Strona Główna OgródRośliny ozdobne Kwiaty na talerzu czyli kwiaty jadalne

Kwiaty na talerzu czyli kwiaty jadalne

autor Ogarnij Ogród

Okazuje się, że kwiaty można nie tylko podziwiać, ale można je również jeść. Co więcej, wiele z nich nie tylko wspaniale smakuje, ale ma również właściwości prozdrowotne, a przy tym pięknie ozdobi każdą potrawę. U nas kwiaty jadalne nie są tak popularne jak choćby w Chinach, Japonii, Tajlandii, Grecji czy we Włoszech, ale coraz częściej pojawiają się na talerzu.

Wydawać by się również mogło, że płatki kwiatów, skoro takie delikatne i barwne, to są i słodkie. I owszem, te słodkie wśród nich są, ale bywają i ostre w smaku i kwaskowe. Poznajcie więc kwiaty, które nie tylko wyglądają i pachną, ale można je również spożywać ubogacając tym samym smak potraw, ale również dostarczając organizmowi cennych składników.

Kwiaty na talerzu czyli kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne, autor: Lebemaja/pixabay.com

Zasady bezpiecznego jedzenia kwiatów

Nie wszystkie kwiaty są jadalne. Niektóre są niejadalne, bo zwyczajnie niesmaczne, inne dlatego, że mogą zaszkodzić, ale są i kwiaty trujące. Zanim więc weźmiesz do ust płatki kwiatów, upewnij się, że możesz je jeść. Jeśli jesz kwiaty, to albo z własnego ogrodu, albo sprawdzone. Nie jedz kwiatów kupowanych w szkółkach lub kwiaciarniach – mogą zawierać szkodliwe pestycydy i herbicydy, mogły być uprawiane przy ruchliwej drodze. Generalna zasada jest taka, że spożywa się same płatki, bez pręcików, słupka i okwiatu. Kwiaty, tak jak i inne rośliny mogą być przyczyną alergii, jeśli więc jesteś alergikiem, zacznij od niewielkich ilości.

Jeśli w przypadku konkretnej rośliny można jeść i kwiaty i liście, jak w przypadku ziół, to kwiaty są przeważnie bardziej od liści pikantne. Kwiaty rozłożone w hermetycznie zamykanym pojemniku na wilgotnym podłożu mogą przetrwać nawet 10 dni.

Kwiaty jadalne – czyste piękno na talerzu

Poniżej tabele, w której znajdziecie całe mnóstwo roślin, których kwiaty są jadalne. Ale to nie znaczy, że tylko kwiaty można bezpiecznie spożywać, ale również często inne części tych roślin.  Niemniej jednak w tabeli skupiamy się tylko na jadalnych kwiatostanach.

Oglądając poniższą tabelkę na telefonie możesz przewijać ją w prawo oraz w lewo. Najwygodniej będzie jednak obrócić telefon na bok – dzięki temu cała tabelka będzie widoczna od razu, bez konieczności przewijania na boki.

