Strona Główna PielęgnacjaOchrona Roślin Pękanie pomidorów na krzaku

Pękanie pomidorów na krzaku

autor Ogarnij Ogród

Widok popękanych pomidorów na krzakach nie jest rzadkim zjawiskiem. Cieszymy się pięknie dojrzewającymi owocami i nagle spostrzegamy uszkodzenia skórki. Wystarczy noc z obfitym deszczem by rankiem odkryć, że nasze pomidorki nie są już doskonałe. To zjawisko wpływa nie tylko na atrakcyjność pomidorów, ale również otwiera drogę do ich wnętrza patogenom grzybowym oraz szkodnikom. Dlaczego skórka pęka i co zrobić, by tego uniknąć? Wyjaśnimy poniżej.

Dlaczego pomidory pękają na krzaku?

Przyczyną pękania skórki na pomidorach nie jest żadna choroba, ale nadmiar wody. W przypadku pomidorów rosnących w gruncie – to zbyt mokra ziemia a tych uprawianych pod osłonami, czy to w szklarniach czy tunelach foliowych to również zbyt duża wilgotność powietrza. Jeśli pomidory są zbyt rzadko i skromnie podlewane i nagle otrzymają dużą dawkę wody, czy to w postaci podlania czy deszczu, to nagle zaczynają pęcznieć i skórka nie jest w stanie nadążyć z rozciąganiem się i pęka. To jeden powód.

Drugi, to zbyt daleko idące ogławianie krzaczków w liści. Jeśli wytniemy ich zbyt wiele, to cały impet dostarczanej wody idzie w owoce, które pęcznieją i pękają. Usuwanie liści jest konieczne, ale należy zachować odpowiednie proporcje i nie ogołacać z nich roślin prawie całkowicie.

A trzecim powodem może być podanie zbyt dużej dawki azotu w nieodpowiednim momencie. Azot bowiem przyspiesza rozwój roślin i skórka może nie nadążać za rozrastającym się wnętrzem owocu.

Pękanie pomidorów na krzaku

Pękanie pomidorów na krzaku, autor: mahirov9, Depositphotos

Czy popękane pomidory można jeść? Oczywiście, byle jak najszybciej, zanim dostaną się do nich grzyby albo dobiorą szkodniki i zjedzą je za nas. Wystarczy miejsce wkoło pęknięcia odkroić. Najbardziej na pękanie narażone są odmiany mięsiste, które mają cienką skórkę (typu beefsteak) a najmniej te, które przeznacza się głównie na przetwory, np. odmiana ‘Lima’.

Co zrobić by pomidory nie pękały?

  • Przede wszystkim wybierać do uprawy odmiany odporne na pękanie skórki. Przykładem mogą być odmiany: ‘Rumba Ożarowska’, ‘Koneser’, ‘Baron’, ‘Jawor’ czy ‘Koralik’.
  • Uprawiać pomidory pod osłonami, nie będą wówczas narażone na nagły obfity opad po okresie suszy. Pamiętać również należy o systematycznym wietrzeniu aby w powietrzu nie gromadziła się w nadmiarze wilgoć.
  • Kluczowe jest systematyczne i optymalne podlewanie krzaczków. Rośliny przyzwyczajone do stałego poziomu wilgotności nie reagują szokiem na nagłe pojawienie się większej ilości wody. Jeśli wyjeżdżamy, poprośmy kogoś o podlanie. Można również zamontować automatyczny system nawadniający. Jeśli zdarzyło się, że ziemia przeschła, trzeba zacząć podlewać rośliny systematycznie zwiększając ilość wody.
  • By wody zbyt szybko nie odparowywała, dobrze jest ściółkować uprawę pomidorów, wówczas na dłużej będą miały zapewnioną wilgoć w trakcie upałów.
  • Należy pamiętać o zrównoważonym nawożeniu. Tak popularna do nawożenia pomidorów gnojówka z pokrzyw nie powinna być już stosowana w momencie, gdy pomidory zaczynają już dojrzewać. Zawiera bowiem dużą dawkę azotu a ten przyspiesza wzrost roślin. Lepiej na tym etapie używać nawozy zawierające fosfor i potas.
  • Pozbywając się nadmiaru liści należy pamiętać, że optymalne jest pozostawianie nad najwyżej położonym kwiatostanem co najmniej 3 liści, a ogławiania należy zaprzestać w ogóle na około 2 miesiące przed końcem uprawy.

Fot. główna: mahirov9, Depositphotos

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Będziemy wysyłać Ci najważniejsze wiadomości Ogrodnicze w danym czasie. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!