Strona Główna Ogród Sorgo – uprawa i pielęgnacja

Sorgo – uprawa i pielęgnacja

autor Ogarnij Ogród

Sorgo (Sorghum Moench)

Wysokość05 – 4 m
Kwitnienie
Stanowiskosłoneczne
Wilgotność glebysucha
Ozdobność
Pokrójwzniesiony

Sorgo (Sorghum) jest rośliną z rodziny wiechlinowatych, zalicza się do zbórz. W zależności od ujęcia systematycznego wyróżnia się od 21 do 60 gatunków tej rośliny. Uprawiane jest w klimatach ciepłych i gorących i jest tam jedną z najważniejszych roślin zbożowych. Zboże to zajmuje piąte miejsce na świecie pod względem obszaru uprawowego. Jest rośliną bardzo odporną na wysokie temperatury oraz susze. Wartość odżywcza jest porównywalna z kukurydzą.

Ziarna niektórych gatunków nadają się do spożycia i są bogate w białko (nawet 13%) oraz witaminy z grupy B. Liście są wykorzystywane jako pasza dla zwierząt a z ziarna robi kaszę i mąkę. Do tego dostarcza materiału do wyrobu mioteł, źdźbła służą jako opał, materiał budowlany a także do stawiania płotów. Z tego zboża produkowane są również napoje alkoholowe podobne do naszego piwa i wódki.

Sorgo

Sorgo, autor: Chris Light, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org.jpg

Zachodzące zmiany klimatu sprawiają, że roślina ta coraz częściej uprawiane jest w Polsce i prognozuje się, że jako roślina niezwykle odporna na warunki atmosferyczne i glebowe oraz na dużą odporność na szkodniki, może za czas jakiś wyprzeć z naszych upraw kukurydzę.

Jak wygląda sorgo

Sorgo potocznie mówiąc jest trawą. Należy bowiem do rodziny wiechlinowatych. W zależności od odmiany może osiągać 0,5 do nawet 4 m wysokości. Jego źdźbła są proste i wzniesione, a liście długie i wąskie. Pokryte są specyficznym woskiem, który chroni roślinę przed nadmierną utratą wody. Owocami tego zboża są kuliste ziarniaki zgormadzone w potężnie zbudowanych wiechach. Ziarno jest różnego koloru (białe, kremowe, żółte, pomarańczowe, brązowe, czerwone, purpurowe), w zależności od odmiany.

Sorgo

Sorgo, autor: Radosław Botev, CC BY 3.0 pl, commons.wikimedia.org

Dzięki temu, że roślina tworzy niezwykle rozbudowany i silny system korzeniowy jest odporna na suszę. Mało tego, jeśli wody nie ma bardzo długo, potrafi wejść jaki w stan uśpienia, a gdy spadnie deszcz znów wraca do życia.

Uprawa sorgo

Sorgo powinno się wysiewać po połowie maja, gdy ziemia jest już nagrzana. W ciepłym podłożu szybko kiełkuje i wschodzi. Bardzo szybko rozwija system korzeniowy, dzięki czemu może pobierać wodę z głębszych warstw gleby. Preferuje podłoże suche, ale musi być żyzne. Gleba powinna być lekka, ciepła i szybko się nagrzewająca. Roślina ma bardzo dobrze rozwiniętą gospodarkę wodną, dzięki czemu bez problemu może przetrwać nawet długie okresy bez deszczu. Jest, w przeciwieństwie do naszej kukurydzy, bardzo odporne na szkodniki i choroby.

Sorgo

Sorgo, autor: Salil Kumar Mukherjee, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Sorgo wysiewa się podobnie jak buraczki, niezbyt głęboko i najlepiej punktowo. Podłoże powinno być głęboko uprawione. Dobrze jest zasilić je przed uprawą obornikiem. Ponieważ w naszej strefie klimatycznej roślina nie ma szans na wydanie nasion, gdyż dni stają się zbyt krótkie, uprawia się je ze względu na wytwarzanie przez roślinę dużej ilości pasy zielonej, idealnej do karmienia zwierząt gospodarskich. W ogrodach więc się go po prostu nie uprawia. Ale to stan na dziś. Zapewne powstaną w końcu odmiany, które zdążą wydać dojrzałe nasiona. Ale nasiona sorgo na mąkę w Polsce to wciąż jeszcze pieśń przyszłości.

Sorgo dwubarwne

Sorgo dwubarwne vel pastewne (Sorghum bicolor) – uprawiane jest najczęściej. Dorasta do 5 m wysokości. Ziarna odmian białych wykorzystywane są do produkcji kasz i mąki. Przeznacza się je również na paszę oraz do produkcji biopaliw. Ziarniaki są doskonałą paszą dla drobiu.

Fot. główna: Chris Light, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Przeczytaj także

Dodaj komentarz