Kwiaty jadalne
Kwiat jadalnyWykorzystanieSmakWłaściwości
Uwagi
Aksamitka rozpierzchła (Tagetes patula) oraz Aksamitka wąskolistna (Tagetes tenuifolia) Aksamitka rozpierzchła Dodać je można do zup, sałatek i wykorzystać dekoracji potraw, płatki wykorzystywane są jako substytut szafranu (np. w Gruzji); można je wykorzystać do barwienia potraw.Płatki mają przyjemny cytrynowy smak, podobny do skórki grejpfruta.Mają silne właściwości antyoksydacyjne i rozkurczowe; antybakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwbólowe, moczopędne, żółciopędne, chroniące komórki wątroby, ze względu na dużą zawartość luteiny wzmacniają oczy i widzenie, stosowane zewnętrznie łagodzą problemy skórne.Aksamitka rozpierzchła – jada się tylko ich płatki, Aksamitka wąskolistne – można zjadać kwiatki wraz z koszyczkami.
Bazylia pospolita (Ocimum basilicum) Bazylia pospolita Dodać je można do potraw włoskich, do dań mięsnych, do dekoracji potraw i jako dodatek do herbat.Sak jest podobny do smaku liści, tyle że delikatniejszy.Mają dokładnie te same właściwości co cała roślina czyli doskonale wpływają na układ pokarmowy, jest cennym źródłem mikroelementów i witamin.Zjadać można cały kwiatostan.
Bergamotka vel Pysznogłówka (Monarda) Bergamotka vel Pysznogłówka Dodaje się je do sałatek, galaretek, ciast i makaronów oraz do herbaty.Mają intensywnie słodko-ostry smak, przypominają aromat herbaty Earl Grey.Napary z liści i kwiatów bergamotki stosuje się w leczeniu gardła, przeziębień i infekcji jamy ustnej.Do spożycia nadają się tylko czerwone części kwiatów.
Bez czarny (Sambucus) Bez czarny Przygotowuje się z nich wina, nalewki, ocet i oleje, a baldachy smaży się w cieście.Mają delikatny lekko muszkatołowy smak i miły aromat.Kwiaty czarnego bzu działają wykrztuśnie i napotnie, mają działanie antywirusowe, wzmacniają odporność, działają moczopędnie, wzmacniają naczynia włosowate, uśmierzają ból, działają oczyszczająco, przyspieszają przemianę materii, wychwytują wolne rodniki, łagodzą stany zapalne skóry. POza tym kwiaty czarnego bzu to bogactwo witamin i minerałów.UWAGA! Gałązki są trujące! Całe baldachy zbiera się, gdy są już rozkwitnięte.
Bratek ogrodowy (Viola × wittrockiana) Bratek ogrodowy Dodatek do ciast, tortów i deserów, bratki można również dodawać do zup, dań mięsnych, sałatek i placków; cudownie podkreślają smak serów.Mają słodki, lekko cierpki smak.Napary wspomagają leczenie zapalenia oskrzeli i kaszlu; napar można również wykorzystać w kąpieli, która złagodzi świąd skóry.Spożywa się całe kwiatki.
Chaber bławatek (Centaurea cyanus) Chaber bławatek Można je dodawać do herbat lub parzyć samodzielnie tworząc napar.Mają delikatnie korzenny smak z wyczuwalną nutą słodyczy i pikanterii.Chaber bławatek ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zawiera także glikozydy antocyjanowe dlatego pomaga zwalczać zapalenie pęcherza, zawiera antyoksydanty.Jada się tylko płatki, koszyczek jest gorzki.
Chryzantema vel Złocień (Chrysanthemum) Chryzantemy Można je spożywać na surowo podkręcając smak sałatek, ale parzyć z nich herbatki.W zależności od odmiany ich smak może być mniej lub bardziej pikantny, a przy tym zawsze jest nieco gorzkawy.Napar z chryzantemy zmniejsza negatywne działanie wolnych rodników i stanów zapalnych, ma działanie przeciwgorączkowe i zapobiega alergiom.Jada się tylko ich płatki.
Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) Cykoria podróżnik Można z nich parzyć herbatę, stosować jako dodatek do herbat, dodawać do sałatek.Mają lekko goryczkowy smak.W kwiatach znajdują się antocyjany służące do barwienia potraw, mają działanie uspokajające, działa przeciwzapalnie, moczopędnie i żółciopędnie, działa stymulująco na układ pokarmowy.Można zbierać całe kwiatostany.
Cząber górski (Satureja montana) Cząber górski Kwiaty są dodatkiem do potraw z ryb, mięsa, fasoli, zup oraz sosów.Mają lekko korzenny smak.Napary z kwiatów stosuje się w nieżytach układu pokarmowego, poprawiają bowiem trawienie, wzmagają apetyt i powstrzymują nadmierną fermentację, wzmacniają układ nerwowy. Napar jest doskonałym środkiem przeciwkaszlowym i przeciwkatarowym. Napary stosuje się do kąpieli wzmacniających i tonizujących.Kwiaty zbiera się jeszcze zanim rozkwitną.
Czosnkowate (Allium) Czosnkowate Kwiaty wszystkich roślin należących do rodziny Allium są jadalne i można je stosować do potraw mięsnych, zup, sosów i do sałatek.Zarówno kwiaty czosnku, cebuli, pora i szczypiorku są bardzo aromatyczne, przy czym pora ma smak delikatny, nieco bardziej aromatyczne są kwiaty cebuli i i szczypiorku a smak kwiatów pora jest mocny i zdecydowany.Kwiaty, jak i pozostałe części roślin czosnkowych poprawiają trawienie, działają przeciwbakteryjne, usuwają toksyny oraz zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego.Czosnkowe – Wszystkie kwiaty z rodziny Allium (cebula, czosnek, por, szczypiorek) są jadalne i bardzo aromatyczne. Smaki przechodzą gamę od delikatnego pora do mocnego, zdecydowanego czosnku.
Dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) Dynia zwyczajna Dodaje się je zup i omletów. Surowe służą jako dodatek smakowy i kolorystyczny do sałatek. Doskonale smakują w cieście naleśnikowym lub faszerowane np. kozim serem i smażone na głębokim oleju. Świetna jest też wytrawna tarta z kwiatów dyni.Mają mają lekki, słodki, nektarowy smak.Kwiaty dyni to bogactwo witamin C, A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Zawierają też wapń, żelazo, potas i fosfor. Ich jedzenie wzmocni serce, pozytywnie wpłynie na odporność, pozytywnie oddziałują na wzrok i skórę.Spożywa się całe kwiatki.
Fasola wielokwiatowa (Phaseolus coccineus) Fasola wielkokwiatowa Idealne do jedzenia na surowo w sałatkach.Mają łagodny smak fasoli z nutą nektarowego posmaku.Kwiaty fasoli mają działanie moczopędne.Spożywa się całe kwiatki.
Fiołek ogrodowy (bratek) (Viola × wittrockiana) oraz Fiołek trójbarwny (Viola tricolor) oraz Fiołek wonny (Viola odorata) Fiołek trójbarwny Kwiaty bratków są dekoracyjnym dodatkiem do sałatek, ciast i tortów. Mogą być również kandyzowane i używane do dekoracji ciast, ciasteczek lub kremowych deserów.Kwiaty mają smak sałaty, fiołka wonnego smak poziomek.Fiołki trójbarwne regulują przemianę materii, wzmacniają naczynia krwionośne, odtruwają organizm i działają moczopędnie. Natomiast picie naparu z bratka polnego poprawia wygląd cery, ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Fiołki uważane są za naturalną aspirynę, bo zawierają kwas salicylowy.Fiołek trójbarwny zawiera saponiny, może być toksyczny w dużych ilościach. Spożywa się całe kwiatki.
Floks wiechowaty (Phlox paniculata) Floks wiechowaty Kwiaty mogą być dodatkiem do sałatek owocowych. kwiaty można karmelizować i używać jako dekoracyjny dodatek do ciast i deserów.Kwiaty są bardzo słodkie z mocnym perfumeryjno-korzennym posmakiem.Żaden inny gatunek floksa, oprócz floksa wiechowatego nie jest jadalny.
Gipsówka wiechowata (Gypsophila paniculata) Gipsówka wiechowata Wykorzystywane są jako dodatek do lodów i deserów.Kwiaty mają łagodny, słodkawy smak.
Goździk (Dianthus) Goździk Można je spożywać na surowo dodając do sałatek, ale również jako ozdoba do ciast, do marmolady, dżemów i konfitur; można je suszyć i stosować jako dodatek do herbat.Płatki są słodkie, po oderwaniu od podstawy, smakują dokładnie tak jak pachną, czyli słodko.Spożywa się tylko kolorową część płatka, jego podstawa jest bowiem gorzka.
Groch zwyczajny (Pisum sativum) Groch Kwiaty są doskonałym dodatkiem do sałatek. Można używać kandyzowanych kwiatów do dekoracji potraw z ryb, z którymi smak doskonale się komponuje oraz do dekoracji ciast i tortów.Kwiaty grochu są lekko słodkie i smakują bardzo podobnie jak młody groszek.Jadalne są też pędy i wąsy czepne – mają ten sam delikatny, smak groszku. Jadalne są tylko kwiaty grochu warzywnego. Kwiaty ozdobnego groszku pachnącego są trujące!
Gwiazdnica pospolita (Stellaria media) Gwiazdnica pospolita Kwiatuszki są zbyt drobne, dlatego wykorzystuje się je wraz z całymi, młodymi pędami. Można z niej robić zdrowotne nalewki, można ją spożywać świeżą, suszoną lub mrożoną, idealna do oczyszczenia organizmu po zimie, zimą idealny dodatek do herbat, latem do napojów chłodzących.Mają smak świeżej kukurydzy.Posiada witaminy: C, E i A i minerały: potas, miedź, fosfor, wapń, żelazo, magnez, jod, selen, krzem, mangan i sód. Stosowana jako środek wykrztuśny na zapalenie dróg oddechowych, do wewnętrznego stosowania na hemoroidy, a do zewnętrznego – na stłuczenia, wrzody i łuszczycę.Roślina jadalna w całości, spożywa się głownie młode pędy, bo starsze stają się łykowate i zawierają saponiny, więc należy je dwukrotnie gotować. Spożywa się w niewielkich ilościach, inaczej może działać silnie przeczyszczająco.
Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) Hyzop lekarski Można je wykorzystywać zarówno w formie świeżej jak i suszonej. Idealne jako dodatek do zup, sałatek, lub orzeźwiających herbatek i zimnych napojów. Doskonale komponują się również z daniami rybnymi i mięsnymi.Smak i zapach przywodzą na myśl anyż.Najłagodniejsze w smaku są kwiaty barwy białej.
Jabłoń (Malus) Jabłoń Idealne do sałatek owocowych, pięknie prezentują się pływając w sokach owocowych, napar z płatków dodany do bitek śmietany lub lodów nadają im smaku jabłkowej tarty.Kwiaty jabłoni mają lekko kwiatowo-jabłkowy smak.Nie należy przesadzać z ilością, gdyż zawierają prekursory cyjanków.
Jaśmin (Jasminum officinale) Jaśmin Kwiaty są idealne do tworzenia naparów o delikatnym smak i przyjemnym zapachu, przypominającym nieco zapach letnich kwiatów i siana. Kwiatami można również dekorować słodkości. Pozyskuje się z nich olejek jaśminowy wykorzystywany w produkcji perfum. Idealnie komponują się z owocami morza.Kwiaty jaśminu mają delikatny, kwiatowy smak oraz mocny, upojny zapach.Napary z kwiatów jaśminu koją nerwy i uspokajają, ale nie usypiają. Pozytywnie wpływają na nastrój, odprężając umysł i ciało.Jadane kwiaty ma tylko Jasminum officinale. Błędnie często nazywane żółtą jaśminką (Gelsemium sempervirens), która ma kwiaty trujące!
Kłosowiec (Agastache anisata, Agastache foeniculum) Kłosowiec Zarówno liście jak i kwiaty dodawane są jako przyprawa do naleśników, sałatek, zup czy gulaszu. Mogą być używane zarówno jako świeże zioło lub susz.Kwiaty są bardzo aromatyczne i pachną (w zależności od gatunku) miętą, anyżem lub cytryną.Napary z kwiatów mają działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze, wiatropędne, napotne, poprawiają apetyt i wzmacniają układ pokarmowy, stosuje się przy wzdęciach, nudnościach, wymiotach, niestrawności oraz przy biegunkach.Kobiety w ciąży nie powinny spożywać kwiatów ani ziela kłosowca.
Ketmia vel Róża chińska (Hibiscus rosa-sinensis) Ketmia – Róża chińska Stosuje się je jako dodatek do herbat i napojów owocowych. Piękna ozdoba deserów i innych dań. Dodatek do dżemów i galaretek.Kwiaty mają lekko cytrusowy smak, nieco pieprzny, orzeźwiający i kwaskowy.Kwiaty pobudzają układ odpornościowy, herbatki więc powinno się pić w trakcie grypy i przeziębień. Mają również właściwości spazmolityczne, przeciwbakteryjne, żółcio- i moczopędne, przeciwmiażdżycowe oraz obniżające ciśnienie tętnicze krwi.Kwiaty hibiskusa zbiera się już po przekwitnięciu, zrywając całe kielichy, a następnie się je suszy.
Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) Ogórecznik lekarski Kwiaty można dodawać do sałatek owocowych i warzywnych, lub do dekoracji kremowych zup i deserów. Pięknie prezentują się w napojach zamknięte w kostkach lodu.Płatki mają smak ogórka, a pręciki są lekko słodkawe.Kwiaty stosuje się w leczeniu różnych chorób układu oddechowego, w tym bólu gardła i kaszlu. Można go stosować w schorzeniach skórnych, np. w atopowym zapaleniu skóry, przy egzemie, trądziku różowatym oraz w przypadku osłabionych włosów i paznokci. Może być stosowany zewnętrznie w przypadku zranień, oparzeń, owrzodzeń, wyprysków, czyraków, obrzęków po stłuczeniach.Nie powinny ich pożywać kobiety w ciąży i karmiące, mogą bowiem powodować problemy z laktacją. Kwiaty zbiera się, gdy nie są jeszcze całkowicie rozwinięte.
Kocimiętka (Nepeta cataria) Kocimiętka Idealne jako dodatek do mięs, zup i sosów.Kwiaty mają aromatyczny, mocny miętowy smak, należy je więc dodawać do potraw w niewielkich ilościach.Napar z kwiatów kocimiętki ma działanie bakteriostatyczne, przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne, napotne oraz uspokajające.Kwiatów ani innych części kocimiętki nie powinno się jadać będąc w ciąży!
Koniczyna łąkowa (Trifolium pratense) Koniczyna łąkowa Z suszonych kwiatów można zrobić nalewkę i lecznicze napary. Świeże mogą być dodatkiem do sałatek, kanapek czy potraw z mięsem. Można przygotować także całe dania z koniczyny, np. risotto.Kwiaty oraz liście mają słodkawy, mdły smak.Kwiaty koniczyny nazywane są ziołem dla kobiet, a to dlatego, że napary: regulują miesiączki i
zmniejszają objawy napięcia przedmiesiączkowego,
znoszą objawy menopauzy a także
leczą trądzik androgenny u kobiet. Kwiaty koniczyny zawierają witaminy (głównie E i C), a także karoten oraz olejki eteryczne.
W przypadku koniczyny zbiera się same główki kwiatowe z szypułką i górnymi liśćmi. W kuchni wykorzystuje się kwiaty żywe, a do celów leczniczych suszone.
Koper ogrodowy (Anethum graveolens) Koper włoski (Foeniculum vulgare) Koper Kwiaty kopru można dodawać do dań rybnych, omletów lub posypywać nimi gotowane warzywa. Całe kwiaty dodaje się do kiszenia ogórków, buraczków, pomidorów i innych warzyw.Kwiaty kopru ogrodowego mają słodki, korzenny smak, a włoskiego do tego lekko anyżkowy.Napary z kwiatów zarówno świeżych jak i suszonych sprawdzają się przy problemach trawiennych, niestrawności i wzdęciach. Stosować się je choćby u niemowląt i dzieci w celu złagodzenia kolek i wzdęć.
Lawenda (Lavandula) Lawenda Kwiaty wykorzystuje się zarówno do dań słodkich jak i słonych. Z kwiatów robi się cukier lawendowy i dodaje do ciastek, sorbetów, dżemów i galaretek. Dodaje się je również do wywarów warzywnych i tworzy niezwykle aromatyczne sosy do kaczki, kurczaka lub dań z jagnięciny.Kwiaty maja nieco słodki smak, z lekko cytrusowo-kwiatową nutką. Mogą mieć także posmak mięty lub rozmarynu, w zależności od odmiany.Napary z kwiatów lawendy mają właściwości rozluźniające mięśnie, stosuje się je w przypadku łagodzenia bólu miesiączkowego i brzucha. Olejek lawendowy ma działanie antyseptyczne i bakteriobójcze, stosowany jest więc przy zwalczaniu różnych infekcji, np. zapalenia gardła, zatok, oskrzeli czy migdałków. Olejek wpływa również łagodząco na układ nerwowy człowieka, uspokaja, niweluje stres i napięcie nerwowe i ułatwia zasypianie.Olejek lawendowy stosowany w większych ilościach może być trujący!
