Strona Główna Zdrowie Właściwości prozdrowotne oraz lecznicze pomidorów czerwonych, żółtych i pomarańczowych

Właściwości prozdrowotne oraz lecznicze pomidorów czerwonych, żółtych i pomarańczowych

autor Ogarnij Ogród

Pomidory należą do jednych z najzdrowszych warzyw, oferując liczne właściwości zdrowotne i lecznicze. Bogactwo witamin i soli mineralnych, niewielka wartość energetyczna oraz niski indeks glikemiczny sprawiają, że mają one zbawienny wpływ na nasze zdrowie oraz urodę. W zależności od ich wybarwienia – czerwonego, pomarańczowego po żółty, właściwości pomidorów nieco się różnią. Zawartość poszczególnych składników jest odmienna, dlatego mogą stanowić one nieocenione wsparcie dla naszego organizmu na wielu różnych płaszczyznach. 

Właściwości pomidorów - pomidor czerwony

Właściwości pomidorów – pomidor czerwony, autor: Myriams-Fotos/pixabay.com

Bogactwo składników ukrytych w owocach pomidorów

Kompleksowy skład pomidorów, w tym jeden z najsilniejszych antyoksydantów – likopen, czyni je niezastąpionym produktem w codziennej diecie każdego z nas. Likopen należący do organicznych związków chemicznych, karotenoidów, swoje najlepsze walory zyskuje po zastosowaniu obróbki termicznej, dlatego spożywanie pomidorów w postaci przetworów,F ketchupów, zup czy sosów pozwala nam pozyskać z nich jeszcze więcej tego cennego składnika. Związek ten jako rozpuszczalny w tłuszczach, najlepiej przyswajamy w daniach na ciepło z dodatkiem np. oliwy z oliwek.

Właściwości pomidorów

Właściwości pomidorów, autor: congerdesign/pixabay.com

Dlatego w każdym przydomowych ogródku albo w donicach na balkonie powinno znaleźć się jak najwięcej krzaczków pomidorów by nie tylko jeść je na bieżąco, ale robić z nich przetwory. Uprawa pomidorów nie jest skomplikowana, choć zdarza się, że zostaje zaatakowana przez choroby. Tym niemniej warto pomidory uprawiać, jest bowiem wiele możliwości by chorobom pomidorów zapobiegać, stosując profilaktyczne opryski z czosnku czy drożdży

Likopen to jednak nie jedyny zasługujący na uwagę element kompozycji niezwykłego składu pomidorów. Oferują one bowiem pełen wachlarz witamin – witaminę C, witaminę A, witaminę K, witaminę B6, witaminę E, witaminę B3, witaminę B3, witaminę B1, witaminę B2, biotynę (witaminę H), cholinę, kwas foliowy, kwas pantotenowy, jak również liczne składniki mineralne – wapń, potas, mangan, cynk, żelazo, magnez czy miedź

By pomidory były prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, warto by uprawa była ekologiczna. Czyli żadnych nawozów mineralnych, tylko nawozy naturalne (kompost, obornik, nawóz z pokrzywy, biohumus) ale również żadne chemiczne środki ochrony roślin. Naturalne podejście do uprawy sprawy, że prozdrowotne i lecznicze właściwości pomidorów nie zostaną zatracone.

Ile kalorii ma pomidor?

Pomidory to warzywa oferujące niewielką ilość tłuszczu, białka i węglowodanów, przez co są niskokaloryczne. Surowy, świeży pomidor to średnio 20 kcal w 100 g produktu, dlatego często stanowi on ważny składnik diety odchudzającej. W zależności jednak od odmiany, wartość energetyczna pomidorów może być różna. Dla przykładu:

  • średni zwykły pomidor ma ok. 26 kcal;
  • pomidor koktajlowy to ok. 3 kcal;
  • pomidor pomarańczowy ma ok. 40 kcal;
  • pomidor malinowy – ok. 28 kcal;
  • pomidor śliwkowy zawiera średnio ok. 22 kcal;
  • zielony pomidor to ok. 48 kcal;
  • pomidor czekoladowy zawiera ok. 30 kcal.
Właściwości pomidorów

Właściwości pomidorów, autor: Myriams-Fotos/pixabay.com

Jakie właściwości prozdrowotne i lecznicze oferują pomidory?

Największą grupą pomidorów są ich warianty czerwone, które znajdziemy w wybarwieniu od jasnego, przez malinowy, krwisto czerwony po brunatny (niemal czekoladowy). Ich niezwykłe walory czynią je nieocenionym wsparciem w profilaktyce oraz leczeniu wielu schorzeń i chorób. Wplatanie pomidorów w różnej postaci do codziennej diety to:

