Strona Główna PielęgnacjaNawożenie Roślin Naturalne nawożenie warzyw w trakcie wegetacji

Naturalne nawożenie warzyw w trakcie wegetacji

autor Ogarnij Ogród

Warzywa należą do roślin, które potrzebują solidnego nawożenia. Aby uzyskać prawidłowy wzrost oraz zadowalające plony warto wykorzystać w tym celu naturalne rozwiązania, które pozwolą cieszyć się zdrowymi przysmakami. Naturalne nawożenie warzyw w trakcie ich wegetacji wpływa pozytywnie na jakość i ilość plonów. Jak naturalnie nawozić warzywa w okresie wegetacji?

Co oznacza termin – wegetacja roślin

Wegetacja to intensywny rozwój rośliny, który następuje w przeciągu roku. 

Co oznacza termin – okres wegetacji roślin

Okres wegetacji to z kolei okres wzrostu i rozwoju rośliny, który obejmuje jej intensywne procesy życiowe od momentu wysiewu, aż do zbioru plonów uprawianej odmiany. W zależności od gatunku i odmiany, jak również innych czynników typu warunki klimatyczne czy zastosowane nawożenie, długość okresu wegetacji może być inna. Brak wody, niedobory azotu i wysokie temperatury mogą skracać okres wegetacji, z kolei przenawożenie azotem, chłód oraz zbyt duże nawodnienie może go wydłużać. W warunkach klimatycznych Polski, okres wegetacji przerywa okres spoczynku zimowego, aby po nim rośliny mogły przejść kolejny cykl. 

Naturalne nawożenie warzyw – obornik bydlęcy

Naturalne nawożenie warzyw – obornik bydlęcy, autor: sarangib/pixabay.com

Jakie nawozy naturalne stosować w trakcie wegetacji warzyw

Nawozy naturalne to wspaniały sprzymierzeniec uprawy warzyw w okresie ich wegetacji. Poza dostarczeniem składników odżywczych, pozwalają one wspomóc strukturę podłoża, zwiększyć jego pojemność wodną, ale i wspomóc tworzenie próchnicy. Świeżego obornika nie stosujemy w trakcie wegetacji. Natomiast doskonale sprawdzi się suszony i dobrze rozdrobniony albo oborniki granulowane. Wśród naturalnych, stosowanych nie tylko w trakcie wegetacji nawozów, wymienić można:

  • Ptasie odchody – silny nawóz, wymagający sporego rozcieńczenia, gdyż jego nadmierne stężenie może uszkadzać korzenie. Jego wykorzystanie znaleźć można w uzdatnianiu innego nawozu – kompostu.
  • Kompost – prawidłowo przefermentowany kompost to nieoceniony nawóz do warzywniaka. Jest delikatny, a przy tym korzystnie wpływa na jakość gleby. Po lekkim przerobieniu można wykorzystać go jako ściółkę, która zapobiegnie nadmiernemu zachwaszczeniu uprawy.
  • Nawozy zielone stosowane są w formie przedplonu i poplonu. Są ważnym elementem zmianowania, który wspomaga odpoczynek podłoża przed kolejną uprawą. Wśród nawozów zielonych wymienić możemy np. rośliny motylkowe jak koniczyny lub zboża typu żyto. 
  • Obornik (składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki) jest najczęściej wykorzystywanym naturalnym nawozem w uprawie warzyw. Aby był bezpieczny i skuteczny w uzdatnianiu podłoża, wymaga przefermentowania. Na gleby lekkie można stosować go co 2-3 lata na wiosnę, z kolei na ciężkich wystarczy wykonać nawożenie raz na 3-5 lat – najlepiej jesienią. 
  • Obornik koński to szczególny typ obornika, gdyż oferuje walory ogrzewające podłoże. Bogactwo składników odżywczych oraz wspomniane aspekty jest świetnym wyborem do uprawy na podłożach ciężkich oraz w inspektach. 
  • Obornik bydlęcy jest alternatywą dla gleb lżejszych. Jego formuła poprawia strukturę podłoża, wpływa na właściwości utrzymujące wodę i składniki odżywcze gleby, a przy tym jest bogata w potas. 
Naturalne nawożenie warzyw – obornik koński

Naturalne nawożenie warzyw – obornik koński, autor: manfredrichter/pixabay.com

Czym nawozić siewki i rozsadę naturalnie

Najczęściej stosowaną bazą dla rozsady i pod siewki jest substrat torfowy, który uzupełniony jest perlitem lub drobnym piaskiem. Wzbogacenie podłoża młodych roślin w składniki odżywcze najlepiej przeprowadzić z wykorzystaniem gotowych nawozów wieloskładnikowych, ale i naturalnych rozwiązań:

  • włókno kokosowe poprawi strukturę i przyswajalność wody,
  • sproszkowany węgiel drzewny lub popiół drzewny zahamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów, 
  • sproszkowane skorupki jaj uzdatnią glebę w mikro- i makroelementy,
  • mleko rozcieńczone z wodą w proporcji 1:10 wzbogaci podłoże w wapń.

Podstawą nawożenia podłoża dla siewek i rozsady – jak również warzyw w wyższych stadiach rozwoju jest umiar – podłoże o odpowiednich parametrach nierzadko nie wymaga dodatkowych zabiegów.  

Naturalne nawożenie warzyw – kompost

Naturalne nawożenie warzyw – kompost, autor: Ben_Kerckx/pixabay.com

Nieszablonowe metody nawożenia warzyw

Ciekawym sposobem na naturalne nawożenie warzyw jest wykorzystanie:

Fot. główna: depositphotos.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Informator Ogrodniczy

Zapisz się do naszego Informatora Ogrodniczego. Dołącz do tysięcy ogrodników i ogrodniczek!

Skip to content