Lebiodka majeranek (Origanum majorana) Lebiodka majeranek Do dań mięsnych, do dań jednogarnkowych. Z kwiatów przygotowuje się również lecznicze napary.Mają lekko korzenny, ziołowy smak.Kwiaty lebiodki zawierają wapń, magnez i żelazo; oraz witaminy A, K, C, E. Łagodzą wzdęcia i niestrawność
mają działanie antyseptyczne, wspomagają leczenie kaszlu.
działają moczopędnie, niszczą szkodliwe bakterie wewnątrz organizmu. Dodatkowo poprawiają trawienie, stosuje się je również do płukania jamy ustnej i gardła oraz do inhalacji w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Przy schorzeniach dermatologicznych warto dodawać je do kąpieli.
Lilak pospolity vel Bez (Syringa vulgaris) LIlak pospolity  Z kwiatów bzu lilaka można przygotować znakomitą herbatkę, którą pić można zarówno dla zdrowotności jak i przyjemności. Do tworzenia alkoholowego wyciągu na przeziębienia. Kwiaty można również suszyć i wykorzystywać do przygotowania odwarów, nalewek, maści oraz naparów.Świeże kwiaty mają nieco gorzkawy smak jednak suszone mają smak przyjemny, słodkawo-karmelowy, zupełnie pozbawiony goryczki.Napar działa ochronnie na miąższ wątroby, ma działanie przeciwcukrzycowe, pomaga w schorzeniach jelit i jest naturalną substancją przeciwnowotworową. Działa też przeciwzapalnie, przeciwgorączkowo oraz także napotnie.Do spożycia nadają się kwiaty lilaka pospolitego różnych odmian, nie ma też znaczenia ich kolor.
Malwa różowa (Alcea rosea) Malwa różowa Leczniczo robi się z nich napary i odwary łagodzące kaszel i ułatwiają odkrztuszanie. Kwiaty malwy można również kandyzować i stosować jako dodatek do ciast i deserów. Syrop z kwiatów malwy można dodawać do deserów.Kwiaty mają łagodny, słodkawy smak.kwiat malwy różowej ma działanie osłaniające, przeciwzapalne, przeciwkaszlowe dlatego stosuje się go w schorzeniach dróg oddechowych.Do spożycia nadają się tylko płatki, pręcik i zielone części kwiatu należy usunąć.
Mieczyk (Gladiolus) Mieczyk Kwiaty mieczyka można dodawać do sałaty albo sałatek i musów owocowych.Kwiaty mieczyka mają smak podobny do smaku liści sałaty.Przed spożyciem usuwa się pręciki i wycina środek kwiatu, je się tylko płatki.
Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) MNiszek lekarski Z kwiatów mniszka lekarskiego robi się syrop, potocznie zwany miodem z mniszka lekarskiego. Oprócz wykorzystania jako mikstura lecznicza jest pysznym dodatkiem do lodów i deserów, np. owocowych. Kwiaty można również suszyć i dodawać do herbaty. Można z nich robić również wino.Kwiat ma lekko słodki smak.Syrop z kwiatów zawiera duże ilości witamin B i C, jest więc stosowany na przeziębienia.
Nagietek lekarski (Calendula officinalis) Nagietek Dodaje się je do zup i np. do chleba, którym to potrawom dodają nie tylko pikanterii ale również koloru. Płatki się suszy lub dodaje świeże i stanowią one substytut bardzo drogiego szafranu. Stosuje się je do barwienia ryżu, ciast czy do masła, zyskują wówczas ciepłą, żółtą barwę.Kwiaty mają nieco pikantny smak i właśnie pikanterii dodają potrawom.Jego kwiaty suszy się i wytwarza się z nich kremy, maści, olejki, nalewki, syropy, krople i herbaty. Można stosować w postaci naparu do picia lub odwaru do stosowania zewnętrznego. Kwiat nagietka wzmaga wydzielanie soku żołądkowego i żółci, łagodzi skurcze przewodu pokarmowego, łagodzi objawy niestrawności, przyspiesza gojenie ran i oparzeń, działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, wzmacnia odporność organizmu, działa uspokajająco, obniża ciśnienie krwi.
