Strona Główna OgródWarzywnik Sałata liściowa – uprawa

Sałata liściowa – uprawa

autor Ogarnij Ogród

Sałata liściowa (Latuca sativa crispa) jest odmianą botaniczną sałaty siewnej. Do sałat liściowych zalicza się kilka typów sałat różniących się miedzy sobą strukturą liści oraz ich kolorem, są wśród nich bowiem te o różnych odcieniach zieleni, czerwieni oraz łączące obydwa te kolory. Do sałat liściowych zalicza się sałata dębolistna, sałata strzępolistna oraz sałata listkowa, a każda z tego rodzaju obfituje w wiele odmian. Wszystkie one razem należą do grupy warzyw liściowych.

Jak wygląda sałata liściowa

Sałata liściowa nie tworzy zwartych główek, jej liście są luźno ze sobą połączone i tworzą rozetę, stąd inna nazwa sałaty liściowej – sałata rozetowa.

Sałaty liściowe mają delikatny smak, bardzo podobny do smaku sałaty rzymskiej. Różni je struktura liści, gdyż te u sałaty liściowej są delikatniejsze. Nie oznacza to jednak, że są mało wytrzymałe, znoszą bowiem bez problemu niewielkie przymrozki.
Liście sałaty liściowej są doskonałym dodatkiem do kanapek, można z nich komponować również różne sałatki i surówki przy udziale rzodkiewki, roszponki, rukoli, mizuny, pomidorków koktajlowych i ogórków gruntowych.

Sałata liściowa

Sałata liściowa, źródło: depositphotos.com

Uprawa sałaty liściowej

Sałata liściowa nie jest warzywem zbyt wymagającym jeśli chodzi o zasobność podłoża. Oczywiście wyda najlepsze plony, gdy stworzy się jej optymalne warunki rozwoju. Ziemia najlepiej by była żyzna, próchnicza lub kompostowa, przepuszczalna, o stałej, umiarkowanej wilgotności, o pH w granicach 6 do 7. Miejsce dla sałaty powinno być dobrze nasłonecznione.

Od momentu wysiania sałaty liściowej do pierwszych zbiorów mija około 40 dni. Można wyrywać pojedyncze liście albo wyrywać całą rozetę z korzeniami.

Sałatę liściową można uprawiać w gruncie, pod osłonami, ale również w donicach na balkonie czy tarasie.

sałata liściowa Lollo 'Rossa'

Sałata liściowa Lollo 'Rossa’, źródło: depositphotos.com

Wysiew sałaty liściowej

Sałatę liściową można uprawiać na dwa sposoby, poprzez wysiew nasion bezpośrednio do gruntu oraz przez tworzenie rozsady. Najlepiej jest siać ją wprost do gruntu, wówczas nasiona sieje się niezbyt gęsto na głębokości 1 cm. Jest to prostsze rozwiązanie i mniej czaso- i pracochłonne. A w przypadku sałat wybarwiających się na kolor czerwony nawet wskazane, bo to właśnie w niskich temperaturach wybarwiają się najpiękniej i najbardziej intensywnie.

Terminy siewu sałaty liściowej

Sałata liściowa jest warzywem krótkiego dnia, której nasiona wielu odmian nie wykiełkują w ogóle w wysokiej temperaturze, albo też rośliny wybiją w pęd kwiatostanowy, dlatego wysiewa się je wczesną wiosną, ewentualnie pod koniec lata.

  • wysiew do gruntu – od 15 marca do 15 kwietnia
  • wysiew na rozsadę – od 15 marca do 15 kwietnia – sadzenie do gruntu od 15 kwietnia do 15 maja

Pierwsze siewki pojawią się po 4-7 dniach, jeśli temperatura otoczenia oscyluje w granicach kilkunastu stopni na plusie. Gdy jest zimniej, czasem na wschody trzeba czekać i 2 tygodnie.

Sałata liściowa

Sałata liściowa, źródło: depositphotos.com

Pikowanie sałaty liściowej

Pikować możemy zarówno sałatę liściową uprawianą w gruncie jak i tę wysiana w pojemniku na rozsadę (chyba, że sialiśmy nasiona do miltidoniczek po jednym do każdej). Gdy tę w gruncie wysialiśmy zbyt gęsto, również możemy delikatnie wyrywać pojedyncze egzemplarze i sadzić w nowych miejscach. Jeśli tworzymy rozsadę, to rośliny pikujemy, gdy mają już co najmniej 2 liście właściwe do pojedynczych pojemników, np. po śmietanie czy jogurcie (pamiętać o zrobieniu otworów w dnie).

Sałatę liściową pikuje się na taką samą głębokość, na jakiej rosła wcześniej. Rozsada jest gotowa do sadzenia w miejscu docelowym po jakichś 5 do 7 tygodniach.

Kiedy warto postawić na rozsadę? Wówczas, gdy wiosna jest bardzo zimna albo bardzo mokra, wówczas bezpieczniej jest uprawiać sałatę z rozsady.

 

 

Sałata liściowa

Sałata liściowa, źródło: depositphotos.com

Pielęgnacja sałaty liściowej

W uprawie sałaty liściowej ważne jest, żeby warzywo to nie rosło w otoczeniu chwastów, dlatego należy systematycznie się ich pozbywać. Sałaty liściowej nie trzeba nawozić, bo jej okres wegetacyjny jest stosunkowo krótki, no chyba, że wysiana została w wyjątkowo jałowej glebie, wówczas warto ją co kilka dni podlać wodą z dodatkiem biohumusu.

Kluczowe jest natomiast podlewania uprawy sałat liściowej. Warzywo to bowiem źle znosi zarówno długo trwające przesuszenie jak i przelanie. Ziemia powinna mieć stałą, umiarkowaną wilgotność. Na podlewanie sałaty powinno się zwrócić szczególną uwagę, gdy uprawia się ją w donicach albo skrzyneczkach.

Płodozmian i uprawa współrzędna sałaty liściowej

Płodozmian jest niezwykle wartościowym sposobem na uprawę wszystkich warzyw, nie tylko sałaty. Odpowiednio ułożony sprawi, że warzywa będą mniej narażone na ataki chorób i szkodników. Stosowanie płodozmianu sprawia również, że ziemia nie ulega degradacji.

Sałata liściowa – uprawa

Płodozmian warzyw

Sałata, ze względu na krótki okres wegetacji jest doskonałym warzywem na przedplon albo warzywem na poplon. Ma niewielkie wymagania, można ją zatem sadzić wśród innych warzyw, które te wymagania mają większe, albo pobierają składniki pokarmowe z głębokości, do której korzenie sałaty nie sięgają.

Wybrane odmiany sałaty liściowej

  • sałata liściowa 'Aleppo’ – strzępolistna, jasnozielona
  • sałata liściowa 'Dubacek’ – dębolistna, zielona
  • sałata liściowa 'Verala’ – dębolistna, czerwona
  • sałata liściowa 'Antonet’ – strzępolistna, czerwona
  • sałata liściowa 'Amandine’ – strzępolistna, czerwona
  • sałata liściowa ’Lollo Rossa’ – strzępolistna, czerwona
  • sałata liściowa 'Grand Rapids’ – dębolistna, zielona
  • sałata liściowa 'Black Seeded Simpson’ – listkowa, zielona
  • sałata liściowa 'Langero’ – strzępolistna, jasnozielona

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz