Warzywa należą do roślin, które potrzebują solidnego nawożenia. Aby uzyskać prawidłowy wzrost oraz zadowalające plony warto wykorzystać w tym celu naturalne rozwiązania, które pozwolą cieszyć się zdrowymi przysmakami. Naturalne nawożenie warzyw w trakcie ich wegetacji wpływa pozytywnie na jakość i ilość plonów. Jak naturalnie nawozić warzywa w okresie wegetacji?
Co oznacza termin – wegetacja roślin
Wegetacja to intensywny rozwój rośliny, który następuje w przeciągu roku.
Co oznacza termin – okres wegetacji roślin
Okres wegetacji to z kolei okres wzrostu i rozwoju rośliny, który obejmuje jej intensywne procesy życiowe od momentu wysiewu, aż do zbioru plonów uprawianej odmiany. W zależności od gatunku i odmiany, jak również innych czynników typu warunki klimatyczne czy zastosowane nawożenie, długość okresu wegetacji może być inna. Brak wody, niedobory azotu i wysokie temperatury mogą skracać okres wegetacji, z kolei przenawożenie azotem, chłód oraz zbyt duże nawodnienie może go wydłużać. W warunkach klimatycznych Polski, okres wegetacji przerywa okres spoczynku zimowego, aby po nim rośliny mogły przejść kolejny cykl.

Jakie nawozy naturalne stosować w trakcie wegetacji warzyw
Nawozy naturalne to wspaniały sprzymierzeniec uprawy warzyw w okresie ich wegetacji. Poza dostarczeniem składników odżywczych, pozwalają one wspomóc strukturę podłoża, zwiększyć jego pojemność wodną, ale i wspomóc tworzenie próchnicy. Świeżego obornika nie stosujemy w trakcie wegetacji. Natomiast doskonale sprawdzi się suszony i dobrze rozdrobniony albo oborniki granulowane. Wśród naturalnych, stosowanych nie tylko w trakcie wegetacji nawozów, wymienić można:
- Ptasie odchody – silny nawóz, wymagający sporego rozcieńczenia, gdyż jego nadmierne stężenie może uszkadzać korzenie. Jego wykorzystanie znaleźć można w uzdatnianiu innego nawozu – kompostu.
- Kompost – prawidłowo przefermentowany kompost to nieoceniony nawóz do warzywniaka. Jest delikatny, a przy tym korzystnie wpływa na jakość gleby. Po lekkim przerobieniu można wykorzystać go jako ściółkę, która zapobiegnie nadmiernemu zachwaszczeniu uprawy.
- Nawozy zielone stosowane są w formie przedplonu i poplonu. Są ważnym elementem zmianowania, który wspomaga odpoczynek podłoża przed kolejną uprawą. Wśród nawozów zielonych wymienić możemy np. rośliny motylkowe jak koniczyny lub zboża typu żyto.
- Obornik (składający się z przefermentowanego kału, moczu zwierząt i ściółki) jest najczęściej wykorzystywanym naturalnym nawozem w uprawie warzyw. Aby był bezpieczny i skuteczny w uzdatnianiu podłoża, wymaga przefermentowania. Na gleby lekkie można stosować go co 2-3 lata na wiosnę, z kolei na ciężkich wystarczy wykonać nawożenie raz na 3-5 lat – najlepiej jesienią.
- Obornik koński to szczególny typ obornika, gdyż oferuje walory ogrzewające podłoże. Bogactwo składników odżywczych oraz wspomniane aspekty jest świetnym wyborem do uprawy na podłożach ciężkich oraz w inspektach.
- Obornik bydlęcy jest alternatywą dla gleb lżejszych. Jego formuła poprawia strukturę podłoża, wpływa na właściwości utrzymujące wodę i składniki odżywcze gleby, a przy tym jest bogata w potas.

Czym nawozić siewki i rozsadę naturalnie
Najczęściej stosowaną bazą dla rozsady i pod siewki jest substrat torfowy, który uzupełniony jest perlitem lub drobnym piaskiem. Wzbogacenie podłoża młodych roślin w składniki odżywcze najlepiej przeprowadzić z wykorzystaniem gotowych nawozów wieloskładnikowych, ale i naturalnych rozwiązań:
- włókno kokosowe poprawi strukturę i przyswajalność wody,
- sproszkowany węgiel drzewny lub popiół drzewny zahamuje wzrost szkodliwych drobnoustrojów,
- sproszkowane skorupki jaj uzdatnią glebę w mikro- i makroelementy,
- mleko rozcieńczone z wodą w proporcji 1:10 wzbogaci podłoże w wapń.
Podstawą nawożenia podłoża dla siewek i rozsady – jak również warzyw w wyższych stadiach rozwoju jest umiar – podłoże o odpowiednich parametrach nierzadko nie wymaga dodatkowych zabiegów.

Nieszablonowe metody nawożenia warzyw
Ciekawym sposobem na naturalne nawożenie warzyw jest wykorzystanie:
- mączki bazaltowej, rozsypując ją między grządkami – pomaga chronić uprawę przed ślimakami;
- gnojówek i wywarów roślinnych – doskonale zasilają one uprawę warzyw w składniki odżywcze (pokrzywa dostarcza azotu, skrzyp krzemionki) i chronią je przed szkodnikami i patogenami chorobowymi;
- nawozów humusowych;
- nawozów ze skórek banana.
Fot. główna: depositphotos.com