  • Mniejsze ryzyko rozwoju chorób układu krążenia – likopen zawarty w pomidorach zapobiega utlenianiu frakcji cholesterolu LDL, niweluje odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko zawału mięśnia sercowego. Zawartość witaminy C wspomaga metabolizm i obniża ciśnienie tętnicze, a potas wspomaga pracę nerek i korzystnie wpływa na pracę serca. 
  • Skuteczny wpływ na opóźnienie procesów starzenia się – bogactwo antyoksydantów zawartych w pomidorach, w tym likopenu, witaminy C, witaminy A, witaminy E, manganu, cynku i miedzi czyni je niczym eliksir młodości dla naszego ciała. Te właściwości pomidorów czynią je przyjaciółmi każdej kobiety, która jak najdłużej chce zachować młodość.
  • Zdrowa skóra – spożywanie pomidorów pomaga zwiększyć sprężystość i gęstość skóry, wygładza ją i niweluje zmarszczki. Dzięki aktywnym składnikom pomidorów, chronione i stymulowane są włókna kolagenowe czego efektem jest szybsza regeneracja naskórka.
  • Skuteczna terapia antynowotworowa – już 18 mg likopenu w codziennej diecie mężczyzn zmniejsza ryzyko raka prostaty o 20%, a przy tym wspomaga profilaktykę raka jelita grubego, odbytnicy, płuc, piersi, jajnika czy wątroby. Zawarte w pomidorach witaminy wspierają komórki także w walce z mutacjami DNA, zmniejszając ryzyko zachorowania na raka przełyku, jamy ustnej, krtani, trzustki, pęcherza moczowego, żołądka, szyjki macicy czy okrężnicy. 
  • Zdrowie dla oczu – kompozycja dobroczynnych składników pomidorów pomaga zadbać o ochronę oczu przed działaniem wolnych rodników, wspomaga w odbieraniu bodźców wzorkowych i widzenie, a przy tym zapobiega zaćmie starczej. 
Właściwości pomidorów

Właściwości pomidorów, autor :PublicDomainPictures/pixabay.com

  • Zwiększona przyswajalność żelaza niehemowego – te ważny pierwiastek dla lepszego przyswojenia wymaga solidnej dawki witaminy C, której w pomidorach nie brakuje. Dzięki nim osoby na diecie wegańskiej i wegetariańskiej mogą czerpać z produktów roślinnych niezbędne dla zdrowia żelazo, którego nie pozyskują z produktów zwierzęcych. Jedząc pomidory można skutecznie przeciwdziałać anemii.
  • Wsparcie dla odchudzania – składniki pomidorów pomagają przy przemianach tyrozyny odpowiedzialnej za prawidłowy metabolizm, przeciwdziałanie otłuszczeniu mięśni, zmniejszanie apetytu i ilości tkanki tłuszczowej. Niska kaloryczność pomidorów pozwala z powodzeniem stosować je w diecie odchudzającej. 
  • Ochrona skóry przed promieniowaniem UV – spożywanie pomidorów pomaga nie tylko wzmacniać skórę, ale i chronić ją przed szkodliwym wpływem promieniowania ultrafioletowego i przyspieszać proces leczenia poparzeń słonecznych. 
  • Gwarancja lepszego samopoczucia – niezwykła kompozycja składników pomidorów czyni je wsparciem dla równowagi psychicznej, wspomaga redukcję stresu oraz poprawia jakość snu. Dobroczynne działanie na układ nerwowy, a także wsparcie syntezy serotoniny – hormonu szczęścia, czyni pomidory lekiem antydepresyjnym i poprawiającym nastrój. 
  • Doskonałe dopełnienie diety cukrzyków – niski indeks glikemiczny pomidorów (u świeżego wynosi 30, w suszonych 35) sprawia, że diabetycy mogą spożywać je bez obaw.

Właściwości pomidorów żółtych

Zróżnicowany składa a co za tym idzie właściwości pomidorów sprawia, że mogą one stanowić wspaniały element zróżnicowanej diety. Żółte pomidory, podobnie jak pomidory czerwone stanowią cenne wsparcie dla naszego organizmu w wielu aspektach. Mogą stanowić ponadto dobrą alternatywę w diecie osób z alergią na czerwone pokarmy. Regularne spożywanie żółtych pomidorów pozwala korzystnie wpłynąć na stan naszych włosów, skóry i paznokci, skutecznie wzmocnić odporność, a także poprawić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i pokarmowego

Właściwości pomidorów - pomidor żółty

Właściwości pomidorów – pomidor żółty, autor: Cmurkar/pixabay.com

Żółte pomidory należą do pokarmów o niezwykłych walorach profilaktycznych w zakresie nowotworów, chorób niedokrwiennych czy miażdżycy. Bogata zawartość błonnika roślinnego (w świeżych owocach) pozwala wspomóc osoby na dietach odchudzających, gdzie oczyszczają jelita z toksyn, zapewniają długotrwałe nasycenie i hamują nadmierny apetyt.  

Pomarańczowe pomidory i ich szczególne właściwości

W porównaniu do pomidorów czerwonych, odmiany pomarańczowe charakteryzuje wyższa zawartość witaminy A, która wspomaga metabolizm żelaza, wspiera zdrowie skóry i prawidłowy stan błon śluzowych. Dodatkowo, składnik ten niezwykle wpływa na zdrowie naszych oczu, będąc podstawą dla zachowania prawidłowego widzenia. Witamina A to także wsparcie dla odporności i dobroczynny wpływ na proces specjalizacji komórek. 

Właściwości pomidorów - pomidor pomarańczowy

Właściwości pomidorów – pomidor pomarańczowy, autor: Timur85/pixabay.com

Wprowadzenie do diety pomarańczowych pomidorów pomaga uzupełnić ją o foliany, bez których nie obejdzie się nasz układ odpornościowy. Dodatkowo wspierają one nasze funkcje psychologiczne, pomagają w redukcji odczucia znużenia i przemęczenia, ale i poprawiają samopoczucie.

Wśród setek odmian pomidorów, każdy znajdzie swój ulubiony, który z przyjemnością włączy do codziennych posiłków.  I jak widać warto codziennie jeść pomidory, czy to świeże czy przetworzone, gdyż właściwości pomidorów nie sposób przecenić.  

Fot, główna: Dominique Pelletier/flickr.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!