
