Nasturcja większa (Tropaeolum majus) Nasturcja karłowa (Tropaeolum minus) Nasturcja Z nasturcji można zrobić lecznicze wywary, napary, toniki oraz nalewki. Można dodać je do surówek, potraw z serem i jajkami oraz wykorzystać jako jadalną dekorację.Kwiaty mają lekko pikantny smak, podobny do smaku rzeżuchy czy rzodkiewki, mają też intensywny aromat.Nasturcja jest naturalnym, silnym antybiotykiem działającym przeciwko takim bakteriom jak staphylococcus oraz paciorkowcom wywołującym choroby gardła, zapalenie oskrzeli i choroby nerek. Pomoże zwalczać salmonellę i działa antyseptycznie na rany.
Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens) Pachnotka Kwiaty doskonale podkreślają smak ryb i kurczaka. Idealne jako dodatek do kuchni orientalnej stosowany do mięs, bulionów i pieczonych warzyw.Kwiaty mają nieco pikantny, lekko korzenny smak i intensywny zapach.Napar z kwiatów łagodzi objawy alergii, także pokarmowej, astmy, wzmacnia odporność oraz ma właściwości antyoksydacyjne.Spożywa się całe kwiatki
Pelargonia (Geranium), Pelargonia pachnąca (Geranium graveolens) Pelargonia Kwiaty wszystkich rodzajów pelargonii są jadalne, ale wykorzystuje się je dość rzadko. Kandyzowane są dodatkiem do ciast, tortów i deserów. Czerwone i bordowe płatki barwią więc wykorzystuje się je jako naturalny barwnik np. do ryżu i makaronu. Są również używane do sałatek i mięs. Płatki suszone można dodawać do herbaty.Kwiaty pelargonii mają delikatny zapach i kwaśny smak.Z kwiatów i liści robi się olejki wykorzystywane w aromaterapii.Spożywa się płatki.
Piwonia lekarska (Paeonia officinalis) Piwonia lekarska Płatki można dodawać do produkcji lodów, konfitur i deserów, można nimi dekorować torty i ciasta, kwiaty można również suszyć.Mają słodkawy smak i intensywny, słodki zapach.Napary, nalewki i odwary z kwiatów (również korzeni) piwonii mają zastosowanie w leczeniu chorób przewodu pokarmowego. Stosuje się je również w stanach pobudzenia oraz dolegliwościach ze strony górnych dróg układu oddechowego. Piwonia stosowana zewnętrznie łagodzi atopowe zapalenie skóry oraz bóle reumatyczne. Wykorzystuje się je również do przygotowywania naparu, który sprawdza się przy leczeniu choroby wieńcowej.Piwonia lekarska, mimo swoich właściwości prozdrowotnych, w nieodpowiednich dawkach może być trująca!
Pysznogłówka szkarłatna (Monarda didyma) Bergamotka vel Pysznogłówka Kwiaty pysznogłówki można spożywać świeże lub suszone. Można nimi aromatyzować napoje zimne i gorące, dodawać do lemoniad, herbatek, sporządzać syropy.Zapach i smak kwiatów przypomina cytrusowy aromat owoców pomarańczy i bergamotki. Dodając kwiaty do czarnej herbaty uzyskujemy aromat earl grey.Napar z kwiatów i liści pomoże na katar i ból gardła. Nalewkę stosuje się do odkażania ran.Spożywa się całe kwiatki
Róża (Rosa) Róża Płatki róży można jest surowe, suszone lub kandyzowane. Idealne do napojów, herbat, do dekoracji tortów, ciast, lodów i deserów. Z płatków robi się konfiturę, można je dodawać do dżemów, robić syropy i nalewki. Można stworzyć olejek różany i tonik do twarzy.Im piękniej pachną, tym lepiej smakują. Ich smak jest słodkawy.Płatki róży roztarte i dodane do kremu łagodzą zaczerwienienia skóry, wzmacniają naczynia krwionośne, poprawia koloryt skóry.Przed zjedzeniem kwiatów róży należy usunąć białą piętkę u podstawy płatków.
