Strona Główna PielęgnacjaSadzenie i Siew Roślin Wschody warzyw – kiełkowanie nasion warzyw – jak długo trwa

Wschody warzyw – kiełkowanie nasion warzyw – jak długo trwa

autor Ogarnij Ogród

Wschody warzyw czyli kiełkowanie nasion warzyw zależne jest od wielu czynników. Jedne z nich kiełkują już na drugi dzień po wysianiu, dla innych konieczny jest nawet miesiąc. Fakt, że niektóre z nasion wschodzą znacznie dłużej nie oznacza, że są przeterminowane lub wybrakowane, bowiem tak postanowiła stworzyć je natura. W zależności od potrzeb rośliny nasiona mogą potrzebować bardzo zróżnicowanego czasu do wzejścia, a przy tym nie małe znaczenie będzie miała tutaj również temperatura podłoża, światło (lub jego brak) oraz inne warunki, które wpływają na wzrost warzyw. 

Najszybciej wschodzące warzywa – 1 do 7 dni

Do najszybciej wschodzących roślin należy rzeżucha, która w temperaturze pokojowej (ok. 20°C) wschodzi już w jeden dzień. Podobnie radzi sobie mizuna, która potrafi wzejść nawet w 2°C w zaledwie 1-2 dni. Warto jednak pamiętać, że jej pierwsze listki pojawiają się już nieco później. 

Wśród stosunkowo szybko kiełkujących warzyw wymienić można także kukurydzę, która wschodzi już po 3-5 dniach, w optymalnej temperaturze 18°C. 3 do 10 dni potrzebuje z kolei fasola, która dla szybszego wzrostu wymaga minimum 15°C. w przypadku fasoli młode siewki mogą oferować lekko zniekształcone pączki co jest wynikiem szkodnika – śmietki kiełkówki. Co więcej jeżeli w okresie wschodów temperatura wynosi około 10°C wschody rośliny mogą się znacznie wydłużyć, a przy tym fasola słabiej urośnie. 

Do warzyw, które kiełkują w przeciągu 4-6 dni zaliczyć można rzodkiew, rzepę oraz rzodkiewkę. Wszystkie trzy dla wzrostu nie wymagają zbyt wysokiej temperatury, dlatego wschodzą już przy temperaturze od 2°C, jednak nie niższej, gdyż mogą wymarzać. Aby uchronić je przez szkodnikami – pchełkami i wiosennymi przymrozkami, można je przykryć włókniną, tym sposobem wzrosną szybko i bezpiecznie. Warto pamiętać, że w przypadku rzodkiewki, w razie braku przymrozków można cieszyć się pierwszymi warzywami już po niespełna 4 tygodniach o wysiania!

Wśród roślin, które nie wymagają długiego wschodzenia wymienić możemy również sałaty: masłową, kruchą, liściową, łodygową i rzymską, ale i szpinak, które do wzejścia wymagają na ogół od 4 do 7 dni. W przypadku sałat wymagają one do kiełkowania minimum 12-15°C, z kolei szpinak radzi sobie świetnie przy 2-3°C, nie przeszkadzają mu w kiełkowaniu także przymrozki do -6°C.

Warzywa wschodzące od 5 do 10 dni

W grupie warzyw wchodzących 5-10 dni wymienić możemy cały szereg smakowitych propozycji. W tak szybkim czasie kiełkują pomidory, które dla optymalnego wzrostu wymagają minimum 20°C, gdyż niższe temperatury  już w okolicach 10°C mogą utrudnić im pobieranie z ziemi fosforu, czego efektem będzie fioletowo-zielone wybarwienie. Kolejnym przykładem warzyw z tej grupy będzie brukiew, która kiełkuje w temperaturze 5-6°C, jednak po wysianiu warto okryć grządkę włókniną, a jej końce podsypać ziemią – to uchroni rośliny przed uciążliwym szkodnikiem – pchełką. W 5-10 dni wschodzi także brukselka – najlepiej w temperaturze 10-14 °C, groch – najlepiej w temperaturze od 12°C, gdyż niższe spowolnią jego rozwój, ale i jarmuż – temperatura idealna dla niego zaczyna się od 12°C, a zahartowane rośliny odporne są na mróz.

Nieco wyższych temperatur wymagają bakłażany, które lubią ciepło podczas wschodzenia – najlepiej powyżej 22°C, ale nie niżej niż 18-20°C. Temperatury od 14°C preferują z kolei kalarepy i kalafiory. Pomiędzy warzywami kiełkującymi od 5-10 dni znajdziemy również kapusty: pekińską, białą i czerwoną (optymalna temperatura wzrostu od 12 °C), melony, dynie i kabaczki wymagające około 24°C, oberżynę (bakłażan) potrzebującą średnio 22°C, ale nie niższej niż 18-20°C, jak również ogórki, które najlepiej wzrastają przy 22-24 °C (w temperaturze około 13°C kiełkują, ale dłużej i słabiej).  

