Cebula (Allium cepa) czy jak prawidłowo się nazywa czosnek cebula to warzywo cebulowe, które gości w zasadzie w każdym warzywniku. Ale uprawa cebuli, wbrew pozorom, nie jest taka prosta. I bardzo często pada pytanie: kiedy łamać szczypior? Odpowiedź na to pytanie zapewne niektórych zadziwi.
Uprawa cebuli w kilku słowach
Cebula zwyczajna może być uprawiana na kilka sposobów i bardzo różnych terminach. Najbardziej popularny i najłatwiejszy chyba sposób to sadzenie malutkich cebulek, tzw. cebuli dymki. Można ją sadzić wiosną (koniec marca/początek kwietnia) na takiej głębokości by ogonek wystawał nad ziemią lub traktować jako cebulę ozimą i sadzić we wrześniu i październiku, ale już na głębokości 3-4 centymetrów, by nie przemarzła. Dodatkowo można uprawę ozimą dymki osłonić sianem lub słomą. Ściółkowanie podłoża dodatkowo zabezpieczy cebulki.
Cebulę można również uprawiać z wysiewu nasion. Jeśli początek kwietnia jest ciepły, można już z początkiem kwietnia (do końca kwietnia) siać nasionka na głębokości ok. 2,5 centymetra. Gdy szczypiorek wzejdzie należy go systematycznie przerywać, wykorzystując świeży choćby do kanapek czy sałatek. Jest aromatyczny i bardzo smaczny. Młode cebulki ze szczypiorkiem wyrywa się do momentu, gdy odległości pomiędzy pozostałymi będzie wynosiła ok. 6 cm, by mogły osiągnąć imponujące rozmiary.
Tak jak z dymki, również z wysiewu nasion można uprawiać cebulę ozimą (wysiew nasion 10-30 sierpnia). Cebulę można bowiem potraktować jako poplon i wysiać na grządkach, z których zebrano już plony. I tu pamiętać należy o płodozmianie i wysianie nasion w miejscu, w którym wcześniej rosła już cebula, szczypiorek, por, pietruszka, ziemniaki czy seler. Cebula będzie dobrze rosnąć jako poplon po burakach, sałacie, pomidorach, warzywach kapustowatych i strączkowych (wyłączając bób).
I ostatni sposób uprawy to uprawa cebuli z rozsady. I to najtrudniejsza metoda, zwłaszcza dla początkującego ogrodnika. Dlatego gotową rozsadę najlepiej jest po prostu kupić, sadzonki nie są zbyt kosztowne a można zaoszczędzić i czas i wkład pracy, których sporo trzeba włożyć w tworzenie rozsady.
Pielęgnacja cebuli
By osiągnąć zadowalające plony ważna jest prawidłowa pielęgnacja cebuli. Gleba powinna być systematycznie zasilana naturalnymi nawozami. Świetnie sprawdza się podlewanie cebuli wodą z dodatkiem biohumusu. Cebula bowiem zarówno w początkowej fazie wzrostu jak i później (ze względu na płytko system korzeniowy) potrzebuje stałej, umiarkowanej wilgotności, więc za jednym zamachem można zadbać o optymalną wilgotność podłoża jak i dostarczenie uprawie składników pokarmowych.
Ważne, zwłaszcza na początkowym etapie rozwoju cebuli jest jest systematyczne jej odchwaszczanie. Chwasty zabierają cebuli wodę, składniki pokarmowe, porażają często chorobami, przyciągają szkodniki a także zasłaniają światło.
Gdy odpowiednio zaopiekowana cebula pięknie wyrośnie, wielkimi krokami zbliżać będziemy się do zbiorów. I tu zasadnicze pytanie: kiedy łamać szczypior?
Kiedy łamać szczypior
Otóż szczypioru się nie łamie! Szczypior łamie się samoistnie. W momencie, gdy większość liści zaczyna polegiwać na ziemi, a przy tym jeszcze kilka jest wciąż zielonych, to sygnał, że cebula jest gotowa do zbioru.
Cebulę zbiera się dzień słoneczny, najlepiej jest ją powyrywać rano i zostawić na miejscu w słońcu, by spokojnie sobie obeschła. A pod wieczór, zanim przyjdzie wieczorna rosa musi zostać zebrana, można ze szczypioru upleść warkocze i powiesić je w przewiewnym miejscu. Można ją również rozłożyć luźno by szczypior całkowicie się zasuszył. Wówczas to się go usuwa. Taka cebula jest gotowa do przechowywania w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu.
Fot. główna: depositphotos.com