Rukola vel Rokietta siewna (Eruca vesicaria) Rukola Kwiaty rukoli są idealne do sałatek, zapiekanek, dań kuchni śródziemnomorskiej, koktajli warzywnych. Można je łączyć z serami.Kwiaty, podobnie jak liście, mają lekko pikantny, gorzkawy smak.Kwiaty można jeść w całości.
Słonecznik (Helianthus annuus) Słonecznik Można je dodawać do sałatek, dodadzą im kolorytu. Kwiaty można spożywać świeże lub susz.Płatki mają delikatny, orzechowy smak.Kwas chlorogenowy zawarty w kwiatach wykazuje działanie hepatoprotekcyjne chroniące wątrobę, obniżają poziom glukozy we krwi, zapobiegają rozwojowi bakterii, grzybów i wirusów.Kwiaty słonecznika najlepiej jest spożywać na etapie pąka, płatki otwartych kwiatów mają gorzko-słodki smak, a ich pyłek może wywołać reakcję alergiczną
Stokrotka pospolita (Bellis perennis) Stokrotka pospolita Kwiaty można dodawać do wiosennych sałatek i zup. Można nimi dekorować wszelkie słodkości.Kwiaty mają delikatny, orzechowy smak.Napary z kwiatów stokrotki wspierają pracę wątroby i zmniejszają problemy trawienne, wspomagają pracę nerek, pomagają na kaszel i przeziębienie, działają wzmacniająco, likwidują obrzęki i siniaki, łagodzą podrażnienia skóry, rozjaśniają piegi. Stokrotki zawierają np. witaminę C, beta-karoten, białka, cukry, sole mineralne.Kwiaty spożywa się w całości.
Szczypiorek (Allium schoenoprasum) Szczypiorek Można je dodawać do surówek, sałatek, jajecznicy, dań mięsnych, sosów, ryb, omletów. Pięknie udekorują również poprawy. Z kwiatów przygotowuje się również syropy i octy.Kwiaty szczypiorku są chrupiące i mają lekko cebulowy smak.Kwiaty można jeść w całości.
Tulipany (Tulipa) Tulipan Kielichy idealnie nadają się do faszerowania, np. farszem jak do gołąbków, krewetkami czy sałatkami. Posiekane płatki można kłaść na kanapki, dodawać do sałatek i innych dań.Kwiaty są chrupiące i mają słodki smak groszku.Przed spożyciem usuwa się pręciki i słupek. Są ludzie mocno uczuleni na tulipany, jeśli więc ktoś ma reakcje alergiczną, gdy kwiatu dotyka, w żadnym razie nie może ich jeść! Pamiętać należy, że cebule tulipanów są trujące! Tak jak i łodygi i liście. Spożywa się tylko ich płatki.
Wiesiołek (Oenothera) Wiesiołek Kwiaty można dodawać do sałatek a suszone do herbaty.Kwiaty w smaku przypominają sałatę.Najwięcej właściwości ma olej z nasion wiesiołka.Spożywa się całe kwiatki.
Złocień wieńcowy (Chrysanthemum coronarium) Złocień wieńcowy Ta jadalna odmiana chryzantemy może być dodatkiem do potraw mięsnych, ryb.Płatki są wyraziste w smaku i pikantne.Złocień wieńcowy to bogate źródło wielu witamin (z grupy B, C, beta-karoten) i minerałów (potas, żelazo), a także przeciwutleniaczy.
Ziele chryzantemy jadalnej można stosować w stanach zapalnych, przeziębieniach, gorączce, zaparciach oraz bólach głowy. Skutecznie chroni przed kamieniami nerkowymi. Regularne picie naparu z kwiatów pomaga przy suchych oczach a picie herbaty z kwiatów zalecane jest osobom pracującym przy komputerze oraz kierowcom.
Spożywa się płatki, ale nie można przesadzić z ilością, gdyż są naprawdę pikantne. Poza tym środki kwiatów spożywane w większej ilości są szkodliwe. Są osoby, u których złocień może wywołać alergię. Nie powinny go jeść kobiety w ciąży i te karmiące.

Cała tabela kwiatów jadalnych dostępna jest również do pobrania w formacie PDF. Pobierz klikając w poniższy link:

Kwiaty trujące – jakich kwiatów nigdy nie jeść

Większość kwiatów jest po prostu niejadalnych, ale są i takie, które są po prostu trujące. Warto wiedzieć które, choćby ze względu na dzieci czy zwierzęta domowe. Te kwiaty to:

Fot główna: Kwiaty jadalne, autor: guvo59/pixabay.com

Przeczytaj także

Dodaj komentarz