Wśród warzyw wychodzących powyżej 5 dni, wymienić możemy także szczaw, który potrzebuje czasami do 14 dni na wykiełkowanie. Idealnie wzrasta w temperaturze od 10°C, najlepiej w wilgotnym podłożu. Uprawę komatsuny możemy przeprowadzić w temperaturze od 2°C, bowiem jest ona odporna na przymrozki i kiełkuje średnio 6-7 dni. Z kolei papryka do wschodu potrzebuje od 6-10 dni, koniecznie w ciepłym środowisku, najlepiej od 22-24°C, ale nie mniej niż 20°C. Pomimo faktu, że papryki są wybitnie ciepłolubne, ich nasiona mogą z powodzenie przetrwać w kompoście i wschodzić jako samosiewki, które rzadko zawiązują owoce z racji na zbyt krótkie okresy ciepłego lata występujące w naszej strefy geograficznej. 

Warzywa takie jak arbuz, bób, cukinia czy selery naciowe i korzeniowe do wykiełkowania potrzebują od 7-10 dni. Arbuzy cenią ciepło, dlatego najlepiej rosną w temperaturze pokojowej – najlepiej w minimum 22°C. Najlepiej wysiewać je w cieplarni, każde nasiono sadząc w osobnej doniczce, gdyż źle znoszą one przesadzanie. Bób jest warzywem, które kiełkuje z powodzeniem już przy 3-4°C, a siewki są w stanie przetrwać nawet do -4 °C. z kolei cukinie i selery korzeniowe oraz naciowe preferują cieplejsze środowisko 20-22°C, nie służy im temperatura poniżej 14°C, jednak duże i zahartowane selery z powiedzeniem przetrwają przymrozki. 

Rośliny potrzebujące ponad 7 do nawet 14/21 dni do wykiełkowania to przede wszystkim roszponka, która do wzrostu wymaga około 10°C, jednak po zazielenieniu jest całkowicie mrozoodporna i łatwo rozsiewa się sama (można siać ją na jesień, a w miesiącu lutym i marcu będzie gotowa do spożycia). 7-14 dni na kiełkowanie potrzebuje okra, która kocha ciepłe i słoneczne stanowiska – nasiona wschodzą w temperaturze od 20°C, z kolei karczoch może wykiełkować po 7 dniach, ale wówczas będzie potrzebować także więcej czasu – do 21 dni. Optymalną temperatura jego wzrostu jest ta od 20°C. 

Warzywa wymagające do wschodu ponad 10 dni

Pomiędzy warzywami potrzebującymi ponad 10 dni do wykiełkowania wymienić możemy skorzonerę, który wymaga około 10-14 dni i wschodzi już przy 2°C – można wysiewać ją już wczesną wiosną, jak i w sierpniu, gdyż dobrze zimuje w gruncie. 10-20 dniowy okres do wykiełkowania potrzebował będzie burak ćwikłowy i liściowy, spokojnie wzrastając w glebie od 8°C. Cebula z kolei w tym czasie wzrośnie w temperaturze nawet -12°C (wschodzi też w niższej, ale słabiej wzrasta). Pory i cykorie również potrzebują 10-20 dni do wykiełkowania, ale preferują cieplejszą temperaturę najlepiej od 15-16°C – przy niższej będą słabiej rosły. Podobnego czasu do wykiełkowania potrzebuje marchew, jednak rośnie już przy 3°C, dlatego można wysiać wczesną marchew końcem listopada, a nawet z początkiem grudnia, aby wykiełkowała wiosną.

W grupie powyżej 10 dni wschodu znajdziemy także szparagi, które czasami wymagają nawet 28 dni do wykiełkowania. Szybsze wschodzenie gwarantuje temperatura od 20°C, jak również wcześniejsze wymoczenie nasion przez 2-3 dni w wodzie o temperaturze pokojowej przy ciepłym grzejniku. 

Najdłużej trwające wschody warzyw

Do najdłużej kiełkujących warzyw możemy zaliczyć szczypiorek – 14-20 dni w temperaturze około 12°C, ale po wyrośnięciu jest odporny na mróz, koper ogrodowy wymagający od 10°C, ale i pietruszkę, która do wyrośnięcia może wymagać nawet do 28 dni, ale kiełkuje nawet w 2°C i preferuje zimno, stąd doskonale nadaje się do wysiewu na przedwiośniu – pierwsze zielone listki pojawiają się po około miesiącu. Najdłużej na efekty kiełkowania musimy zaczekać u szpinaku nowozelandzkiego, który potrzebuje nawet 20-30 dni i ciepła – siewki potrzebują bowiem od 20°C. 

Fot. główna: zbfj/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!