Wysiew warzyw w pierwszym tygodniu lipca
Burak ćwikłowy – najlepiej jest do lipcowego wysiewu wybrać późniejsze odmiany: Okrągły ciemnoczerwony lub Czerwona kula, Chrobry, Norton, Patryk, Rywal czy Regulski. I początek lipca to termin na wysiew optymalny i lepiej już późniejszego wysiewu nie ryzykować.
Fasola – wysiew na nasiona jest już zbyt późny, ale fasola szparagowa do gotowania będzie idealna. Można ją wkładać w słoiki i pasteryzować albo mrozić.
Sałata łodygowa – można ją zbierać po 10-14 tygodniach, są to sałaty najmniej wymagające spośród wszystkich sałat. Do wysiewu można wybrać Głąbik krakowski lub Sałatę szparagową.
Marchew – jeśli z początkiem lipca wysiejemy wczesne odmiany marchwi (Pierwszy zbiór i Amsterdamska), to korzenie spokojnie zdążą wyrosnąć a my będziemy się cieszyli świeżą dawką beta-karotenu w październiku.
Ogórki gruntowe – wysiane w pierwszym tygodniu lipca do bardzo dobrej jakościowo gleby, która do tego będzie stale lekko wilgotna zapewnią nam naprawdę przyzwoite zbiory. Wybrać należy odmiany przeznaczone do kiszenia.
Wysiew warzyw w połowie lipca
Buraki liściowe można wysiać w połowie lipca i cieszyć się pyszną botwinką nawet jesienią.
Sałaty masłowe i kruche – odmian Grenada Ożarowska, Arka, Justyna, Królowa Lata Ewelina, Nochowka doskonale radzą sobie z wysokimi temperaturami i długim dniem. Gdy siewki nieco podrosną należy je poprzerywać by zrobić miejsce na zawiązujące się główki.
Jakie warzywa siać w lipcu? Wysiew warzyw przez cały lipiec
Endywia – bardzo przypomina sałatę. Można ją siać cały lipiec a nawet później. Wytrzymuje nawet jesienne przymrozki, a są odmiany, które zimują w gruncie. Sieje się ją w rozsadniku lub doniczce, wschodzi po 4-7 dniach i można ją przepikować do gruntu.
Koper ogrodowy – lipcowe upały mu nie służą, dlatego trzeba go systematycznie podlewać i zraszać od razu po wysianiu. Tak samo Koper włoski. Z tym, że jego można wysiewać również do pojemników i po 70-90 dniach jest gotowy do zbioru.
Roszponka – jest mrozoodporna, więc można ją zbierać nawet zimą, jeśli nie ma śniegu. Jest rośliną niewymagającą i daje wysokie plony.
Cebula siedmiolatka – można ją siać i przez cały lipiec a nawet w sierpniu.
Szczypior – tak jak siedmiolatkę, można go z powodzeniem zasiać jeszcze w sierpniu.
Rzeżucha – siana w pojemnikach na parapecie rośnie nieco krócej niż ta w gruncie. Ale za to ta druga jest o wiele bardziej aromatyczna. Wymaga obfitego podlewania.
Czarna rzodkiew – ta wysiewana w lipcu musi być odmianą późną (np. Murzynka)
Wysiew warzyw w ostatni tydzień lipca
Szpinak – wysiew szpinaku w lipcu niestety może nie przynieść plonów. A to ze względu na to, że szpinak woli chód, najlepiej rośnie w temperaturze oscylującej w granicach 15oC. Jeśli jednak posiejemy go w miejscu cienistym i będziemy obficie podlewać, to jest duża szansa na pokaźne zbiory. Sprawdzić powinna się odmiana Matador.
Kapusta pekińska – Dobrze jest siać ją bezpośrednio w gruncie, gdyż jest wrażliwa na przesadzanie. Zbiory będą późną jesienią.
Rzepa – do lipcowych wysiewów wybrać należy tylko odmiany późne (np. Złota kula).
fot. główne pikist.com